190911_libero_cf6_925_cmyk_desktop

Sengevædning - Enuresis

Er du en af dem, som ofte er nødt til at stå op og skifte sengetøj midt om natten, så kan det være rart at vide, at du ikke er den eneste – der er mange børn, som tisser i sengen om natten. Når de er små, er det jo noget, man anser som helt normalt – men når barnet er fyldt fem år, og sengetøjet stadig kan være vådt, så plejer man at tale om sengevædning, eller enuresis.

Sengevædning som sådan er helt ufarligt og forsvinder ofte af sig selv, men der er også ting, man som forælder kan gøre for at hjælpe barnet. For selvom det ikke er farligt, så kan det selvfølgelig være utroligt besværligt for barnet – ikke mindst hvis barnet er stort nok til gerne at ville overnatte hos sine venner.

Hvor almindeligt er det med sengevædning?

Det er almindeligt med sengevædning hos børn i seks- til syvårsalderen, og ca. hvert tiende barn på syv år tisser jævnligt i sengen om natten. Ved 15-årsalderen er det ca. et af hundrede børn, som ikke holder helt tør om natten. Sengevædning er mere almindeligt blandt drenge end piger. Det er ofte også arveligt, og hvis begge forældrene har været sengevædere som små, øges risikoen for, at barnet også bliver det, markant.

Sådan kan du hjælpe dit barn til at blive tørt om natten

Hvis barnet ikke er fyldt fem år, så er det måske ganske enkelt ikke modent til at stoppe med ble om natten endnu. Uanset om det drejer sig om dette eller om sengevædning, så kan du hjælpe barnet ved at:

  • minde det om at tisse regelmæssigt i de vågne timer af døgnet

  • minde det om at drikke mindre om aftenen og ikke indtage væske den sidste times tid, før sengetid

  • sige, at det skal tisse inden sengetid og evt. gøre det, der hedder doublevoiding, nemlig vandladning af to omgange, for at sikre at blæren er helt tømt.

Det her med at vække barnet midt om natten for at tisse kan selvfølgelig gøre, at barnet ikke tisser i sengen lige netop den nat – men det plejer ikke at påvirke, hvor hurtigt barnet bliver tørt. Nu kan det jo også være sådan, at det for nogle børn kan være følsomt at være nødt til at bruge ble om natten, og så kan det jo være en løsning at vække barnet, eftersom et toiletbesøg i den situation kan føles bedre end at være nødt til at have ble på. Da kan det være godt at tænke på, at man ikke skal vække barnet flere gange om natten, eftersom det er klogt at undgå at forstyrre søvnen for meget.

Natble til ældre børn

Når børn bliver ældre, plejer de som sagt ikke at ville have ble på, og da skal de selvfølgelig slippe for det. Hvis nu barnet synes, at det føles okay at have natble i visse situationer, fx hvis det skal sove hos en kammerat eller på lejr, så kan det være godt at vide, at der findes diskrete og gode bleer til lidt ældre børn. Det kan være et alternativ at bruge i situationer, hvor det er ekstra følsomt, at man ikke er tør endnu. Dog anbefales det ellers ikke at give det større barn ble på om natten, da det formentlig vedligeholder problemet.

Sådan taler du med dit barn om sengevædning

Det er meget individuelt og forskelligt, hvordan børn oplever deres sengevædning. Der er børn, som er helt ligeglade, hvilket næsten kan føles provokerende for forældrene, som står der med vasketøjsbunken foran sig. For andre børn er det et utrolig følsomt emne, som de ikke kan lide at snakke om. Uanset hvordan dit barn selv oplever situationen, så plejer det at være godt at snakke lidt om det engang imellem for at undgå eventuel skam. Man kan fx sige noget i stil med ”det er lidt svært for din krop at lære ikke at tisse, når den sover – det bliver bedre, skal du nok se” eller ”der er mange børn, som tisser i sengen om natten, når de er på din alder”. Man kan også fortælle om sine egne erfaringer, eller hvis barnet har en bror eller søster, som har haft det samme problem, om hvordan det var for vedkommende, og hvornår det gik over.

Noget, man derimod bør undgå, er at hele tiden nævne sengevædningen og tude barnet ørerne fulde eller indgive det skyldfølelse. Børn er ofte ikke så interesserede i at snakke om problemer, som f.eks. sengevædning – de har andre og vigtigere ting at tænke på. Prøv derfor at lade være med at snakke så meget om det, selvom situationen måske er ved at drive dig som forælder til vanvid. Hvis I er flere forældre, kan I i stedet snakke med hinanden og prøve på at finde forskellige løsninger, som I kan afprøve for at hjælpe jeres barn. 

Behandling af enuresis

Det vigtigste her er, hvordan barnet oplever sin egen situation og om det selv er motiveret for at blive tørt. Som forælder er det dumt at prøve på at fremtvinge en vilje hos barnet til at få behandling. Det kan skabe en følelse hos barnet af ikke at være god nok, som man er, hvilket jo ikke er noget, man ønsker for sit barn. Hvis barnet derimod er motiveret for at få hjælp, så kan man kontakte sundhedsplejersken eller sin egen læge. Behandling mod sengevædning giver man som regel først, når barnet er fyldt seks år, men også yngre børn, som har det dårligt på grund af sengevædningen, kan få hjælp.

At tisse i bukserne om dagen

Det er også almindeligt, at børn har svært ved at holde sig tørre om dagen. Den mest almindelige årsag til, at de ikke når at gå på toilettet i tide om dagen, er en overaktiv blære. Men det kan også handle om ren og skær viljekraft. Ikke sjældent nægter børn at føle behovet for at tisse, mens de leger – lysten til at afbryde den supersjove leg for at gøre noget så kedeligt som at tisse kan nemlig være utroligt lille. Da plejer et toiletskema at kunne hjælpe, og at forælderen – eller pædagogerne – venligt men bestemt hjælper barnet med at afbryde legen for at gå på toilettet med jævne mellemrum, selvom barnet med bestemthed hævder, at det ikke skal tisse.


Faktatjekket af Vibeke Dueholm Gintberg, Læge

Del artiklen