06_rumpa_0390_desktop

Bleeksem og rød numse på baby

Hvis den normalt bløde lille babynumse bliver rød og irriteret, så er det sandsynligvis fordi, den har været lidt for fugtig og lidt for varm for længe. Fugt og varme er nemlig noget, som små numser ikke kan lide.

Du har sikkert bemærket, at spædbørn tisser og har afføring ret ofte, og det kræver et antal bleskift om dagen, hvis numsen skal holde sig tør. Fugt og varme, som lukkes ind i bleen mod barnets hud, kan nemlig gøre, at den lille numse let bliver rød og irriteret. Nogle gange kan man se små knopper eller væskende områder på rumpen og hele bleregionen, og da handler det ofte om bleeksem. Men eftersom bleerne er blevet bedre og holder numsen tør længere, så er problemet med bleeksem, eller bledermatit, som det også kaldes, heldigvis ikke lige så almindeligt længere. Hvis numsen bliver skinnende rød, med områder med afskalning og pusfyldte knopper i kanten, og hvis det lader til at klø og gøre ondt, så plejer det i stedet at dreje sig om en svampeinfektion.

Sådan forebygger du rød numse hos din baby

  • Vores bleer er fremstillet til at holde sig tørre nærmest huden, og man behøver ikke at skifte ble, hver gang der er kommet lidt tis – det suges hurtigt ind i bleen. Hvis bleen derimod bliver fuld, eller den føles fugtig mod barnets numse, så skal den skiftes, og hvis barnet har haft afføring, så skal den skiftes med det samme.

  • Lad gerne babyen ligge uden ble et stykke tid i forbindelse med bleskift, så når numsen at blive luftet og at tørre ordentligt.

  • Brug vand eller babyolie, når du vasker – begge dele er godt, men det kan være en fordel at vide, at olien binder fugt i huden og skaber en lille hinde, som beskytter, næste gang der kommer afføring i bleen. Hvis du ikke har adgang til vand eller babyolie, så brug uparfumerede vådservietter, der er skånsomme mod huden.

  • Brug en ble med god åndbarhed, som ikke sidder for hårdt mod barnets numse.

  • Hvis barnet har diarré, øges risikoen for, at numsen bliver rød eller får små sår. Da kan du som forebyggelse smøre et lag salve eller creme med barriereeffekt, fx zinksalve, på, hver gang du skifter ble. Cremen læger sig nemlig som et beskyttende lag på den følsomme babyhud.

  • Rød numse på babyer begynder ofte med, at det ser lidt rødt ud omkring endetarmsåbningen. Hold øje med det, og vær omhyggelig med at smøre med lidt beskyttende creme ved det første tegn på rød numse, så kan du undgå, at det bliver værre.

  • Hvis barnet nemt får eksem, så er det ekstra vigtigt at genfugte huden, eftersom der lettere opstår eksem, hvis huden er tør.

Hvis babyen alligevel får bleudslæt

  • Smør zinksalve eller en anden fed salve på de irriterede steder, hver gang I skifter ble.

  • Vær ekstra omhyggelig med at lade numsen tørre, inden barnet får ble på igen – det er godt, hvis barnet kan ligge eller kravle lidt omkring uden ble.

  • Ved bleeksem kan det i nogen tilfælde være nødvendigt at behandle med en mild creme med binyrebarkhormon evt. med et middel i der dræber både bakterier og svamp. Hvis hyppigt bleskift, luft og zinksalve ikke har effekt, kan egen læge kontaktes for vurdering af om der er behov for yderligere behandling.

  • Nogle gange skyldes den røde numse altså en svampeinfektion, den kan fx komme via fordøjelsessystemet, hvis babyen har trøske. Det kan gøre virkelig ondt på barnet, og da skal man tale med egen læge for at få råd til, hvordan svampen skal behandles.

  • Vand er udtørrende for huden, og derfor kan man tænke på at være lidt forsigtig med at give for lange bade, så længe der er tydelige tegn på udslæt i numsen. Dog kan et dagligt kort bad være godt, for at holde huden ren og medvirke til at undgå infektioner i den udsatte hud.

Faktatjekket af Vibeke Dueholm Gintberg, Læge

Del artiklen