Swimpants_MG_4932_FINAL

Babysvømning

At vænne sit barn til vand og at skabe tryghed er en af grundene til, at mange vælger at gå til babysvømning med deres barn. Nogle stortrives i det varme vand, mens andre børn er mere skeptiske. Her kan du læse om babysvømning, og om man har brug for babybadebukser eller ej.

Varmt, fugtigt og en mild duft af klor, som stikker lidt i næsen. Mødet med en svømmehal kan være spændende og lidt mærkeligt for et lille væsen, som ikke har været der før. Men den første skepsis plejer at forsvinde, når barnet har vænnet sig til de nye omgivelser, og når kroppen omsluttes af det varme, behagelige vand.

Babysvømning – hvorfor?

Der kan være forskellige årsager til, hvorfor man vil gå til babysvømning med sit barn. De mest almindelige fordele med babysvømning er, at børnene bliver trygge ved og vant til vand, men tiden i vandet bliver også en del af tilknytningen og samspillet mellem forælder og barn. Det er ofte spændende at se, hvordan barnet helt naturligt bevæger sig rundt i vandet. Al bevægelse i vandet fremkalder turbulens eller vandhvirvler, som for de fleste føles blødt og behageligt mod kroppen, hvilket kan hjælpe barnet med at slappe af og blive bevidst om sin krop.

Øvelser på babysvømning

I bassinet er der fokus på leg. Øvelserne tager udgangspunkt i barnets alder og kan handle om at lære at holde vejret, flyde på ryggen og at kunne redde sig selv. I vandet udvikles babyens motorik og balance også. En del vælger at dykke babyen under vand, men der findes mange andre øvelser, der kan skabe vandglæde og tryghed.

Hvornår kan man begynde at gå til babysvømning?

Når barnet har en helet navle, vejer mindst 4 kg og er to-tre måneder gammelt, er det gammelt nok til at gå til babysvømning. Hvis man har et for tidligt født barn, så plejer man at tælle to-tre måneder fra den beregnede fødselsdato.

Babysvømning tilbydes de fleste steder rundt omkring i landet i bassiner med høje krav til hygiejne. Undervisningen ledes af en uddannet instruktør i babysvømning i vand, der er mindst 32 grader varmt – og ofte op mod 34 eller 35 grader. For at de små babyer skal orke, og ikke begynde at fryse, begrænses undervisningen til 30 minutter.

Fakta om dykkerefleksen

Før troede man, at ”dykkerefleksen” var nødvendig, hvis et barn skulle kunne gå til babysvømning. Nu ved man, at det vigtigste er, at man lærer barnet, at det skal holde vejret med vilje for at kunne klare sig, hvis det ufrivilligt skulle falde i vandet og få hovedet under vand. Reflekserne har altså ingen praktisk betydning for børn, der går til babysvømning.

Babysvømning og badeble

Børnene, som bader, skal have en badeble med en kerne, som ikke svulmer op i vand, swimpants eller babybadebukser. Uanset, hvad du vælger, så skal bleen eller bukserne sidde til ved ben og mave, så der ikke trænger noget ud, hvis barnet skulle komme til at have afføring. Badebukserne eller -bleerne skal også være praktiske, så de ikke er i vejen, men derimod gør det nemmere for barnet at bevæge sig.

Del artiklen

Artikler, som måske er interessante for dig