Søg hjælp til barnets sengevædning

Omkring fire-femårsalderen plejer de fleste børn at stoppe med at tisse i sengen. Men nogle børn sover tungt og kan have brug for hjælp og ble i lidt længere tid.   Hvis barnet er fyldt seks år, kan I henvende jer til sundhedsplejersken, egen læge eller skolesundhedsplejen for at få gode råd og støtte. 

I nogle tilfælde kan I få hjælp til problemer med sengevædning tidligere, for eksempel hvis barnet er meget ulykkeligt over, at han eller hun tisser i sengen. Hvis barnet er under seks år, og I oplever sengevædning som et stort problem, kan I bede om råd hos sundhedsplejersken.

Læs gerne Sådan støtter du bedst dit barn.

Bed om hjælp, hvis I ikke kan klare det længere
En anden anledning til at søge professionel hjælp og behandling er rent praktisk: At du som forælder ikke længere kan klare det våde sengetøj hver og hveranden nat. Det kan skabe problemer, hvis det er svært at få vasketider i den fælles vaskekælder.

At bruge en natble betyder ikke, at der går længere tid, inden barnet er tørt, som man troede tidligere. Men i den periode hvor man har besluttet, at barnet skal træne på at blive tør om natten, bør det sove uden ble. Ellers er det nemlig svært at mærke urinen, når barnet tisser.

Et motiveret barn er nemmere at behandle
For at få en god effekt af de behandlinger, der faktisk findes, bør barnet selv være motiveret til at arbejde med sengevædningen. I sådanne tilfælde kan det være godt at få hjælp til at tale med barnet på en god måde, inden man starter en behandling.

Uroterapeuter, læger og sundhedsplejersker plejer at være gode til det. Du kan også kontakte skolesundhedsplejen.

Når sengevædning skyldes sygdom
I nogle tilfælde kan sengevædning skyldes en sygdom, som for eksempel urinvejsinfektion eller diabetes, hævede mandler eller polypper i næsen. Læs her om almindelige og ualmindelige årsager til sengevædning.

Hvis barnet begynder at tisse i sengen om natten efter at have været tør i flere måneder, bør man søge læge uanset barnets alder.

Hvis der er tegn på, at barnet har svært ved at tømme blæren ordentligt, bør I også søge læge. Tegn på sådanne problemer kan være

- at barnet har svært ved at komme i gang med at tisse

- at barnet skal presse eller anstrenge sig for at tisse

- at barnet tisser i bukserne, når det for eksempel hoster

- at urinen kommer i en svag stråle eller i mindre skvæt.

Kilder:
1177.se
tryggabarn.nu
torrnatt.nu
svenskaenures.se
Studie publicerad i Läkartidningen 2013
http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Originalstudie/2013/11/Tva-barn-i-varje-skolklass-med-7-aringar-lider-av-enures/

 

Forfatter

Libero
Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...