Hvornår er der tale om sengevædning?

Er der tale om sengevædning, når en fireårig tisser i sengen flere gange om ugen, eller hvis en femårig gør det hver gang, han eller hun har været til fødselsdag? Vi forklarer begrebet enuresis, som i daglig tale kaldes sengevædning.

Nogle forældre begynder at pottetræne deres børn, allerede inden de er fyldt et år. Men det mest almindelige er, at børn plejer at vænne sig af med bleen om dagen, når de er to til tre år gamle.  Det tager normalt et halvt år mere, eller længere, inden barnet også er tørt om natten. Først fra femårsalderen begynder man at tale om sengevædning, eller enuresis, som er den medicinske term. Natlig sengevædning kaldes for enuresis nocturne.

Ved hvilken alder taler man om sengevædning?
Efterhånden som barnet bliver mere bevidst, plejer sengevædningen at stoppe af sig selv. Indtil da skal man støtte barnet og håndtere det så praktisk som muligt. Afdramatisere og ikke gøre det til et problem.

Behandling plejer ikke at blive aktuelt før ved seks- til syvårsalderen, eller hvis man har mistanke om sygdom.

Så almindeligt er det at tisse i sengen

  • Et sted mellem 10 og 20 procent af alle femårige tisser i sengen.
  • 10 procent af alle syvårige har problemer med sengevædning - det er næsten lige så almindeligt som astma.
  • Blandt teenagere har omkring 1-2 procent af alle børn stadig problemer med sengevædning, lige så mange drenge som piger.

 

En fireårig vågner ikke altid for at gå på toilettet
At en fireårig stadig har natble eller tisser i sengen af og til er ikke sengevædning, det er helt almindeligt.

De fleste børn har svært ved at holde sig en hel nat, hvis de har drukket søde drikke eller te, som indeholder koffein om aftenen. Og sover de lidt tungt efter en sjov aften, kan der nemt blive vådt i sengen.
Sker det ofte, og er barnet blevet fem år, plejer man at begynde at kalde det sengevædning, som kan have en række årsager.

Om at tisse om dagen
En del børn har svært ved at holde sig tørre, også om dagen. Ved såkaldt daginkontinens plejer man at forsøge at hjælpe barnet til at få styr på de problemer først, inden man begynder at gøre noget ved en natlig enuresis.

Den mest almindelige årsag, til at børn tisser i bukserne i løbet af dagen, er en overaktiv blære. Men det kan også handle om, at barnet ikke vil anerkende behovet for at tisse, mens det leger. Mange børn forsøger at holde sig så længe som muligt for ikke at skulle afbryde sin leg for at gå på toilettet.

Kilder:
1177.se
tryggabarn.nu
svenskaenures.se
Vår barnläkarbok Lagerkrantz/Schulman, KIUP

Forfatter

Libero
Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...