close

Det nyfødte barns reflekser

Hvis du ser et smil i dit nyfødte barns ansigt, er det måske en spædbarnsrefleks. Ikke at det spiller den store rolle, det vigtige er nok, at du smiler tilbage. Raske børn fødes med en række reflekser. Man kan udløse dem, hvis man rører dem på en særlig måde, og det er en måde at kontrollere, at barnets nervesystem fungerer, som det skal.

Raske børn fødes med en række reflekser. Man kan udløse dem, hvis man rører dem på en særlig måde, og det er en måde at kontrollere, at barnets nervesystem fungerer, som det skal.

Reflekser

Jordemoderen og børnelægen kontrollerer barnets reflekser straks efter fødslen. En del af reflekserne forsvinder efterhånden.

 • Moro-refleksen:
  Hvis man lader barnet hoved falde lidt bagover mod sine hulede hænder, så det oplever, at det falder, vil barnet øjeblikkeligt reagere ved at lave en omfavnende bevægelse med begge arme. Det er en gammel og primitiv refleks, som havde til opgave at få barnet til at klamre sig fast til sin mor.
 • Griberefleksen:
  Stimulerer man håndflade og fodsål, kniber barnet med fingre og tæer.
 • Gangrefleksen:
  At gå virker til at være en fuldt udviklet drift allerede fra den første start. Holder du dit nyfødte barn og lader dets fødder røre underlaget, laver det gangbevægelser med benene. At det så lærer at gå ved 10-12 måneders alderen er en videreudvikling.
 • Søge- og sutterefleksen:
  Barnet viser tydeligt, når det vil til brystet, gør suttebevægelser med læberne, sætter fingrene i munden og gaber og søger med munden.
 • Bide- og tyggereflekser:
  Kommer ved 5-6 måneders alderen, og betyder, at barnet bider sammen, når det får noget i munden.
 • Struberefleksen:
  Laryngealrefleksen er en beskyttelsesrefleks, som bl.a. gør, at strubehovedet lukkes, når vand eller andre væsker trænger ned i svælget. I refleksen indgår også bevægelser med arme og ben til at hjælpe også små børn op til overfladen igen.
 • Trigeminusrefleksen:
  Aktiveres, når området om næsen og panden kommer i kontakt med vand, og giver en lignende reaktion som struberefleksen, bortset fra at der ikke indgår synkebevægelser i denne.
 • Facialisrefleksen:
  Aktiveres, når ansigtet kommer i kontakt med vand, og også den hjælper til at beskytte luftvejene mod vand.
Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...