Baby artikler

Tips til dig
nappies-that-dont-leak-or-pinch_id136_teaser

Sådan vælger du den bedste ble

For stramt eller for løst, skal den være højere i taljen eller sidde mere løst omkring benene? Det er ikke altid nemt at vide, om man vælger den rigtige ble. Afhængigt af barnets alder, er der forskellige bleer, man kan vælge imellem. Vi guider dig gennem de forskellige modeller, og giver dig tips til, hvad der kan være godt at tænke på.

Tips til dig
Libero_Upgrade_Touch-Open_baby-in-bed-yawn_Mobile

Babys søvn – tips og råd

Ens egen mangel på søvn er noget, som præger småbørnsårene for næsten alle forældre. Der findes desværre ikke en universalmetode, som forbedrer søvnen for barnet – og for dig. Hvad gør man så, hvis ens baby har svært ved at sove? Her kan du læse mere og få tips om små børn og søvn.

Tips til dig
libero_tomorrow_project_16_Mobile

Når børn favoriserer den ene forælder

Mange børn er ekstra morsyge eller farsyge i perioder, hvilket kan være hårdt – især for den, der bliver afvist, men også for den udvalgte. Her får du hjælp til, hvordan du kan tænke, og der er noget, man kan – og bør – gøre.

Tips til dig
08_massage_0255_mobile

Udslæt og prikker hos børn

Dit barns hud er tyndere end din – den er rent faktisk kun halvt så tyk. Derfor er den også mere sensitiv, og mange små børn får udslæt i løbet af de første leveår. Der skal ikke så meget til, for at prikkerne kan dukke op, og de kan skyldes stort set hvad som helst – fra hormoner og eksem til varme, svampeangreb og fødevareallergi. En del børnesygdomme giver udslæt og kommer da ofte i kombination med feber.

Tips til dig
Libero_Recruitment_2021_11_baby-on-dads-chest_Mobile

Forstoppelse hos babyer og børn

Forstoppelse er almindeligt og meget ubehageligt for små børn. Ud over at det kan gøre meget ondt, så kan det også skabe bekymring hos forældrene og gøre barnet ked af det. Her får du tips og råd til, hvordan du kan hjælpe en baby med hård mave.

Tips til dig
Libero_Recruitment_2021_32_mom-with-baby-in-diaper_Mobile

Tilknytningsteori og trygge børn

Når man taler om tilknytning, så mener man de følelsesmæssige bånd, som knyttes mellem et lille barn og den, der tager sig af barnet. Hvis et lille barn skal have mulighed for at overleve, har det brug for omsorg, beskyttelse og en følelse af tryghed – og derfor er barnet nødt til at have en tilknytning til nogen, der kan give alt dette. Tilknytningen er noget, som for det meste sker helt automatisk i forholdet mellem barn og forældre.

_i2a2087_mobile

Sutteflaske og modermælkserstatning

Det er ikke alle, der vil eller kan amme. Uanset hvorfor man ikke ammer, så skal man vide, at man kan have lige så hyggelige måltider med sit barn, hvis man giver sutteflaske med brystmælk eller modermælkserstatning, som hvis man ammer.

packNB1_4012-final_Mobile

Efterkontrol hos din læge

Barnet er kommet til verden, du er så småt ved at komme ud af babyboblen og du er begyndt at få lidt styr på livet med et lille barn. Efter fem uger tilbydes I en kontroltid til jeres nyfødte, og kort efter er tiden inde til en efterfødselskontrol for dig. Otte uger efter fødslen får alle, der har født børn, nemlig tilbud om at gå til en efterfødselskontrol hos deres læge. Her kan du læse om, hvornår du skal bestille tid, og hvad du kan forvente dig af besøget.

mjuk_320x170_teaser

Sådan plejer du din babys følsomme hud

Lækker blød og glat babyhud er måske noget af det bedste, der findes. Men babyens hud er sart og skal beskyttes mod fx sol, fugt og kulde. Babyhuden kan også nemt blive tør. Her kan du læse om, hvad der kan være godt at tænke på med hensyn til hudpleje for babyer. 

sca_od5_mgl5933_mobile

Barnet vil ikke spise – spisevægring hos små børn

En typisk bekymring blandt forældre er, at ens barn nægter at spise eller kun spiser meget få ting. Og det er ikke så mærkeligt – vi bliver faktisk rolige af at se vores børn spise, og det er der en helt evolutionær grund til. Man har jo brug for mad for at overleve. Hvis barnet ikke vil spise, bliver man derfor ofte automatisk stresset over dette.

essity6430_mobile

Sut eller tommelfinger til baby

Mange babyer finder trøst og tryghed i at bruge sut. Der er forskel på, hvor stort suttebehov babyer har, nogle vil have sutten – eller tommelfingeren – i munden hele tiden, mens andre er tilfredse, hvis de har det en gang imellem, eller slet ikke.

breastfeeding_start_teaser

Amning af nyfødte

Amning kan være super hyggeligt, men det kan også være meget sværere at få til at fungere, end man måske havde forestillet sig. Derudover kan det gøre ondt lige i starten. Men der er ting, man kan prøve, for at gøre det nemmere. Her får du vores komplette ammeguide med alt, du har brug for at vide om, hvordan man lærer at amme – og råd til, hvad du kan gøre, hvis I alligevel ikke rigtig får det til at fungere.

_mgl2985_mobile

Sikker samsovning

Lyden af små, bløde åndedrag – at sove med en lille baby er måske hyggeligt, men der er nogle vigtige ting, man bør tænke på, så det bliver en sikker samsovning. Hvis man vil sove med et spædbarn i sengen, så kræver det en separat og sikker soveplads til den lille.

essity6530_2_mobile

Amme - hvor længe og hvor ofte?

Hvor længe varer amningen, og hvad gør man, når ens barn vil spise hele tiden? Og hvordan holder man op med at amme? Det ser vi nærmere på her.

Libero_Recruitment_2021_33_mom-breastfeeding_ARTICLE_STAGE

Amning og corona - Hvordan bliver min baby påvirket?

Kan babyen blive smittet med coronavirus via brystmælken? Og hvad gælder, hvis man ikke vil amme, bliver babyens immunforsvar så dårligere? Her får du mere at vide om, hvad der gælder for den, der har en lille baby og selv er syg med COVID-19.

03_hudvard_151_mobile

Hjemme igen efter kejsersnit

Uanset om det var et planlagt, eller det blev et akut, kejsersnit, så er man nødt til at være lidt ekstra forsigtig med kroppen, når man er kommet hjem efter en fødsel med kejsersnit. Her kan du læse og få gode råd om, hvad man skal tænke på, og hvordan man tager sig af maven efter et kejsersnit.

Libero_Recruitment_2021_27_mom-breastfeeding_Mobile

Om at amme tvillinger

To små sultne børn i stedet for ét – det er som regel en lidt større logistisk udfordring at lære at amme tvillinger, end hvis man kun har en enkelt baby. Men med god hjælp fra omgivelserne kan amningen af to små væsener i stedet for ét blive nøjagtig lige så hyggelig.

hud_320x170_teaser

Derfor er hud mod hud vigtig for din baby

Hud mod hud er utroligt vigtigt for små babyer. Det er den uden tvivl bedste måde, man kan hjælpe nyfødte spædbørn med at tilpasse sig til den store nye verden udenfor maven.

15_Handduk_0048_Mobile

Babypleje - 10 råd til nybagte forældre

Når den lille nye familie er kommet hjem, så kan spørgsmålene dukke op: Hvordan passer og plejer man den lille ny? Hvornår falder navlestumpen af? Hvor ofte skal barnet i bad? Og hvornår skal babyen have skiftet ble? Her har vi samlet ti gode råd til, hvordan du tager dig af den lille nyfødte.

Libero_Recruitment_2021_35_baby-on-nursing-table_Mobile

Pusleplads - tips og råd

Man er nødt til at skifte ble på små børn. Og selvom det ikke er absolut nødvendigt, så er en pusleplads noget, som gør denne pligt lidt nemmere og (ofte) meget hyggeligere.

Libero_Recruitment_2021_34_mom-cuddling-with-baby-on-nursing-table_Mobile

Hvor ofte skal bleen skiftes?

Nu igen? Det er en ret almindelig følelse, når det handler om bleskift. Men hvor mange bleer bruger en nyfødt om dagen, indebærer lidt tis automatisk bleskift, og skal man skifte ble, selvom barnet sover?

blojbyte_0354_mobile

Sådan skifter du ble

Du bliver snart professionel i at skifte ble, men i starten er der nogle ting, som er gode at huske på.

feeling-low-after-childbirth_id130_teaser

Baby blues efter fødslen

Hjemme efter fødslen med en vidunderlig lille baby i favnen, og livet kunne ikke være bedre. Så hvorfor føler jeg mig så nedtrykt og trist? Lær mere om, hvad baby blues handler om, og hvordan det vil gå over.

_mgl4431_mobile

Fødselsdepression

Fødselsdepression er en tung byrde og ikke noget, man skal forsøge at klare alene. Jo tidligere man søger hjælp, jo tidligere kommer man sig typisk.

sca_od1_mgl5269_mobile

Fødselsdepression hos partner

Fødselsdepression, eller postpartumdepression (PPD) som det egentligt hedder, rammer faktiske ikke bare dem, der har født barnet. Både mænd og kvinder, som ikke føder barnet, kan blive deprimerede efter fødslen.

SCA_OD5_MGL5816_NEW_Mobile

Babys første mad – kom i gang med skemad

Hvordan var det nu lige – fra hvilken alder kan man begynde at give smagsprøver med skemad, og hvor meget skal man give? Og er man virkelig nødt til at introducere én fødevare ad gangen? Her gennemgår vi det, du har brug for at vide om, hvordan du viser dit barn vejen til en verden af smagsoplevelser.

06_blojafr_160_mobile

Hvad gør lægen og sundhedsplejersken?

Som nybagt forælder har man kontakt med en sundhedsplejerske og ens egen læge. Men hvornår finder de forskellige besøg egentlig sted, hvor ofte og hvad laver man?

LIBERO_TOUCH_01_239_03_B_Mobile

Børns udvikling 6-18 måneder

At begynde at kravle, stille sig op, sidde og gå – de fleste børn begynder at få styr på, hvordan de kan styre kroppen og har lært at gå, når de er blevet 18 måneder. Men det er forskelligt, hvad børnene vil – nogle suser rundt, når de er et år gamle, mens andre bruger al deres energi på at finslibe pincetgrebet. Her gennemgår vi børns udvikling fra seks måneder og op til 1,5 år.

libero_tomorrow_project_14_Mobile

Nikotin, passiv rygning og baby

At rygning er skadeligt, det ved de allerfleste. Men hvad gør man, hvis omgivelserne ikke har forstået, at deres rygning i nærheden af ens barn også har betydning – hvordan taler man med nogen, som ikke vil give slip på cigaretten, når de kommer på besøg? Kan man nægte at give en ryger lov til at holde barnet? Og hvilke regler gælder, hvis man ryger udendørs?

libero_upgrade_upgo-3_baby-crawling-side_mobile

Motorisk udvikling for børn 0-18 måneder

Hvornår plejer børn at kunne begynde at kravle, gå, sidde og stå? Hvad betragtes som tidligt, og hvad er sent? Alle de der spørgsmål plejer at dukke op hos forældre, eftersom man som regel er spændt på, hvad det næste er, barnet lærer. Her har vi samlet en liste med aldre for, hvornår de forskellige udviklingstrin plejer at finde sted, hvilket jo naturligvis er noget, der varierer meget fra barn til barn.

04_arm_0193_mobile

Din babys søvn – 4-6 måneder

Når babyer er ca. 4 måneder gamle, kan de skelne mellem dag og nat, hvilket plejer at kunne indebære, at de sover i længere perioder om natten og kortere om dagen. Men alle børn er forskellige, og det samme gælder babyers søvnrytme.

Libero_Brand-launch_Bath-finger-in-mouth_Mobile

Babysvømning

At vænne sit barn til vand og at skabe tryghed er en af grundene til, at mange vælger at gå til babysvømning med deres barn. Nogle stortrives i det varme vand, mens andre børn er mere skeptiske. Her kan du læse om babysvømning, og om man har brug for babybadebukser eller ej.

Essity4307_Mobile

Når babyen gylper

Det er helt normalt, at spædbørn gylper lidt, lige efter de har spist. Når en baby gylper, skyldes det som regel at babyers mavemund, som fungerer som et stop mellem spiserør og mavesæk, kan have svært ved at holde på den flydende føde, da den endnu er umoden. Hvis barnet derimod gylper eller kaster op i forbindelse med fx feber eller diarré, så kan det indebære, at barnet er sygt.

190917_libero_CF3_229_Mobile

Børnetøj - størrelser og vaskeråd

Alt ser så nuttet og næsten urealistisk småt ud, når man står der i butikken og skal købe tøj til den lille ny, der snart skal komme. Men det kan være svært at vurdere en babys størrelse. Og det kan også være en god idé at tænke på, at babyer vokser, så det knager – ikke mindst i starten – og derudover slider de ikke deres tøj specielt meget.

Essity6254-final_Mobile

Feber hos babyer og små børn

Når ens barn får feber, kan det vække en del bekymringer, og man kan nemt stirre sig blind på tallet, som termometeret viser. Men børn kan få temmelig høj feber, uden at de nødvendigvis bliver særligt påvirket af det. Derfor er det vigtigere at holde øje med barnets almentilstand end at stirre sig blind på tallene. Hvis man har en nyfødt eller et spædbarn under seks måneder, der har feber, så skal man dog altid være ekstra opmærksom og hvis barnet er under 3 måneder, bør det indlægges og vurderes på en børneafdeling, da feber hos spædbørn kan skyldes bakterier, som kræver behandling med antibiotika og børn på denne alder kan være ekstra svære at vurdere.

Libero_Recruitment_2021_31_baby-sleeping-on-sitting-dads-chest_Mobile

Forkølelse og hoste hos børn

Det er umuligt at undgå forkølelser i det lange løb, eftersom de spredes så nemt og plejer at være der, hvor børn er. Det er heller ikke noget at stræbe efter, da overståede forkølelser hjælper barnet med at opbygge sit immunforsvar på længere sigt. Men det gør jo ikke forkølelserne mindre hårde. Et spædbarn, der bliver forkølet, kan nemlig få det hårdt, eftersom børn, der er yngre end seks måneder, primært trækker vejret gennem næsen. For en snottet lille baby kan det derfor være svært at både trække vejret og få den væske og næring, den har brug for.

Libero_Recruitment_2021_16_moms-kissing-tummy-on-the-bed_Mobile

Ondt i maven hos babyer og børn

Det er ofte helt normalt, at ens baby eller barn har ondt i maven, men det kan alligevel være en årsag til bekymring. Vi har lavet en liste over, hvilke årsager der kan være til mavesmerter, og hvornår man bør søge hjælp.

sca_od1_mgl5194_mobile

Kroppen efter fødslen

Under graviditeten er det ret naturligt, at ens fokus strækker sig frem til og med fødslen – for de fleste er det ganske enkelt ikke muligt at tænke ret meget længere end det. Men så står man der med et barn i favnen og med en krop, som dunker, er øm og lækker. For hvor længe er det egentlig normalt at have inkontinens efter en fødsel, virker knibeøvelser, og hvornår kan man regne med, at kroppen er blevet sig selv igen?

essity4220_mobile

Nyfødte babyers søvn 0-3 måneder

Det her med søvn – både barnets og ens egen – er noget, der fylder meget, når man er nybagt forælder. For hvor meget skal en baby sove, og er man virkelig nødt til at give barnet mad om natten?

exercising-after-childbirth_id137_teaser

Træning efter fødslen

Uanset om man har som mål at løbe maraton, gennemføre en spinningtime eller bare orke gå op ad trappen til lejligheden, så skal man vende tilbage til træning efter graviditet og fødsel i etaper. Her kan du læse mere om hvordan.

packNB1_3907_Mobile

Sex efter fødsel og graviditet

Det er en stor kraftanstrengelse at føde et barn, og det kan ofte vare lidt, inden man overhovedet har lyst til at tænke på sex efter fødslen. Men hvornår er kroppen egentlig klar, og hvad kan man gøre, hvis sexlysten forsvinder?

sca_od7_mgl9247_mobile

Enlig forsørger

Uanset hvorfor man er enlig forsørger, så kan det være rart at vide, at en tryg barndom ikke har noget som helst at gøre med, hvor mange forældre et barn har, men at en familie skabes af de personer, som indgår i den.

Libero_Brand-launch_Beach-close-up_Mobile

Børn og varme – sådan beskytter du mod sol og væskemangel

Små børn er følsomme over for varme og kan nemt få væskemangel, men der er meget, man som forælder kan gøre, for at det ikke skal ske. Her får du hjælp til, hvordan du kan tænke med hensyn til varme, temperatur, solbeskyttelse og væske.

Libero_Recruitment_2021_8_bottle-feeding-baby_Mobile

Fødevareallergi og intolerance hos børn

Forekomsten af allergiske sygdomme hos børn er steget kraftigt i den vestlige verden de seneste 30 år. Men hvordan opdager man, om ens barn har fx mælke- eller æggeallergi, og hvad er forskellen på fødevareallergi og fødevareintolerance?

pku_teaser

PKU-test og undersøgelser af nyfødte børn

Nu er det endelig sket! Dit barn er her, og du er blevet forælder. Hvis alt er foregået uden komplikationer, så får du barnet i dine arme med det samme, så det kan hvile sig og finde tryghed. Derefter skal den lille nyfødte gennemgå en række undersøgelser og senere hen også have taget en PKU-test.

Libero_Recruitment_2021_26_girl-waiting-in-hallway_Mobile

Indkøring i vuggestuen

At starte i vuggestue varsler en ny tid i livet for alle i familien. Pludselig skal barnet, der for ikke så længe siden lå som en lille bylt i din favn, have en hverdag, hvor du ikke længere er der hele tiden. Men hvornår starter man i vuggestue? Og hvordan foregår indkøringen i vuggestuen? Her fortæller vi mere og giver nogle tips til denne nye tid.

Libero_Recruitment_2021_23_brestfeeding-mom-with-sibling_Mobile

Hvordan mindskes søskendejalousi

Velkommen tilbage til babyboblen, hvor de små ting spiller en stor rolle, og hvor du ikke altid kan få sovet ud. Til forskel fra første gang med et lille barn, så ved du nu lidt mere om, hvad det handler om – selvom det ofte bliver anderledes, når der allerede findes et barn i familien. Men for den nybagte storesøster eller storebror er det hele helt nyt.

Libero_Recruitment_2021_12_moms-feeding-baby-at-kitchen-table_Mobile

Find tryghed i din rolle som forælder

Som nybagt forælder kan det være svært at vide, hvad der er rigtigt og forkert. Det er nemmere end nogensinde at sammenligne sig med andre forældre og føle sig stresset, når informationerne kommer alle steder fra. Det kan tage tid at lære at føle tryghed og vide, hvad der fungerer bedst for netop dig og dit barn. Vi har talt med psykologerne og forældrene Helga Johnsson Wennerdal og Clara Zelleroth, som har skrevet en bog om at have det godt som forælder, for at få tips til hvordan du også kan have det godt.

08_pappa_0198_mobile

Babygråd: Sådan trøster du en urolig baby

Der er nok få ting, der stresser en forælder lige så meget som at høre sit barn græde. Men et spædbarns hjerteskærende gråd er faktisk en god ting, selvom det måske ikke føles sådan, eftersom det så tydeligt er et tegn på, at der er noget, det har brug for. Babygråd er et vigtigt sprog, selvom det nogle gange kan være svært at forstå.

190913_libero_CF3_119_CMYK_Mobile

Tilbage på arbejde efter barsel

Hvornår skal barnet begynde i vuggestue, og hvordan løser man overgangen fra barsel til job? Og hvordan kan man overhovedet klare at være væk fra sit barn hele dagen?

190918_libero_image_414_mobile

Babysitter for første gang

At aflevere sin baby til en barnepige første gang kan være svært for både store og små. Der er ikke noget, der er rigtigt eller forkert med hensyn til tidspunkt, eller hvordan man gør – det afhænger helt af både barnets personlighed, de voksnes behov og familiens situation. Man bør ganske enkelt gøre det, der føles bedst for en selv.

190910-libero-ug4-633-mobile

Separationsangst og frygt for adskillelse hos små børn

Når de er omkring seks eller syv måneder gamle, plejer mange små børn i højere grad at reagere, når deres forældre går. Det skyldes det, man lidt henslængt plejer at kalde separationsangst – noget, som egentlig er et naturligt skridt i udviklingen: en følsomhed over for separationer.

SCA-OD3-MGL4265-desktop

Babyers udvikling 0-6 måneder

Hvornår kan en baby selv holde hovedet, hvor langt kan en baby se, hvornår kan baby sidde oprejst selv og hvornår begynder baby at smile? Selvom alle børn er og udvikles forskelligt, så er der alligevel nogle ting, de plejer at få styr på i omtrent samme alder. Her ser vi nærmere på, hvordan de små babyer udvikles i løbet af det første halve år. 

_mgl6663_mobile

Børnesikring af hjemmet – tjekliste

Det her med børnesikkerhed og at sørge for, at man har et børnesikkert hjem, er vigtigt for mange forældre. Men hvornår skal man begynde at børnesikre derhjemme, og hvad skal man tænke på? Her får du en lille tjekliste med de mest almindelige tips til, hvordan du kan mindske risikoen for ulykker i hjemmet. 

08_pappa_0166_mobile

Hvis din baby har trøske på tungen

Pludselig har babyen fået en hvid tunge i stedet for den fine lyserøde. Da er det ikke helt usandsynligt, at din baby har fået trøske i munden

190917_libero_CF3_283_Mobile

Dit barns søvnbehov og søvnhjul – 6-8 måneder

Barnet er måske holdt op med at spise om natten, men nætterne er igen begyndt at blive urolige – pludselig står man der kl. 3 og forstår ikke lige, hvad det var, der skete. Vi ser nærmere på, hvorfor mange børn på 6, 7 og 8 måneder sover uroligt og kommer med et par gode råd til, hvad man kan gøre ved det.

06_rumpa_0390_mobile

Bleeksem og rød numse på baby

Hvis den normalt bløde lille babynumse bliver rød og irriteret, så er det sandsynligvis fordi, den har været lidt for fugtig og lidt for varm for længe. Fugt og varme er nemlig noget, som små numser ikke kan lide.

Libero_Upgrade_Comfort_baby-in-kitchen_Mobile

Er det nødvendigt med tilskud af mineraler og vitaminer til børn?

Har børn brug for vitamintilskud eller andre ekstra næringsstoffer for at vokse og udvikles? Bør jeg give vitamintilskud, hvis mit barn ikke spiser så varieret? Og hvad skal jeg tænke på, hvis jeg vil have, at mit barn skal spise vegetarisk? Her gennemgår vi de vigtigste næringsstoffer for børn.

10_bloja_0153_mobile

Babyafføring– hvordan skal det se ud?

Hvilken farve har babyafføring? Hvilken konsistens plejer spædbarnets afføring at have, og hvor ofte bør en baby have afføring? Nybagte forældre plejer ofte at blive overraskede over, hvor nemt det pludselig er blevet at tale om en anden persons afføring.

190913_libero_image_090_Mobile

Lege til babyer og småbørn

Små børn leger ikke bare for sjov, men fordi legen er livsvigtig for deres udvikling: Det, de små babyer betragter som leg, kan være storøjet at gå på opdagelse i livet.

essity5244_mobile

Rejse med små børn

Det kan være både nemt og en udfordring at rejse med børn – især med de allermindste. Det første tip er at forberedelse gør det nemmere – især hvis du skal rejse til udlandet med børn – og at indstille sig på, at det bliver anderledes, end man måske er vant til. Men bortset fra det, hvad skal man så tænke på, og hvor tidligt kan man rejse med en baby?

Libero_Recruitment_2021_29_mom-in-bed-with-baby_Mobile

Pludselig uventet spædbarnsdød - sådan reducerer du risikoen

Pludselig uventet spædbarnsdød, også kaldet sudden infant death syndrome eller vuggedød, er ekstremt usædvanligt. De få gange, det alligevel sker, falder alt fra hinanden og alt bliver sort for dem, der bliver ramt. Men selvom man ikke kender årsagen til, at det sker, hvorfor det sker, så er der faktisk nogle ting, man kan gøre, som kraftigt reducerer risikoen.

Libero_Recruitment_2021_10_dad-comforting-baby-on-chest_Mobile

Kolik hos baby

Spædbarnskolik, som man også kalder tremånederskolik, er egentlig ikke en sygdom og heller ikke noget, der er farligt – men det er ekstremt belastende for dem, det går ud over. Men der er ting, man kan prøve for at trøste barnet.

190912_libero_NB2_574_CMYK_Mobile

Luft i maven hos babyer

Pludselig bliver babyen spændt som en fjeder, hvorefter den bøvser som en teenager – og derefter slapper den lille krop af. Mange spædbørn får luft i maven mens de spiser og har derfor brug for at bøvse.

190918_libero_image_115_Mobile

Hvordan vælger jeg børnehave eller andet pasningstilbud?

Er det blevet tid til pasning? Nu venter en ny fase i livet – for jer alle. Men hvad er det rigtige for jer – hjemmepasning, en speciel pædagogik, vuggestue, en privat børnehave eller et andet kommunalt tilbud? Eller måske dagpleje? Det her er en vigtig beslutning, som vi ved kan føles svær. Her får du tips til de ting, der kan være gode at overveje i forhold til alt det nye der skal ske.

190917_libero_UG5_446_Mobile

Vegetarisk mad til børn

Måske er du selv vegetar og vil gerne have, at dit barn også skal spise vegetarkost, eller også er hele familien ved at lægge kosten om samtidigt. Uanset hvorfor man gerne vil spise grønt, så er det ofte ikke noget problem for små børn at vokse op med vegetarmad.

LIBERO_TOUCH_01_370_03_Mobile

Hvornår begynder børn at tale?

En baby pludrer, laver lyde og kan lide at lytte, når andre snakker. Ved ca. seksmånedersalderen plejer barnet så småt at begynde at bruge sine egne, bevidste lyde, og når det fylder et år, så kan babys første ord dukke op.

190910_libero_CF4_847_Mobile

Smagsportioner af maden træner hjernen

Første gang barnet smager på maden, selvom det bare er en lillebitte mundfuld - så stå klar med kameraet! Du kommer sikkert til at se en grimasse, du aldrig har set før. Den eneste mad, barnet har smagt hidtil, er jo den søde brystmælk eller modermælkserstatningen, men nu starter et nyt kapitel i livet.

190911_libero_CF6_065_Mobile

De dejligste desserter

Dessert er godt for børn - hvis bare den er sund. Frugt og bær er godt, men drop chokolademousse og is. Småbørn skal heller ikke spise salte ting som chips.

190910_libero_ug4_633_mobile

Tegn på frembrud af babytænder

Hvordan kan jeg mærke, at der er tale om tandfrembrud, og hvornår skal barnets første tænder egentlig komme? Her kan du læse alt om børns tænder, i hvilken alder de kommer, og hvorfor det er så vigtigt også at børste de små mælketænder.

09_bad_0106_mobile

Sådan bader du din baby

Badet er noget, der deler vandene – mange babyer elsker at bade, mens andre er mindre vilde med det. Du kommer garanteret til tydeligt at mærke, hvordan dit barns forhold til det her med vand og at bade er.

Libero_Recruitment_2021_15_mom-breastfeeding_Mobile

Mælkeknuder og brystbetændelse

Føles brysterne lidt knudrede, når barnet skal ammes? Det er på ingen måde usædvanligt at få mælkeknuder, og de forsvinder som regel, mens brystet tømmes – men nogle gange gør de det ikke, og det kan i stedet være starten på brystbetændelse. Dette er en mindre behagelig oplevelse, som både gør ondt og kan medføre feber. Her får du nogle gode råd til, hvordan du kan undgå brystbetændelse – eller komme af med den, hvis du allerede har fået den.

_i2a2391_mobile

Ømme brystvorter med sår

Der er ingen grund til ikke at sige det, som det er: At amme kan gøre rigtigt, rigtigt ondt i brystvorterne de første par dage. Men hvis smerterne ikke forsvinder når barnet har suttet lidt, er det tegn på at noget skal justeres. Måske en anden ammestilling eller at ligge hud mod hud, og være opmærksom på sutteteknikken. Her får du nogle gode råd, der kan gøre det nemmere, hvis det gør ondt at amme.

10_Bad_0259_Mobile

Arp hos babyer

Hvis der dukker lysegule eller mørke flager op i de bløde dun eller manken, så har din baby højst sandsynligt fået arp i hovedbunden. Arp er helt ufarligt og tilstanden klør ikke.

190910_libero_image_069-final_Mobile

Bæresele og vikle/bæresjal

En bæresele eller en babyslynge kan være et fantastisk hjælpemiddel de første måneder. Ud over at det er en god måde at have dit lille barn tæt nok på dig til, at det kan høre dine hjerteslag, så får du også den store fordel, at du har begge hænder fri!

Libero_Brand-launch_Newborn-diaper_Mobile

Alt om den nyfødte baby

Skrøbelig, lidt rynket og så bedårende, at man smelter. Men hvorfor er barnet loddent, og kan det se noget i starten? Her kan du lære mere om lanugohår, hikke, gulsot, barnets syn og meget mere.

Libero_Recruitment_2021_9_baby-sleeping-on-dads-chest-_Mobile

Børnesygdomme

RS-virus, tredagesfeber, hånd-, fod- og mundsygdom og børneorm. Ja, ens ordforråd som småbørnsforældre bliver hurtigt større. De fleste børnesygdomme er ikke farlige, men det er en fordel at kende til symptomerne og vide, hvad du bør tænke på, hvis dit barn bliver sygt.

190910_libero_cf4_734_mobile

20 gode råd om barnets mad

Der er mange meninger og myter om børn og mad, og nogle gange ændres råd og anbefalinger, så det kan være lidt af en udfordring at holde styr på, hvad der egentlig er rigtigt. For hvornår må børn få nødder og spise honning? Og hvad gælder for æg og spinat? Her har vi samlet en liste med 20 ting om børn og mad, det kan være en fordel at kende til.