Ved at fortsætte med brugen af denne hjemmeside, godkender du brugen af cookies. Du kan læse mere om cookies her

close

Mad du bør undgå under graviditeten

Mad du bør undgå under graviditeten

Der er noget mad, du bør undgå, når du er gravid. Nogle oste, kød og fisk kan indeholde bakterien listeria, parasitten toxoplasmose eller et højt indhold af miljøgifte.

Slip for maveinfektioner gennem en ekstra høj hygiejne ved madlavningen og ved at vælge den rigtige færdiglavede mad. Desuden bør du undgå store mængder kaffe, søde sager og søde drikke som sodavand og saft.

Som gravid skal du huske på at spise ekstra sund kost, som skal dække næringsbehovet hos både dig og barnet i maven. Læs mere om sund kost under graviditeten.
Men der findes også fødevarer, du bør undgå eller være forsigtig med.

Maks. tre små kopper kaffe
Undgå at få mere end 300 mg koffein om dagen, da det kan påvirke dit foster. Hold dig til maks. tre små (1,5 dl) kopper kaffe eller seks krus sort te om dagen. Vær også forsigtig med cola og energidrikke, som indeholder koffein.

Vælg den rigtige fisk
Fisk og skaldyr er god mad, når du er gravid, men en del fiske fra søer og Østersøen indeholder for mange miljøgifte.
Læs mere om hvilke fisk du bør undgå, og hvilke du kan spise meget af.

Ingen alkohol
Alkoholindholdet i dit blod er det samme i det blod, som passerer over til dit barn via moder-kagen. Da fostret er mere følsomt for alkohol end dig og er i en stadig udvikling, bør du undgå alkohol helt.
Læs mere om alkohol og graviditet.

Lakrids med måde
Syg med lakrids? Som gravid bør du tænke over, hvor meget du faktisk spiser. Du bør ikke spise mere end 50 g lakrids om dagen, når du er gravid.

Ikke for meget vitamin A
A-vitamin gør, at graviditeten udvikler sig normalt, og har betydning for barnets syn. Det findes i indmad som lever, mælk og madfedt. Men i for store mængder er A-vitamin skadeligt, og der er mistanke om, at det kan give en øget risiko for fosterskader tidligt i graviditeten.

Grøntsager og rodfrugter, fx gulerødder, indholder karotenoider, som kan omdannes til A-vitamin i kroppen - og ikke kan overdoseres.
Læs mere om lægemidler og kosttilskud under graviditet.

Parasitter og bakterier
Både bakterien listeria og parasitten toxoplasmose kan findes i almindelige fødevarer og være farlige for udviklingen af dit ufødte barn, hvis du bliver syg. Desuden bør du være ekstra omhyggelig med maden for at undgå andre maveinfektioner eller "madforgiftning".

Listeria
Listeriabakterien kan vokse i køleskabstemperatur og overleve i fryseren. Den dør dog, hvis den tilberedes og opvarmes til mindst 70 grader, dvs., når det bobler.
Sådan undgår du listeria:

• Vær forsigtig med koldrøget eller gravad fisk, og kød som begynder at nærme sig bedst-før-datoen. I en vacuumpakket emballage kan bakterierne blive store på nogle uger. Nyemballeret mad er godt. Sushi, som er lavet af friske råvarer, kan man også spise.

• Drop patéer, salater og sylte fra delikatesseafdelingen - du ved ikke, hvordan og hvornår de er lavet.

• Undgå alle mælke- og osteprodukter, der er lavet af upasteuriseret mælk. Læs på emballagen, om produktet er pasteuriseret eller ej. Opvarmet ost er aldrig farligt at spise. Hårde oste, som fx parmesan kan man også spise.

• Eventuelle færdigretter skal varmes ordentligt op.

Toxoplasmose
Toxoplasmose er en sygdom, som forårsages af en parasit.
Til forskel fra listeriabakterien dør toxoplasmoseparasitten ved dybfrysning (midst -18 grader) og ved madlavning (over 65 grader).
Sådan undgår du toxoplasmose:

• Undgå alle former for råt kød. Gennemsteg alt, og vask skærebræt og hænder, som har været i kontakt med råt kød.

• Toxoplasmose kan også findes i kød, som graves, tørres eller koldrøges, fx parmaskinke og salami. Vil du spise den slags kød, kan du fryse det i tre døgn, så dør eventuelle toxoplasmoseparasitter.

• Vask hænderne omhyggeligt, hvis du har gravet i jord og skal lave mad bagefter.

Madforgiftning
Du bør være ekstra omhyggelig med hygiejnen omkring fødevarer, når du er gravid. En maveinfektion påvirker både barnet og dig. At blive ramt af salmonella eller campylobakter er jo aldrig sjovt, men nu er der ekstra grund til at forsøge at mindske risikoen.
Sådan undgår du maveinfektion:

• Vask hænderne omhyggeligt med sæbe, inden og efter du har håndteret madvarer, inden du spiser, når du har været på toilettet, har skiftet ble eller haft med dyr at gøre.

• Skyl frugt og grøntsager godt, inden du spiser dem.

• Tjek sidste holdbarhedsdato på emballagen.

• Server varm mad varm, og kold mad kold.

• Varm altid madrester, indtil de er ordentligt gennemvarmede. De fleste bakterier dør ved ca. 100 grader. Varm aldrig mad op mere end én gang, og spis tilberedt mad i løbet af to dage.

• Tilbered alle madvarer, især kylling, så de bliver gennemstegte.

• Stil hurtigt resterne i køleskabet. Lad ikke madvarer og drikke stå fremme i varmen, hvis måltidet trækker ud. Det gælder især udendørs. Opbevar maden i tætsluttende beholdere, så insekter ikke kan komme til den. Tø ikke frosne madvarer og kød op på køkkenbordet. Lad dem tø i køleskabet eller i mikroovnen.

• Opbevar rå og tilberedte madvarer hver for sig under tilberedning og opbevaring. Vask skærebræt og redskaber mellem tilberedning af forskellige fødevarer.
Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...