Sengevædning er lige så almindeligt som astma

I syvårsalderen er det næsten lige så almindeligt at tisse i sengen som at have astma. I gennemsnit har to børn i hver klasse problemet. Alligevel er sengevædning noget, vi sjældent taler om, på trods af at man kan få både praktisk støtte og effektiv behandling.

Årsagerne til, at et barn tisser i sengen om natten, er næsten aldrig psykiske. Men sengevædning kan få negative psykologiske konsekvenser, hvis man ikke håndterer det korrekt.

Sengevædning - ikke noget at skamme sig over
I mange familier holder man barnets sengevædning som en hemmelighed i familien. Barnet undgår at sove ude eller have kammerater med hjemme, og det kan ofte få en dårlig selvfølelse. At tage på lejr eller med på en klassetur kan være helt umuligt at forestille sig. Men sådan behøver det faktisk ikke være. Det er vigtigt at tale med barnet om det. Barnet skal også vide, at det ikke gør noget forkert, at det er almindeligt med sengevædning - og at det som regel går over af sig selv. Der findes også produkter i form af diskrete natbleer, som man kan bruge hjemme, når man sover ude eller på klasseture.

To børn i hver førsteklasse
Så almindelig er sengevædning:

  • Cirka 20 procent af alle femårige tisser i sengen, omkring hveranden af disse mere end tre gange om ugen.
  • 10 procent af alle syvårige har problemer med sengevædning - det er næsten lige så almindeligt med sengevædning som at have astma (ca. 8 procent blandt skolebørn).
  • Så godt som alle vokser fra problemet. For hvert år bliver 15 procent flere af børnene spontant tørre om natten.
  • Blandt teenagere har 1-2 procent stadig sengevædningsproblemer.

 
Kilder:
1177.se
tryggabarn.nu
Studie publicerad i Läkartidningen 2013
http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Originalstudie/2013/11/Tva-barn-i-varje-skolklass-med-7-aringar-lider-av-enures/

Forfatter

Libero
Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...