Derfor tisser børn i sengen

Hvad skyldes sengevædning, såkaldt enuresis? Før i tiden troede man, at der kunne ligge psykologiske årsager bag, som nervøsitet eller trods. I dag ved man, at det ikke er rigtigt. Der ligger stort set altid fysiske årsager bag, når børn tisser i sengen om natten. Afdramatiser, brug natble eller madrasbeskyttelse, indtil sengevædningen går over.

De fleste børn vokser fra sengevædningsproblemet før seks-syvårsalderen. Nogle gange er det nok med lidt gennemtænkt hjælp - for eksempel at sørge for at barnet har regelmæssige madvaner og toiletbesøg. Madrasbeskyttelse og natble kan betyde, at problemerne ikke opleves så store.

Læs gerne Ekspertens bedste råd til forældre med børn, som tisser i sengen.

De mest almindelige årsager til, at børn tisser i sengen
Som regel er der flere ting, der gør, at barnet ikke kan holde sig tørt om natten.

  • Arvelighed. Hvis en af forældrene har været sengevæder, er risikoen for, at barnet bliver det cirka 40 procent. Hvis begge forældrene har haft problemet, er risikoen 70 procent. Hos tre af fire børn med sengevædningsproblemer, findes enuresis i familien.
  • En sen modning af nervesystemet, som påvirker urinvejene. Mange af disse funktioner er ikke-viljestyrede (autonome).
  • En for lav udskillelse af vasopressin, et hormon som gør, at nyrerne mindsker produktionen af urin om natten.
  • Dyb og tung søvn. Børn, som tisser i sengen, er ofte meget svære at vække om natten og vågner ikke, ved at de skal tisse.
  • Overaktiv blære. En meget aktiv eller let irriteret urinblære gør, at barnet skal tisse, selvom der kun findes små mængder urin i blæren.

Diabetes, urinvejsinfektion eller forstoppelse kan være årsagen
Der findes også en række andre, mindre almindelige, mulige årsager, som kan forklare sengevædning:

  • Nogle gange kan sengevædning forekomme hos børn, som tidligere har været tørre. Den kan i så fald skyldes mere ualmindelige ting som diabetes eller urinvejsinfektion. Lægen plejer at kunne kontrollere det gennem en enkelt urinprøve.
  • Selvom det er usædvanligt, kan sengevædning i nogle tilfælde skyldes uro. Det kan man have mistanke om, hvis barnet har været tørt i mindst et halvt år og så begynder at tisse i sengen.
  • Hvis barnet ikke har normal afføring, men hård eller meget løs, kan det være, barnet har forstoppelse. Også det kan forårsage sengevædning. En langvarig forstoppelse bør udredes og behandles.
  • Hos lidt ældre børn er det ikke usædvanligt, at sengevædning hænger sammen med urolig søvn på grund af polypper eller hævede mandler. Hvis barnet snorker, kan det være tegn på sådanne problemer. Nogle gange kan søvnen forbedres og dermed også problemerne med sengevædning, hvis barnet får fjernet mandlerne eller polypperne i næsen. En lille gruppe børn, som tisser i sengen, har åndedrætsproblemer, når de sover, noget som også kan skyldes trang gane eller hævede mandler.

 

Kilder:
1177.se
tryggabarn.nu
torrnatt.nu
svenskaenures.se
Studie publicerad i Läkartidningen 2013
http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Originalstudie/2013/11/Tva-barn-i-varje-skolklass-med-7-aringar-lider-av-enures/

Vår barnläkarbok Lagerkrantz/Schulman, KIUP

Forfatter

Libero
Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...