close

Hvorfor græder barnet?

Det gør ondt at se og høre din baby græde. Samtidig er det en del af barnets første mulighed for at kommunikere, at noget er forkert, eller at det har brug for noget. Mange forældre lærer at høre på gråden, om det drejer sig om sult, træthed eller frustration. Hvis dit barn ikke er sultent, har en ny ble og ikke virker sygt, vil det for det meste bare være tæt på dig for at få tryghed og øjenkontakt.

Alle børn har deres egen personlighed

Undersøgelser viser, at babyer græder eller er urolige i gennemsnit op til to timer om dagen, indtil de er tre måneder gamle, og når de er mellem fire og seks måneder en time om dagen. Men den tid kan nogle gange føles som en evighed.

Alle børn fødes med en egen personlighed og et eget temperament. Det påvirker også, hvordan barnet græder. En del børn hører man næsten ikke. Andre, som har mere energi, bruger hele deres stemmepragt, hvilket naturligvis bliver mere belastende for forældrene. Der er dog også positive sider ved at have en baby, som skriger meget og fortæller, hvad den vil. Stædighed er et karaktertræk, som kan være en fordel senere i livet.

Hvad betyder gråden?

Når du ikke kan trøste din baby, føler du dig måske som en dårlig forælder. Et utrøsteligt barn kan vække mange følelser som frustration, ængstelse og desperation og til og med indimellem irritation. Men hensigten er jo netop, at det skal føles helt ind i sjælen, og at du skal finde årsagen og tage dig af dit barns behov. Vi er skabt sådan for at overleve.

Gråd er et udtryk for behov for noget. Gråden kan betyde mange ting, som fx jeg er sulten, jeg vil ikke sidde her, for det er ubehageligt, jeg kan ikke sove, jeg vil ikke være i de her arme osv. Nogle gange er der mere gråd og piberi end andre. Det er normalt i perioder med hurtig udvikling eller vækst. Det kan nogle gange være svært, og du kan ikke altid forstå, hvorfor barnet er så ked af det. Måske ved barnet det heller ikke selv. At forstå, give trøst og indimellem lade barnet græde ud i dine arme

Du bliver bedre og bedre til at vide, hvad dit barn har brug for og læse dets behov. Nogle gange er det de grundlæggende behov, som skal dækkes. Men andre gange er det måske sværere at vide, hvad det mangler. Så kan det være, at man forsøger med alt, og her mener vi virkelig alt, for at trøste barnet. Det er dog ikke farligt for barnet at græde, og barnet tager ikke skade af det. Det er heller ikke farligt at mærke sine følelser - som at være ked af noget, skuffet eller vred. Hvis du er i nærheden, kan det føles godt for barnet nogle gange bare at få lov at græde ud lidt, mens det sidder hos dig eller får et kram. Det vigtige er, at barnet føler tryghed og får trøst af en, det kender godt.


Man kan ikke forkæle små børn

På vore bedsteforældres tid mente man, at det var godt at lade spædbørn græde, da det skulle være godt for deres lunger. Men det tror man ikke længere. Børn har brug for forældre, som reagerer på deres gråd og er klar med støtte til dem.Tag barnet op, hvis du vil - uanset hvad folk omkring dig siger. Man kan ikke forkæle et spædbarn med for meget opmærksomhed eller ved at det blive båret på armen. Følg din mavefornemmelse, og vælg selv, hvilke af de råd, du får, du vil følge.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...