week15

Uge 15

DIT BARN

Behåret lille krop

Hvis dit barn har anlæg for mørkt hår, så er det nu, det pigment begynder at blive produceret. Det er dog ikke sikkert, at selve håret er der endnu – for mange børn kommer det først flere måneder efter fødslen. Øjenbrynene dukker derimod op denne uge. På hele den lille krop er den tynde hud dækket af lanugohår eller dun. Det er der sandsynligvis for at hjælpe barnet med at holde kropsvarmen, og når fødslen nærmer sig, så forsvinder det mere og mere. Gennem den tynde hud kan man se små, tynde blodårer. Lillehjernen og rygmarven er skabt. Barnet begynder at lagre kalcium, der skal bruges til udviklingen af skelettet og dets knoglemarv. Selvom der ikke er nogen luft, så laver barnet alligevel vejrtrækningsbevægelser med brystkassen for at øve sig. Nu kan det også få tommelfingeren ind i munden.

MOR

Stakåndet af det mindste?

Dit moderhjerte er ikke bare blevet følelsesmæssigt større for at rumme det lille barn i maven; det har også øget sin fysiske kapacitet. Forklaringen er den stigende mængde blod, der kan gøre en del kvinder stakåndede og give dem hjertebanken. Det kan føles lidt ubehageligt de første par gange, man oplever det, men det er helt ufarligt. Livmoderen bliver jo større og større, men i starten af graviditeten vokser den først og fremmest opad, og dermed plejer trykket nedad at mindske. Så nu kan du måske fejre, at den mest akutte fase af konstant tissetrang endelig er ovre. Du har måske et svagt minde af den talje, du havde? Den og de stramme yndlingsjeans er en saga blot. I hvert fald det kommende år. Hvis det ikke er første gang, du venter barn, så er du sandsynligvis lidt større omkring maven, end du var sidste gang. Det skyldes, at din hud og mave allerede har været det hele igennem før, og derfor bliver den nemmere udvidet og breder sig nemmere ud denne gang.

PARTNER

Tal med babyen

Snart vil dit barn kunne opfatte lyde. Det indebærer, at du kan synge for og snakke med det gennem maven, og at barnet kan genkende din stemme, når det er blevet født. Det føles måske lidt mærkeligt i starten at sidde og synge for en mave. Men for barnet er det en stor tryghed at høre en velkendt stemme, når det først er kommet til verden. Hvis der er søskende, så kan du opmuntre dem til at snakke med deres kommende bror eller søster. Forskning har vist, at spædbørn foretrækker lyse stemmer – har du tænkt på, at du måske selv helt ubevidst bruger en lysere stemme, når du taler med små børn? Vidste du for resten, at mennesket ikke er det eneste pattedyr, som bruger denne teknik? Delfinmoderen synger for sin unge, når den ligger i maven, så den skal kunne genkende moderens specielle lyd, når den bliver født. Delfiner har forskellige navne på hinanden, og man tror, at det er hendes navn, hun synger for ungen igen og igen.