Ved at fortsætte med brugen af denne hjemmeside, godkender du brugen af cookies. Du kan læse mere om cookies her

close

Livet efter fødslen

Ni måneders ventetid er ovre. Fødslen er overstået. Som ved et mirakel er smerterne væk, og i dine arme hviler dit barn. Du er sikkert fyldt af følelser som lykke, taknemmelighed, glæde, chok, træthed - eller en blanding af det hele.

Det er meget forskelligt, hvordan man har det, når man netop har født et barn. Der kan gå nogle dage eller uger, inden du virkelig har knyttet dig til dit barn, eller det kan ske med det samme. Alle varianter er ok.
Dit barn kigger sikkert nysgerrigt på dig. Det genkender din stemme, men det er første gang, I ser hinanden.

Hud mod hud

Lige efter fødslen er mange børn friske og vågne, da adrenalinet er strømmet gennem dem under hele fødslen. Men hvis fødslen har været lang og trættende, falder dit barn snart i søvn af ren og skær udmattelse. Det kan have behov for at komme sig et stykke tid. Derefter vil barnet formentlig have mad, megen nærhed og hudkontakt. Her får du gode råd til, hvordan du kommer i gang med amningen på en god måde.

Et helt nyfødt barn

Ti fingre og ti tæer. Af en eller anden mærkelig grund tæller vi dem næsten altid for at tjekke, at det passer. Vi åbner forsigtigt de bittesmå, knyttede hænder og fødder. Og forundres over at noget kan være så småt.
Hvis du kigger på dit barns hoved, kan du se, at det er lidt konisk - det er det, der sker, når man har kæmpet sig gennem en trang kanal. Bare rolig, det bliver rundt igen.
Huden er lidt rød og ru, og der kan være pletter her og der i barnets ansigt. De forsvinder efter nogle dage. Hænderne kan være lidt gråblå, da blodcirkulationen ikke er kommet rigtigt i gang endnu. Læs gerne artiklen Det nyfødte barn fra top til tå - om hvorfor barnet har lidt kolde fødder, og hvorfor der kan komme lidt mælk fra barnets brystvorter. I artiklen om babypleje finder du masser af gode tips til, hvordan du plejer barnets navlestump, ører, negle.

Støt barnets hoved

Dit spædbarn har stadig meget arbejde foran sig, det skal fx udvikle sin muskelstyrke. Lige nu kan det ikke engang holde vægten af sit eget hoved. Hovedet er stort og tungt i forhold til resten af kroppen. Det er vigtigt, at du altid støtter hovedet, når du løfter eller holder barnet.
Hold dit barn tæt ind til dig, hud mod hud. Det hjælper dig med at få mælken til at løbe til og gør barnet roligt og trygt.

Hjem til en ny hverdag

Den første tid hjemme kan føles uvant og helt ny. Få hjælp til det meste – det har du brug for i løbet af de første dage hjemme med en lille baby.
Efter lang tid med fysiske og psykiske belastninger er du en anden, og det er din krop også. Men vævet i underlivet heler hurtigt. Med tiden føles alt normalt igen, og når det føles rigtigt, kan I nyde at have et samliv igen.
I starten er det nok med gåture. Efterhånden kan du øge træningen. Husk at knibetræne allerede direkte efter fødslen for at slippe for ufrivillig vandladning. Læs gerne vores træningstips efter fødslen.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...