close

Din babys søvn 3-6 måneder

Når din baby er omkring 4 måneder kan den skelne mellem dag og nat, og fra nu af kan man begynde på mere regelmæssige søvnvaner. Nu er tiden kommet til at indføre rutiner for at lægge barnet i seng og en bamse!

Et spædbarn på tre måneder sover 13-15 timer i døgnet. I denne alder sker noget, som kan få stor betydning for jeres liv - barnet begynder at kunne skelne mellem dag og nat. Skønt!

Søvn forbundet med mad

I de første måneder af barnets liv sover det ofte under amningen, eller når det får mad i flask Tips og gode råd om babys søvne.
Efterhånden som barnet bliver ældre, sover det ikke helt så let. Det kan du drage nytte af. Prøv forsigtigt at vænne barnet til, at du lægger det, når det har leget og spist i løbet af dagen. At komme i seng behøver ikke altid hænge sammen med mad.
Sådan gør du:

  • Læg barnet i sengen.
  • Tal lavt, eller lul eller vug barnet forsigtigt.
  • Hold dig hele tiden i nærheden, så barnet føler sig trygt, indtil det er faldet i søvn.

Protester mod at sove

Mange små børn protesterer, når de skal i seng, og det plejer at tage nogen tid - mellem 10 og 30 minutter - inden de sover. Trøst barnet, hvis det græder, og vær der hele tiden, rolig og støttende.

Barnet elsker aftenrutiner

Det er et godt grundprincip, at barnet skal falde i søvn af sig selv - ikke at du skal få det til at sove. Det kan være en hjælp at indføre nogle rutiner til at lægge barnet i seng. Prøv at fortælle barnet, at det snart er sengetid. Børn elsker rutiner - fx at afslutte dagen med et bad, at tage nattøj på, og læse en bog eller lytte til en sang, inden det er tid til at sige godnat.

Sutteklud eller bamse

Fra ca. fire måneders alderen kan barnet knytte sig til en bamse eller en sutteklud. Den fungerer som en midlertidig erstatning for forældrene. Når du ikke er i værelset, føles det alligevel trygt, fordi bamsen eller suttekluden er der.

Mere om søvn

Når barnet er i balance og sover godt, er det godt for alle. Her kan du finde flere tips og råd.

Korte film:
Om at putte barnet
At trøste barnet

Artikler:

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...