packNB1_3907_Desktop

Sex efter fødsel og graviditet

Det er en stor kraftanstrengelse at føde et barn, og det kan ofte vare lidt, inden man overhovedet har lyst til at tænke på sex efter fødslen. Men hvornår er kroppen egentlig klar, og hvad kan man gøre, hvis sexlysten forsvinder?

Der findes ingen startdato for sex efter graviditeten – det er forskelligt fra person til person, hvornår lysten vender tilbage efter en fødsel. Det afhænger af en lang række faktorer – både følelsesmæssige og rent fysiske, som at den, der har båret barnet, skal nå at hele. Hvordan sexlivet har været tidligere eller under graviditeten behøver ikke at have noget at gøre med, hvordan det bliver, når barnet er kommet til verden, eftersom der er så mange forskellige ting, som spiller ind – ikke mindst hvor kompliceret fødslen har været, og hvor lang tid det tager, inden kroppen er helet og er kommet til hægterne igen. Det kan være frustrerende at gå rundt og tænke over, hvordan den anden i et parforhold tænker og føler, så et godt råd er at snakke med hinanden på et tidligt tidspunkt, når tankerne kommer, for at undgå misforståelser, og at sex går hen og bliver et følsomt emne.

Hvornår kan man have sex igen efter en fødsel?

Efter at have født et barn er kroppen nødt til at hele og komme til hægterne igen. Efter en vaginal fødsel er underlivet hævet og kan føles ømt og irriteret, hvis der er bristninger, og kroppen kan føles helt udkørt et godt stykke tid bagefter. Også kejsersnit påvirker sexlivet, og det er almindeligt, at man kan føle lidt ubehag i maven et par måneder efter fødslen.

Så længe den, der har født, har barselsflåd, så skal man undgå penetrerende samleje (eller bruge kondom), da der er en større risiko for infektion. Hvis man har født ved kejsersnit, så skal man jo også være forsigtig med alle former for anstrengelse de første par måneder. Derefter kan det være rart at vide, at så længe det føles okay, så er sex ikke noget, som kroppen tager skade af. Men – og dette er meget vigtigt – sex har man, fordi det er rart. Det skal ikke gøre ondt! Kroppen og underlivet kan føles mere spændt end normalt, men ingen skal være nødt til bare at ”holde det ud”, fordi man tror, det er normalt, at det gør ondt i starten – så forsvinder hele pointen med sex jo. Så er det bedre at vente lidt, og hvis man er usikker på, om alt virkelig er, som det skal være, så er det vigtigt at bestille tid til en undersøgelse hos lægen. Hvis man ammer, er det ikke ualmindeligt, at skedens slimhinder bliver lidt tørre på grund af østrogenmanglen. Da kan det være en god idé at prøve at bruge en glidecreme for at se, om det hjælper.

Hvor lang tid det tager at komme til hægterne igen rent fysisk afhænger af en række forskellige faktorer, ikke mindst hvor kompliceret fødslen var, og om den, der fødte vaginalt, var nødt til at blive syet i underlivet. Ofte drejer det sig om mange måneder, inden kroppen føles lidt mere, som den plejede at gøre, inden man fødte. Musklerne i skeden trækker sig gradvist sammen igen, men det er også vigtigt at træne sin bækkenbund og måske også få styr på, hvordan man kan slappe af, hvis den er overspændt.

Manglende sexlyst efter barnet er født

Derudover er en nyforløst krop jo fuld af hormoner, hvilket kan påvirke lysten til at ville have sex efter graviditet og fødsel. Hormonerne plejer at falde til et normalt niveau cirka et halvt år efter fødslen, men der er jo flere ting, der spiller ind, når det kommer til lyst – ikke mindst søvnmangel og en baby, som vågner eller græder uafbrudt, hvilket naturligvis påvirker alle forældre. Det er altså en skøn cocktail af sexsabotører, I som par lige nu er nødt til at forholde jer til, og det kan være rart at tænke på, at det er en helt normal tilstand. Yderst få personer har et blomstrende – eller i det hele taget aktivt – sexliv som nybagte forældre. Men det bliver bedre med tiden. Og så kan man jo faktisk have et intimt forhold alligevel, uden at man er nødt til at have sex hele tiden. Ofte er det sådan, at når kravene om eller stressen over at have sex mindskes, så kan lysten faktisk komme tilbage. Hvis den ikke gør det, og man længes efter sin lyst, så kan det eventuelt hjælpe at fjerne ens partner fra ligningen et stykke tid og udvikle sin sexlyst på egen hånd først. Mærk efter, hvad det er, som udløser den, og væn dig til det – lad den vokse frem i fred og ro med henblik på, at du selv skal have det godt – ikke at den skal være der, så en anden kan have det godt. På den måde kan det ofte tænde en gnist i samlivet med partneren igen.

Nogle gange opstår der også en seksuel ubalance i forholdet, når den ene har lyst til mere, og den anden har lyst til mindre. Da er I nødt til at have en ærlig snak med hinanden om, hvordan I føler og tænker, ellers er risikoen for misforståelser stor, når den ene føler sig afvist, og den anden føler sig presset. Det kan du læse mere om i artiklen om relationen i småbørnsårene.

Amning som prævention

Hvis man ikke ammer, så kan menstruationen, og dermed muligheden for at blive gravid igen, komme i gang så tidligt som fire uger efter fødslen, men det kan også vare længere, eftersom det, som så meget andet når det gælder hormonerne, er forskelligt fra person til person. Hvis man ammer fuldtids og har et barn, der er under seks måneder gammelt, har man derimod en temmelig sikker form for prævention – men man kan naturligvis aldrig være helt sikker. Ægløsningen kommer jo også før menstruationen, så det er ikke altid helt nemt at vide på forhånd, hvornår man er fertil igen. Din egen læge plejer at bringe spørgsmålet om prævention på bane til efterkontrollen, men I kan naturligvis kontakte vedkommende, så snart I har spørgsmål eller brug for hjælp.

Faktatjekket af Nina sepstrup, uddannet jordemoder

Del artiklen

Artikler, som måske er interessante for dig