Ved at fortsætte med brugen af denne hjemmeside, godkender du brugen af cookies. Du kan læse mere om cookies her

close

Lær at læse

Nøglen til at lære at læse hænger ofte sammen med nysgerrigheden efter at læse. Mange forældre vil gerne, at deres barn hurtigt lærer at læse, da de ved, hvor sjovt det er, og at læsning åbner døren til en stor verden af viden og fantasi.

Mange børn knækker skriftsprogets kode på egen hånd gennem nysgerrige spørgsmål til ord og tekster, mens andre børn har brug for mere håndfast hjælp til at finde ud af, hvordan skriftsproget fungerer. Forskere er i dag enige om, at der ikke findes en enkelt universal metode til at lære læsning på, som er den rigtige for alle børn.

Danske skoler er gode for barnets læsning

Danske elever på mellemtrinnet er markant bedre til at læse, og i dag læser elever i 3. klasse lige så godt, som de tidligere gjorde i 4. klasse. Udfordringen ligger i at få eleverne til at videreudvikle deres læseforståelse i løbet af hele skoleforløbet. Kilde: Undervisningsministeriet

Lege og aktiviteter med bøger sammen med barnet

En måde at vække interessen for bøger og at læse er tidligt at læse højt for barnet. Læs sammen med barnet i alle mulige situationer, hav mange bøger liggende fremme, og vis barnet, at du selv læser. I kan også lege med bogen som udgangspunkt:

  • Spil teater - dramatiser barnets yndlingshistorier og brug flere forskellige ord til at øge barnets forståelse og interesse.
  • Tal meget med dit barn og forklar ord. Hvis dit barn har et godt ordforråd, vil det føle sig bedre rustet senere, når det skal læse svære ord, som det ikke har set på skrift før.
  • Efterlign -hvis en af karaktererne i en historie gør noget, fx laver mad eller bager, kan I gøre det samme.
  • Læs eventyr, og tegn billeder til.
  • Kig i en bog, I ikke tidligere har læst, og fantaser sammen om, hvad den handler om.
  • Læs et eventyr og fantaser og digt videre på karaktererne, og hvad der sker, efter I er færdige med at læse.
Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...