At være teenager og stadig tisse i sengen

Det kan være meget hæmmende for en teenager stadig at tisse i sengen om natten. Men der findes hjælp mod sengevædning. Det kan også være en god idé at finde ud af årsagen til problemet. 

Én ud af hundrede femtenårige tisser jævnligt i sengen, men det er som regel noget, de vokser fra. Det er en gammel myte, at enuresis eller sengevædning skyldes psykiske årsager.

Viden om sengevædning fjerner skammen og giver hjælp i stedet
Sengevædning er ofte arveligt. Flere drenge end piger har problemer op til teenageårene, men derefter er fordelingen ens mellem de to køn, og de vokser som regel fra problemet. Med den viden hos både teenagere og de voksne kan en stor del af skammen lægges væk. Og den unge får den rigtige hjælp - for den findes.

Enkel medicinsk udredning ved behov
Den medicinske udredning af teenagere, som tisser i sengen er enkel. Et par spørgsmål indkredser de få børn, som har behov for prøvetagninger eller mere avancerede undersøgelser. 

To behandlinger
Der findes to foretrukne behandlinger med dokumenteret effekt mod sengevædning: Vådliggeralarm eller enuresisalarm, som det også hedder, og lægemidler. Læs om behandlinger, som virker.

Sengevædning er mere almindeligt, end mange tror
Cirka en ud af ti syvårige tisser ofte i sengen om natten, og en ud af hundrede femtenårige har ikke fuld kontrol over urinen om natten.

Gør det rigtige
Tidligere har sengevædning i teenagealderen været et problem, som måske både den unge og forældrene har skammet sig over. Barnet har måske kunnet få en dårligere selvtillid og have det dårligt - ikke på grund af sengevædningen, men på grund af den skam der var forbundet med problemet. Nogle gange har det ført til, at forældrene har undladt at tage sig af problemet, og i stedet for at hjælpe barnet til behandling bare har ryddet det våde sengetøj væk.

Langt de fleste vokser fra sengevædning
Den mest almindelige årsag til sengevædning er en senere modning af det nervesystem, som kontrollerer urinvejene. Problemet kan også være, at hormonet vasopressin, som gør, at nyrerne reducerer urinproduktionen om natten, ikke udskilles korrekt. En del unge sover tungt og mærker ikke, når urinblæren er fuld, eller de har en overaktiv urinblære, som oftere vil tømme sig. 
Sengevædning hos teenagere kan i nogle tilfælde også skyldes sygdom. En ung person som tidligere har været tør og nu pludselig tisser i sengen i flere nætter i træk bør søge læge.

Gode hjælpemidler – ingen behøver vågne op i en våd og kold seng
I stedet for at vaske lagner og lade det unge menneske bekymre sig for at gå i seng, er det en bedre idé at benytte sig af de hjælpemidler, der findes. 
Der findes jo diskrete natbleer og madrasbeskyttelse, som kan gøre det nemmere for en teenager, der tisser i sengen.

Det her kan du som teenager selv gøre
På en måde kan det være nemmere for en teenager end for et yngre barn at håndtere problemet med sengevædning, da man kan gøre meget selv:

  • Hav gode aftenrutiner, og gå på toilettet, inden du går i seng.
  • Undgå mad og drikke fra cirka fire timer, før du går i seng, og spis måske tidligere aftensmad, hvis du plejer at spise sent.
  • Undgå drikke, som øger urinproduktionen - saft, kaffe og te - om aftenen.
  • Vælg en god beskyttelse som en natble.
  • Brug madrasbeskyttelse.
  • Prøv at anvende en detektor med alarm i nattøjet, såkaldt enuresisalarm.
  • Tal med dine forældre, skolesundhedsplejen eller en anden voksen om problemet og få støtte.
  • Søg på nettet efter andre unge mennesker med samme problem - de findes. Det kan være værdifuldt at få tips og støtte fra jævnaldrende.
  • Tal med en ven, som du har tillid til.

Hvis du er teenager eller forælder til en teenager, som lider af sengevædning, kan I søge hjælp hos egen læge eller skolesundhedsplejen.

 

Kilder:
1177.se
svenskaenures.se
Studie publicerad i Läkartidningen 2013
http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Originalstudie/2013/11/Tva-barn-i-varje-skolklass-med-7-aringar-lider-av-enures/

Forfatter

Libero
Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...