Ved at fortsætte med brugen af denne hjemmeside, godkender du brugen af cookies. Du kan læse mere om cookies her

Den nye familie

Mor

Du er på en gang stærk, fortumlet og meget følsom. Det gør ondt både i underliv og bryster, og følelserne svinger på en ofte ukendt måde. Det er normalt og i orden at reagere på den overvældende nye situation.

Nærheden mellem dig og dit nyfødte barn er den bedste måde, hvorpå I kan få en god start, også på amningen, for jo tættere du har dit barn på dig, jo hurtigere løber mælken til.

Lyt til dig selv og stol på din evne til netop at klare dit barns behov. Det du gør, er rigtigt for dig, og du gør det bedst muligt.

Benyt dig af, hvis du har personale omkring dig, du kan spørge. Bed dem om råd, vejledning og hjælp, hvis der er noget, både omkring dig selv og dit barn, du er i tvivl om.

Mor og far

I kan have jeres barn hos jer hele tiden. Hvis I alle 3 er der, er det en enestående mulighed for at lære hinanden at kende, inden I skal hjem og klare det hele selv.
Hvis I, når I er kommet hjem, føler, at I er kommet for tidligt hjem, kan I ringe til fødestedet eller bruge det telefon nummer I har fået med og spørge om det, I er i tvivl om.

Nogle steder henvises I til at kontakte jeres sundhedsplejerske, Forældre & Fødsel eller Sundhedsplejersketelefonen (hvis den findes i jeres region).

Tidligt hjem efter fødslen

Nogle familier er hjemme efter 48 timer. Andre er allerede hjemme efter 4 timer, hvis alt er gået planmæssigt. Nogle bliver på barselsafdelingen, andre overflyttes til patient/barselshoteller, hvor far kan overnatte mod et mindre beløb.

Prøv at have planlagt indkøb, madlavning, oprydning mm, inden I tog på sygehuset. Det er meget nemmere at komme hjem til. Meld dig ind i Libero klubben, så får du mails med gode råd til de første dage omkring amning. Ellers læs videre på de næste sider. Der er mange gode råd at hente om de første dage hjemme, amning, barnets trivsel, første tissetår og afføringens udseende og konsistens.

Far

Du kan alt undtagen at amme. Du kan ligge med barnet på dit bryst, du kan give omsorg og tilknytning, deltage, og du kan aflaste.

Måske er det dig, der skal give barnet sit første bad eller skifte ble, så du har nogle opgaver, som bliver dine. Det er vigtigt for kontakten med det spæde barn at deltage fra starten. Ofte nyder den trætte mor at få lov til at hvile sig, mens du tager dig af barnet.Er barnet uroligt, kan du sidde, ligge eller gå rundt med det (læs mere i afsnittet ”Far”).

Besøgstid

Det tager tid at lære barnet at kende og få amningen til at fungere. Det er dejligt at have besøg, men også hårdt, når de besøgende afløser hinanden. Det kan være svært at få den ro og rytme, I ofte har behov for. Aftal på forhånd med familie og venner, at I med kort varsel kan sige til og fra mht. besøg. Eller er I på hospitalet, så bed personalet om hjælp til at få den ro, I har behov for, hvis jeres eller andre besøgende bliver for længe.

Nogle afdelinger opfordrer til, at eftermiddagen er for søskende og far alene, aftenerne er for den øvrige familie og venner.

Det samme gør sig gældende, når I kommer hjem. Mærk efter, hvor mange besøg I og jeres barn magter. Gør det lidt nemt for jer selv ved f.eks. at bede gæsterne tage mad med (evt. i stedet for gaver) og advar dem om, at I kun er til korte besøg.

Blodprøve fra det nyfødte barn

48-72 timer efter fødslen får alle børn tilbudt en blodprøve i hælen. Am barnet, mens blodprøven tages, så gør det måske mindre ondt på barnet, og det kan lettere trøstes.

Blodprøven kan bl.a. vise medfødte stofskiftesygdomme, blandt andet phenylketonuri, der er en stofskiftesygdom, der ubehandlet kan medføre, at barnet bliver udviklingshæmmet. Når sygdommen opdages tidligt, kan den behandles med en diæt, og barnet udvikler sig normalt. Sygdommen rammer 1 ud af 12.000 nyfødte. 

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...