Ved at fortsætte med brugen af denne hjemmeside, godkender du brugen af cookies. Du kan læse mere om cookies her

close

Graviditetsgener - hele listen

Det er ikke altid så rosenrødt at være gravid , hvis nogen nu troede det. Alt fra halsbrand til kløe og kvalme kan gøre livet sejt i denne tid. Her kommer en række almindelige lidelser under graviditeten.

”Der var ingen, som sagde, at det skulle være så besværligt at være gravid..!”
Ja, en del kvinder kommer ud for både det ene og andet under graviditeten. Men det er slet ikke sikkert, at du oplever noget besvær overhovedet. Der findes kvinder, som synes, de har det bedre end nogensinde, selvom kroppen forandres.
Den gode nyhed er, at næsten alle problemer er forbigående - nogle gange går det hurtigt, og nogle gange tager det lidt længere tid.

Hormonerne kan skabe sig
Et af de allerførste tegn på, at du er gravid er, at brysterne spænder og er mere ømme end normalt. Køb en solid bh, hvis du har problemer.
Hormonforandringerne i den gravide krop kan også mærkes i huden. En del rammes af svær kløe, andre af åreknuder. Huden kan få pigmentpletter og strækmærker.

Kvalme i starten, halsbrand i slutningen af graviditeten
Efter nogle uger får du måske kvalme. Det plejer at gå over omkring uge 12, men nogle gange varer det meget længere. Læs tips til hvordan du håndterer kvalme.
Halsbrand er også ret almindeligt, når barnet begynder at fylde i maven, og hormonerne har gjort, at mavesækkens mund ikke holder rigtig tæt. Her finder du tips til at lindre halsbrand.

Regn med træthed - hvil meget
Træthed er nok den allermest almindelige graviditetslidelse. Det kan skyldes alle hormonforandringerne og meget andet, men halvvejs i graviditeten er jernmangel en almindelig årsag.
Luftmangel og ekstra hjerteslag er almindeligt i slutningen af graviditeten, når maven tager mere plads op.

Prøv at ligge højt med hænder og fødder
Den øgede mængde blod og væske i kroppen kan også betyde, at der bliver "trangt" omkring nerver og blodkar i hænder og fødder:
• Hænderne kan sove og gøre ondt, når nerverne bliver klemt. Det kaldes for carpaltunnel-syndrom og kan dukke op i anden halvdel af graviditeten. Hvil hænderne højt, og pump gerne med fingrene.

• Fødder og underben hæver, måske kan du nogle gange næsten ikke få sko på. Støttestrømper og hvile med benene hævet er både skønt og plejer at hjælpe godt. Myrekryb, såkaldt restless legs, rammer ca. en af tre gravide kvinder. Problemerne menes at blive forværret af jernmangel, kaffe og nikotin.

Det er ikke usædvanligt at vågne med krampe i læggene, en slags sammentrækninger som kan gøre meget ondt. Prøv at stille dig op, og tryk hælen i gulvet, eller tryk fodsålen mod en væg eller sengegavlen.

Mærkelige drømme og uro
Dårlig søvn og mærkelige drømme under graviditeten hører med. Det handler formentlig om, at din underbevidsthed er ved at bearbejde det faktum, at du skal have et barn. Det kan også være, at du vågner mere ofte, når det begynder at blive svært at finde en behagelig sovestilling, eller når du skal tisse oftere.
Måske opstår der uro før fødslen, når du har svært ved at sove. Uro er faktisk også en naturlig del af graviditeten, men kan blive en plagsom fødselsangst.
Alle hormoner, som kører rundt i kroppen, gør, at næsten alle gravide kender til bratte følelsesskift og har let ved at græde eller blive vrede indimellem.

Hårdt for ryg og bækken
Ondt i ryggen? Det er ikke så mærkeligt, da rygmusklerne skal holde imod en stadigt større mave. Nogle gravide rammes af ischias, med smerter som løber fra lænden og ned gennem benene. Får du store problemer, kan du tale med din jordemor, som kan give dig råd eller henvise dig til en fysioterapeut.
Smerter, som kommer mere fra bækken og underliv, kan være tegn på bækkenløsning. Der er nogle bevægelser, du skal undgå og nogle ting, som er vigtige at huske på ved netop bækken-smerter og bækkenløsning.

Træg mave, hæmorider og udflåd
Hæmorider er små åreknuder i eller ved endetarmen, som klør og svier. De forværres ofte, hvis maven er forstoppet, hvilket er almindeligt under graviditeten. Det skyldes, at tarmbevægelserne ikke fungerer normalt. Tager du jerntilskud, kan nogle af disse gøre maven endnu mere træg.
Prøv at spise noget løsnende, som fx svesker. Drik tilstrækkeligt med vand. Hvis det ikke hjælper, så spørg på apoteket efter håndkøbsmidler mod forstoppelse, som egner til sig gravide.
De fleste gravide skal tisse oftere, især i slutningen af graviditeten, når babyen trykker mod urinblæren. Risikoen for urinvejsinfektion er større end normalt - hvis du får ondt, når du tisser, bør du kontakte din læge.
Det er almindeligt med øget udflåd fra underlivet under graviditeten. En lille og smertefri blødning behøver ikke være tegn på abort, da alle kroppens slimhinder bløder lettere end normalt. Det er også lettere at få svamp i underlivet, når du er gravid. Spørg din læge, inden du begynder at anvende et lægemiddel mod svamp.

Slimhinder i næse og mund bliver skrøbelige
Slimhinderne i næse og mund hæver også under graviditeten.
Prøv i første omgang med en saltvandsopløsning i næsten, hvis du føler dig tæt.
Prøv at børste tænderne med en rigtig blød børste, da tandkødet bløder lettere end normalt. Og du bør børste tænderne lidt ekstra godt - du får nemlig lettere huller i tænderne under graviditeten.

Svimmelhed og vena cava-syndrom
Der er god grund til, at du skal sidde i bussen - allerede inden det kan ses på maven. I starten af graviditeten falder blodtrykket, hvilket kan føre til svimmelhed, hvis du står op længe eller rejser dig for hurtigt. Hvis det sker - sæt dig forsigtigt ned og læn dig fremad. På den måde løber blodet til hovedet, og du får det bedre.
Længere fremme i graviditeten stiger blodtykket igen.
Hvis du ligger på ryggen og pludselig rammes af svimmelhed, kan du være blevet ramt af såkaldt vena cava-syndrom. Det skyldes, at det store blodkar, som løber ved rygraden, klemmes af. Vælg en anden stilling, fx at ligge på siden, så forsvinder det formentligt.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...