Ved at fortsætte med brugen af denne hjemmeside, godkender du brugen af cookies. Du kan læse mere om cookies her

Efter fødslen, at blive sig selv

At blive sig selv igen

Det tager tid at komme sig efter en fødsel, og det tager mindst et par måneder, før kroppen begynder at ligne sig selv igen. Vær tålmodig og undgå at overbelaste kroppen.

Blødning og barselsflåd

Efter fødslen bløder man fra det sted i livmoderen, hvor moderkagen har siddet. Man bløder mest i starten, og det bliver som en menstruation efter nogle dage. Blødningen må ikke være friskt blod efter en måneds tid, og dit barselsflåd, som det kaldes på dette tidspunkt, skal være aftaget. Du kan stadig have udflåd, som kan lugte lidt, men det må ikke være ildelugtende, så kan det være tegn på en infektion. Bed evt din læge om en undersøgelse. Du kan også tale med din sundhedsplejerske, hvis du er tvivl om mængden af din blødning eller dit barselsflåd. Du må først gå i karbad eller gå i svømmehal, når du er holdt helt op med at bløde. Er du i tvivl, så kontakt din læge.

Afføring og forstoppelse

Mange nybagte mødre er bange for at skulle på toilettet og have afføring. Du går meget sjældent i stykker af det, men det gør ondt, hvis du har forstoppelse. Undgå det ved at spise sund, fiberrig mad regelmæssigt og drikke et par liter væske i døgnet. Støt dit mellemkød med et sammenfoldet bind og slap af og giv dig god tid, når du sidder på toilettet.

Tag et mildt afføringsmiddel, hvis du er forstoppet og ikke kan klare det, med fiberrig mad alene. Det skader ikke dit barn og heller ikke din tarm. Det er en myte, at alle afføringsmidler er vanedannende. Tal med din læge eller sundhedsplejerske, hvis du har problemer med hæmorider eller forstoppelse.

Hæmorider

Mange kvinder får hæmorider i graviditeten eller under fødslen. Forstoppelse forværrer hæmorider, fordi man kommer til at presse, når man sidder på toilettet. Lav venepumpe- og knibeøvelser og tal med din læge om at få nogle stikpiller eller salve til at afhjælpe hæmoriderne, hvis de gør ondt.

Sexliv igen

I kan genoptage jeres sexliv, når din bækkenbund er helet, og dit barselsflåd er væk. Har I begge lyst inden, skal I bare huske at bruge kondom, men vær opmærksom på infektionsrisikoen, da dine slimhinder stadig er sårbare.

Hvis du er tør i slimhinden i skeden efter fødslen, kan glidecreme eller en mild bedøvende gel være en hjælp. Brug kondom i starten for at mindske risikoen for, at du får en infektion – men selvfølgelig også for at undgå, at du bliver gravid igen.

Amning er ikke en sikker prævention.

Spørg lægen eller sundhedsplejersken om prævention – drøft det ved 8-ugers undersøgelsen, og du kan læse mere i afsnittet Efterkontrol.

Hormoner og amning

Når du ammer, udskiller du to forskellige hormoner:
1. Hormonet oxytocin leder mælken ud i mælkegangene. Dette hormon producerer du også, når du er seksuel opstemt. Derfor kan der komme mælk ud af brysterne, når I har sex. Nogle synes, det er frustrerende at blive mindet om amningen under det seksuelle samvær, andre synes, det er i orden.

Oxytocin medfører en følelse af afslapning og velvære. Så grib anledningen og sæt/læg dig godt til rette og nyd, at du for en stund ikke kan lave andet end at amme.

2. Hormonet der hjælper med til at danne mælken hedder prolaktin. I gamle dage sagde man, at man ikke kunne blive gravid, så længe man ammede, men det er ikke rigtigt. Hormonet prolaktin hæmmer din egen østrogen produktionen, og det er med til at udsætte din menstruation.

Efterkontrol

8 uger efter fødslen skal du til efterkontrol hos din egen læge. Lægen vil, udover at undersøge om din livmoder har trukket sig sammen, også undersøge hvor godt du kniber. I kan også tale om prævention.

Hårfarvning

Har du lyst til at få håret fyldt med striber eller farvet igen, så er det måske godt at vide, at Informationscenteret for Miljø & Sundhed fraråder hårfarvning i forbindelse med graviditet og amning. Du kan læse mere, hvis du scanner koden.

Hårtab

Næsten alle kvinder taber mere hår, end de plejer efter en fødsel. Nogle få taber så meget, at de får skaldede pletter i hovedbunden. Det starter ofte 2-3 måneder efter fødslen, men normaliserer sig inden for et år efter fødslen. Man kender ikke årsagen, men man mener, det skyldes faldet i østrogen efter fødslen. Der findes ingen behandling, men mn kan måske mindske hårtabet ved at have frisurer, der ikke trækker i håret.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...