week-2_640x480

Uge 2

DIT BARN

Sker der noget i uge to?

Egentlig er der stadig ikke nogen graviditet. Ja, det lyder måske mærkeligt, men det skyldes, at en graviditet beregnes ud fra den seneste menstruations første dag, dvs. den sidste menstruation inden befrugtningen. For at gøre det endnu mere forvirrende, så er der andre måder at regne det ud på, hvis I har gennemgået en IVF-behandling. Da begynder man nemlig at beregne graviditeten fra to uger inden tidspunktet for ægudtagningen eller inseminationen. Men lad ikke de forvirrende uger slå dig ud, for længere fremme i graviditeten, beregnes den forventede nedkomstdato ved hjælp af ultralyd, og så får I lidt bedre tjek på det. Og så er det også sådan, at dette er en omtrentlig dato, for kun 5% føder på den forventede dag. Det er ganske enkelt barnet i maven, i kombination med hormoner, tidligere graviditeter og arvelighed, der afgør, hvornår det er på tide, at barnet kommer ud. Man er dog ikke nødt til at vente for evigt – langt de fleste har født inden uge 42.

MOR

Hvilken sædcelle vinder

I løbet af de næste to dage bliver du måske gravid. Sædceller er nogle ihærdige filurer, og det kan tage dem lige fra minutter til nogle dage at nå frem til ægget. Til at begynde med kan det være en hel flok sædceller, der side om side kæmper for at komme frem, men det er ikke nødvendigvis den hurtigste sædcelle der befrugter ægget, men nærmere den der passer bedst til ægget. Kan man mærke noget? Nogle siger, at de vidste, at de var gravide i det øjeblik, sædcellen nåede frem til ægget. Men hvis du ikke har en anelse, før graviditetstesten er positiv, så er du ikke den eneste. Langt de fleste mærker ikke noget, og det tager som regel mindst 1-2 uger, inden der er noget tegn på graviditet. Noget, man kan holde øje med, er fx metalsmag i munden, større tørst, kvalme, træthed eller forandringer i brysterne. Hvis du har gennemgået en IVF-behandling, så har du et lille forspring og kender den nøjagtige dato for befrugtningen. Derefter foretages graviditetstesten allerede omkring to uger efter det tidspunkt, hvor ægget blev sat op.

PARTNER

Hvordan føles en graviditet?

I den første, anden og tredje uge ved I sandsynligvis ikke, om I venter barn. Nogle siger, at de vidste, at de var gravide i samme øjeblik, som ægget blev befrugtet, men som regel tager det mindst 1-2 uger efter selve befrugtningen, inden man kan mærke nogle tegn på graviditet. Hvis din partner er begyndt at snakke om fx metalsmag i munden, eller at hun har lyst til bare at kaste op ved synet af hendes livret, så kan det være et befrugtet æg, der er årsagen – det er nemlig to almindelige tegn på graviditet. Hvis I bliver gravide som følge af en IVF-behandling, så er det nu, æggene bliver taget ud. Det er jo lige meget, hvordan et barn bliver skabt – det vigtige er jo, at det bliver skabt. Den eneste forskel er at jer, der har gennemgået en IVF-behandling, måske får at vide, at I er gravide, meget tidligere end dem, det er blevet gravide på den naturlige måde.