close

Sådan udvikles sanserne og barnets hjerne

Alle spædbarnets sanser står vidt åbne, og de tidligste erfaringer lægger grund til barnets fortsatte udvikling. Alle indtryk påvirker barnet, men også søvn og kost.

Alle barnets sanser fungerer fra fødslen og en række reflekser. Det betyder ikke, at barnet fødes med bevidsthed og indsigt i det, der sker. Det kræver erfaring og udvikling at forstå en oplevelse. Der er en god anledning til at vente med at se tv.

Smag og lugt

Vidste du, at barnet kan genkende smagen af noget, som moren har spist under graviditeten i brystmælken, ved amningen?
Lige fra barnet er helt nyfødt, kan det kende lugte. Det kan faktisk lugte sig frem til brystvorten og den livgivende mælk der, hvis det får lidt tid. Barnet lærer sig hurtigt at genkende sine forældres lugt. Prøv at lade babyen sove på en trøje med din lugt. (Stort, løst tøj og andet skal dog ikke ligge i barnets seng, mens det sover, pga. risikoen for kvælning eller pludselig uventet spædbarnsdød).

Følelse

Følelsen for berøring udvikles tidligt. Dit barn oplever den mindste nuance, i den måde du tager ved det og holder om det på. Kærtegn den bløde hud, og hold gerne barnet hud mod hud, så ofte du kan. Det er der en række fordele ved, bl.a. at barnet bedre holder varmen, får lettere ved at amme, bliver roligere og holder et mere jævnt blodsukker.

Hørelse

Hørelsen fungerer allerede ved fødslen, men fortsætter med at udvikle sig i nogle uger derefter. Barnet synes at holde mest af lyse stemmer, hvilket måske er grunden til, at vi automatisk taler med lidt lysere stemme, når vi hygger med et spædbarn.
Vi mennesker har svært ved at opfatte lyde, som vi aldrig hørte som spædbarn, som ikke findes i forældrenes sprog. Det kan være en forklaring på, hvorfor det er så svært at lære sig nogle lyde i nye sprog senere i livet. Tal meget med dit barn. Det elsker din stemme - og har godt af at høre den! Fortæl, hvad du gør, mens du skifter ble, syng en bekendt sang, lav en spændende lyd. En mere opmærksom og nysgerrig tilhører får du svært ved at finde.

Syn

Nyfødte børn opfatter lys, farver og ansigtsudtryk. Men babyen ser ikke godt, og noget utydeligt. Bedst ser babyen på en afstand på 20 cm - hvilket lige er afstanden til dit ansigt, når du holder det i dine arme. Tænk, at det er regnet så godt ud!
Fra barnet er et par dage gammelt, plejer det at kunne se dig dybt i øjnene. Forhåbentligt begynder nu en proces af voksende tillid og starten på en tryg tilknytning.
Hvis du ser et smil i dit nyfødte barns ansigt, så er det sandsynligvis en spædbarnsrefleks. Først efter flere uger kan barnet sende dig et smil som svar på jeres øjenkontakt, et såkaldt socialt smil. Om yderligere nogle uger kan barnet begynde at smile selv, bare det får øje på dig, den anden forælder eller sine søskende. I de første leveuger kan barnet kigge på dig og efterligne dine ansigtsudtryk. Det er en evne, som forsvinder ved 1-2 måneder, men kommer igen efter cirka et halvt år.
Prøv at lave en overdreven grimasse, eller at række tungen ud, mens du ser på barnet. Måske gør barnet nøjagtigt det samme! Ofte sker reaktionen med lidt forsinkelse, da barnet endnu ikke har optrænet sin evne til at kommunikere.

Under søvnen sorterer hjernen dagens indtryk

Om natten hviler kroppen. Indtrykkene udefra mindskes. Og når sanserne ikke behøver arbejde så hårdt, tager hjernens indre på natarbejde. Så er der energi til dens udvikling.
Under søvnen er det lille barns hjerne mest aktiv. For at sortere indtryk og samle minder skal den skabe ubegribeligt mangle nye koblinger, synapser, mellem hjernens nerveceller. Hver ny erfaring skal organiseres gennem nye koblinger for at blive begribelig.
Børns hjerner udvikles virkelig i rasende fart, men nydannelser af op til 1 million synapser - i sekundet!

Omega-3 fedt er godt for hjernen

Der findes nogle typer af flerumættet fedt, som er vigtige for udviklingen af barnets hjerne og for synet. De bedste såkaldte omega-3 fedtsyrer findes i fed fisk. Børn, som ikke spiser fisk, kan få omega-3 fra rapsolie eller fra margarine, som indeholder rapsolie. Valnødder og hørfrøolie indeholder også en del omega-3.
En alsidig kost er ellers det vigtigste, når barnet begynder at spise rigtig mad. Danske børn har som regel ikke problemer med at få de næringsstoffer, som skal bruges til hjernens udvikling.

En tilpas mænge indtryk hjælper hjernen

Små børn, som bliver ekstremt understimulerede, kan rammes af defekter, som ses, når man røntgenfotograferer hjernen. Men for megen uafbrudt stimulans kan også være negativ og er betydeligt mere almindelig blandt vestlige babyer og børn.
Fremadvendte barnevogne er blevet kritiseret for at give barnet unødigt mange indtryk, uden at de kan ”stemme disse af” med forældrenes reaktion, da de faktisk slet ikke kan se deres forældre. Små børn kan jo ikke selv bedømme, hvad der er farligt, urovækkende eller bare sjovt - de kigger normalt med det samme på dig, dets guide og beskytter, når der sker noget uventet.
Når barnet bliver træt af stimulering og leg, vender det enten hovedet væk, gaber, græder eller bliver uroligt.

Undgå tv, før 2 års alderen

Måske får du fred og ro, hvis du sætter en 1-årig foran tv'et. Når barnet først sidder det, har det svært ved at afværge strømmen af fortsatte indtryk. Klip og zoom er forvirrende for det lille barns hjerne, især da barnets dybdesyn endnu ikke er udviklet, og blikket let flakker over skærmen.
Tv-kiggeri på egen hånd giver heller ikke barnet en chance for samspil og tilknytning på samme måde, som hvis I leger eller ser i en bog sammen.
En relativt etableret opfattelse er i dag, at børn under 2 år slet ikke bør se tv. Mange børnelæger anbefaler maks. en time om dagen for børn mellem 2 og 5 år.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...