Sådan fungerer urinblæren og hormonerne ved sengevædning

Urinen produceres i kroppens to nyrer. Når blodet strømmer gennem dem, udskilles vand, salte og affaldsstoffer fra blodet - det danner urin. Urinen ledes ned i urinblæren, hvor den samles, indtil barnet skal tisse. 

Urinblæren er en elastisk muskelsæk. Her er også nerver, som mærker, hvor fyldt og udspændt blæren er. Når den er fyldt, sender nerverne signaler til hjernen - vi mærker, at vi skal tisse. Det er noget, der sker helt ubevidst.

Når vi vil tisse, lader vi urinblæren trække sig sammen. Det gør vi bevidst, via nerver fra hjernen ned til musklerne. For at urinblæren skal holde tæt, så vi ikke tisser, når vi ikke skal, findes der længst nede i bækkenet muskulatur, som holder sammen. En muskel sidder rundt om urinrørets øverste del. Den kan vi bruge til at knibe og holde sammen med, indtil vi kommer på toilettet. Og vi kan bevidst lade den slappe af, når vi tisser.Hos et barn med sengevædningsproblemer fungerer kontrollen af blærens tømning endnu ikke helt.

Hvis man vil forklare for et barn, hvordan urinblæren fungerer, kan man vise det lidt pædagogisk med en ballon fyldt med vand.

Hormoner styrer urinproduktionen
En årsag til, at blæren bliver så fuld, at barnet tisser i sengen om natten, kan være, at barnet har en lav udskillelse af et bestemt hormon, vasopressin. Det er et hormon, som normalt gør, at nyrernes produktion af urin reduceres om natten.

Det lægemiddel, som nogle gange anvendes til børn med sengevædningsproblemer, er desmopressin, et stof som ligner vasopressin og reducerer urinmængden om natten.

Læs gerne mere om behandling med lægemidler og andre metoder.

Nogle børn vågner ikke af signalerne
Mange børn, som lider af sengevædning, sover ualmindeligt tungt. De er svære at vække. Og selv om nervernes signaler til, at de skal tisse, når frem til hjernen, er det slet ikke sikkert, at barnet vågner.

Det kan desuden være et problem, at barnets urinblære er "overaktiv" og sender signaler om, at den skal tømmes, selvom der kun er lidt urin i blæren. Hvis barnet ikke opfatter signalet, ender det ofte med vådt sengetøj.

Hos børn, der tisser i sengen, er der ofte flere faktorer, som forårsager sengevædningen.

Kilder:
1177.se
Netdoktor.se
Anatomilexikon

Forfatter

Libero
Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...