Ved at fortsætte med brugen af denne hjemmeside, godkender du brugen af cookies. Du kan læse mere om cookies her

close

Hvordan oplever barnet fødslen?

Ingen ved præcis, hvordan det føles for barnet under fødslen, men vi ved, at det er en sej rejse. Vi har alle været igennem den, men vores begrænsede hukommelse gør, at vi kun kan forestille os, hvordan det føles at passere gennem en trang fødselskanal og komme ud i den store og forholdsvist kolde verden.

En vaginal fødsel er noget naturligt, og barnets binyrer arbejder hårdt for at hjælpe barnet gennem fødselsveer og fødsel.

En trang fødselskanal

Ja, hvordan foregår fødslen? Vi ved, at barnet udsættes for betydelige belastninger under fødselsveerne og selve fødslen. Det skyldes især det fysiske faktum, at kroppen tvinges til at tilpasse sig for at kunne presse sig gennem fødselskanalen. Det ses tydeligt, når du ser på barnets hoved efter fødslen - hovedet er ofte formet efter at have passeret den trange kanal. Men hovedet er blødt, og det er helt normalt og vil få sin normale form nogle dage efter fødslen.

Fødslen skal tage sin tid

Da skeletdelene i barnets kranium endnu ikke er vokset sammen, er der ingen risiko for barnets hoved, når det er på vej ud. Det er dog vigtigt, at trykket ikke øges alt for hurtigt. Fødselsprocessen bør derfor få lov at tage den tid, den tager - for barnet og den vordende mors skyld.

Fødselsprocessen forbereder barnet på, at det skal trække vejret

Passagen gennem fødselskanalen presser også brystet på den lille sammen, så væsken i lungerne tvinges ud, hvilket gør det meget lettere for barnet at trække vejret på egen hånd for første gang, når det kommer ud.

Barnet kan klare en periode med mindre ilt og næring

Blodomløbet til moderkagen mindskes under fødslen, hvilket betyder, at barnet kortvarigt får mindre ilt og næring. Barnet er i stand til at kunne klare denne belastning, men hvis fødslen trækker ud i tid, kan barnets ressourcer blive brugt op, og dets hjerterytme evt. påvirket. Det er derfor, at man overvåger barnet nøje under hele fødslen. Hvis jordemoderen vurderer, at barnet ikke har det godt, tilkalder man en læge og laver en plan for at afslutte fødslen tidligere end planlagt. Det kan fx være ved at hjælpe med sugekop, give vestimulerende drop eller ved at foretage kejsersnit.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...