Bange for at sove ude - bange for at tisse i sengen

Børn, som lider af sengevædning, har ofte en dårlig selvfølelse og kan synes, at det er utroligt kedeligt, hvis der sker et vådt uheld hjemme hos en kammerat eller på en skoletur.

Vi ved i dag, at der i gennemsnit er to børn i klasser med syvårige, som har problemer med sengevædning, så barnet er sjældent alene - men vi taler ikke om det. 

Der findes dog en del, du kan gøre for at hjælpe et barn med sengevædning til at turde sove ude. Her kommer nogle gode råd.

  • Som voksen kan du tale med læreren inden en skoletur, eller med forældrene til den kammerat som barnet gerne vil overnatte hos. Det skaber forståelse, både hvad angår viden og følelser.
  • Det er også godt, hvis den voksne i det hjem, hvor barnet skal overnatte, ved, hvordan man kan hjælpe rent praktisk, hvis der bliver behov. Det giver tryghed for barnet at vide, at han eller hun kan få hjælp. 
    Det kan også være dejligt for barnet at vide, at den voksne allerede kender til problemet før overnatningen, og barnet ikke selv skal snakke om det.
  • Du som forælder kan også fortælle den anden voksne, at sengevædning kun meget sjældent har at gøre med psyken. Det er noget, barnet vokser fra, det er arveligt og handler om en funktion, som skal udvikles og modnes hos barnet. Der er stadig en udbredt manglende viden om årsagerne til sengevædning, hvilket i sig selv kan skabe en del skam.
  • Hvis barnet er bange for at tisse i sengen og oplever, at det er ubehageligt, at kammeraterne ved det, kan det måske være en hemmelighed mellem barnet og kammeratens forældre eller læreren/den voksne på lejren.  Men hvis barnet tør fortælle det til en bedste ven, kan det være en utrolig god støtte. 
    Læs ekspertens tips til, hvordan du taler med dit barn om sengevædning.
  • Det er rigtigt godt, hvis det kom frem, at flere børn har samme problem, når læreren og du som forælder taler med hinanden - eller når flere forældre taler med hinanden. Det ville hjælpe alle involverede til at forstå, at sengevædning er en naturlig del af udviklingen.

Sørg for, at tasken pakkes med alt det, barnet har brug for for at kunne føle sig tryg og sikker. 
Læs Sove ude og tisse i sengen - pakkeliste

Forfatter

Libero
Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...