Ni hurtige råd ved sengevædning

Hvis et barn ikke kan holde sig tørt, er det medicinsk set ikke sengevædning, før barnet er fyldt fem år. Man giver som regel ingen behandling før seksårsalderen. Men hvis barnet er blevet lidt ældre og begynder at synes, at det er besværligt, kan man støtte det både praktisk og følelsesmæssigt. Det kan man gøre på forskellige måder.

Ni hurtige råd ved sengevædning

 • Hjælp barnet til at få gode rutiner til at gå på toilettet i løbet af dagen, men også før det går i seng. Der er godt, hvis barnet ikke spiser eller drikker så meget fra cirka to timer, før det skal i seng.
 • Fortæl dit barn, at der med stor sandsynlighed er flere børn i skolen, som også indimellem tisser i sengen. Det er et problem, der som regel går over af sig selv – læs gerne ekspertens vigtigste tips.
 • Tal med dit barn, og lyt til dets tanker og behov. 
  Læs ekspertens råd til, hvordan du kan tale med barnet.
 • Hvis det kan være en støtte for barnet - så fortæl, at du også var sengevæder, da du var barn, hvis du var det. Ofte er det arveligt.
 • Find fakta på alle de hjælpemidler, der findes, og brug det, som passer bedst til situationen og barnet. Madrasbeskyttelse kan købes i mange større supermarkeder. Nogle steder kan man også få dem gratis via skolesundhedsplejen, hvis barnet er over seks år og har fået diagnosen sengevædning - enuresis. Find ud af, hvad du har ret til.
 • Som forælder eller anden voksen kan man starte med at overveje sine egne følelser omkring sengevædning. Hvis I er to, kan I fortælle hinanden, hvilken opfattelse I har, eller hvad I selv har oplevet. Problemer med sengevædning er ofte arvelige, så der kan være egne smertefulde minder. Sæt ord på dem, slip dem - og vær en god støtte for barnet.
 • Søg på nettet, og find andre forældre, som har børn med samme problem. Her kan du finde mange gode råd og støtte med hensyn til sengevædning. Det kan også være rart at få lov at fortælle om sine erfaringer og selv give gode råd.
 • Viden er altid godt til at berolige sig selv og for at kunne være en støtte for barnet. Kontakt egen læge, sundhedsplejersken eller skolesundhedsplejen for at finde ud af, hvilken hjælp og støtte I kan få. Børn op til seks år kan få hjælp fra sundhedsplejersken.
 • Søg læge, hvis du får det anbefalet, det er godt at vide, at der ikke er grund til at være bekymret for anden sygdom. Hvis diagnosen er sengevædning, findes der hjælp.


Kilder:
1177.se
tryggabarn.nu 
svenskaenures.se
Studie publicerad i Läkartidningen 2013
http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Originalstudie/2013/11/Tva-barn-i-varje-skolklass-med-7-aringar-lider-av-enures/

Forfatter

Libero
Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...