Ved at fortsætte med brugen af denne hjemmeside, godkender du brugen af cookies. Du kan læse mere om cookies her

Fødslen, hvornår nærmer den sig?

Det er en stor og bevægende oplevelse at føde et barn, og det er et stort arbejde. Følelser og reaktioner, I ikke troede, I havde, bliver synlige.
 
Der er ikke to fødsler, der er ens. Derfor er det vigtigt, at I mærker efter, hvad der føles rigtigt for jer, og at I er jer selv. I skal ikke være nervøse for, at I ikke kan huske alt det, I har lært til fødselsforberedelse. Jordemoderen er der for at hjælpe.
Alt det, der bliver gjort, skal ske i samråd med jer, og personalet vil gøre, hvad de kan for at imødekomme jeres ønsker.
 
Ligegyldigt om fødslen skal foregå på klinik, på hospital eller hjemme, er det en god idé at kontakte jordemoderen.
 
Så hav telefonnummeret liggende klar, når tiden nærmer sig.
 

Hvornår skal I tage på sygehuset?

1. Når du, som 1.gangs fødende har haft veer gennem nogle timer, og de er regelmæssige med 5 minutters interval, så er det ved at være tid til at ringe til hospitalet og sige, at I er på vej. 5 minutters interval vil sige: veen varer ca. 1 minut, og der er ca. 4 minutters pause.
2. Har du behov for hjælp inden da, så ringer du naturligvis til sygehuset.
3. Er der lidt blødning i forbindelse med opstarten af veerne, så er det ofte et godt tegn på, at du er i begyndende fødsel. Hvis du er bekymret for blødningen, skal du altid kontakte dit fødested.
4. Ved vandafgang skal du altid kontakte dit fødested for at aftale, hvordan du skal forholde dig (se nedenfor).

For førstegangsfødende kan en normal fødsel godt vare 24 timer fra den første ve til barnet er født. Eller der kan gå dage, fra fostervandet går, til barnet er født.
For flergangsfødende går det som regel lidt hurtigere.
 

Vandafgang

Hvis barnet står fast med sit hoved, så vil fostervandet sive stille og roligt. Du kan ikke holde det tilbage, så du vil være nødt til at tage et bind på. Hvis du er i tvivl, om det er urin, kan du lugte til det.
 
Hvis barnets hoved endnu ikke står helt fast, så vil vandet komme i større skyller.
Ring til dit fødested og spørg, hvordan du skal forholde dig.
 
Når du ringer, vil jordemoderen spørge dig, om du mærker liv, som du plejer, og hvilken farve vandet har. Vandet skal være klart, men det kan indeholde små fedt klumper fra barnet. Når vandet er gået, og det er klart, og du ingen veer har, kan I sagtens blive hjemme. I vil blive bedt om at komme til fødestedet for at få lyttet til barnets hjertelyd. Hvis vandet er gået for 18-24 timer siden, og du er i aktiv fødsel, vil du også blive tilbudt penicillin behandling for at undgå en infektion. Hvis vandet har en grønlig nuance, så er det et signal om, at barnet har haft afføring i vandet. Barnet har afføring, hvis det bliver stresset. Da man ikke kan sige, om det er lige nu, barnet har haft afføring, så vil du blive tilbudt, at få kørt en CTG, så man kan afklare, hvordan barnet har det.
 

De første tegn på fødsel:

1. Tiltagende plukveer (over uger til måneder).
2. Barnet synker ned. Hovedet står fast ca. 4 uger før terminsdato hos 1. gangsfødende – noget senere hos flergangsfødende. Det afklares ved jordemoderkontrol.
3. De fleste kvinder har en slimprop siddende i livmodermunden. Den beskytter mod bakterieindtrængen. Slimproppen, som kan være fra vandigt udflåd til en sej, hvidlig eller gullig prop, glider ud i løbet af den sidste uge inden fødslen. Der kan også være en smule blod i. Det er ganske ufarligt og kun et signal om, at fødslens tidspunkt nærmer sig.
4. Tegnblødning (dage før fødslen) – er ufarligt. Tegnblødningen kommer fra livmodermunden og skyldes, at nogle små blodkar brister, når den afkortes.
5. Regelmæssige veer, der tiltager i styrke og varighed, og som kommer med kortere og kortere mellemrum.
6. Fostervandet går. Hos 10% starter fødslen på denne måde.

Stimulation af veer

Hvis du ikke selv laver veer, så vil mange fødesteder tilbyde stimulation af veerne efter en kort ventetid, andre fødesteder venter op til 24 timer. Spørg din jordemoder, hvordan praksis er på dit fødested.

Du kan blive sat i gang, enten ved at man lægger en stikpille op i skeden, eller man sætter et drop op med vestimulerende medicin. De steder, hvor man tilbyder akupunktur, er dette også en mulighed. Man gør det forskelligt fra sted til sted, så spørg jer frem (du kan læse mere i afsnittet ”Igangsættelse af fødsel”).
 

Vejrtrækning

Generelt er en dyb vejrtrækning god som afslapning. De fleste gravide finder deres egen vejrtrækningsrytme under fødslen.
 
Prøv at lade din vejrtrækning være. Har du lyst til at øve dig i at bruge vejrtrækningen godt under fødslen, kan den følgende beskrivelse måske hjælpe dig. afslappet og naturlig. Rytmen i vejrtrækningen er individuel, og du kan selv mærke, når du har fundet din egen rytme. Øv dig i en for dig god vejrtrækningsrytme i lige så lang tid, som en ve varer, ca. 60 sek. Det kan gøre det lettere for dig at opretholde en god vejrtrækning under fødslen, og vejrtrækningen kan give dig smertelindring.
 

Gispevejrtrækning

Ved overgangen mellem udvidnings- og pressestadiet kan det ske, at du vil føle en stærk trang til at presse trods det, at livmodermunden endnu ikke har nået at åbne sig nok. Din jordemoder vil hjælpe dig til at vente med at presse. Det er her, gispevejrtrækningen er en hjælp.
 
Når man gisper, trækker man vejret meget overfladisk, og det er kun den øverste del af brystet, der bevæger sig. Når pressetrangen melder sig, skal du gispe og puste kraftigt ud og straks gispe igen.
 
Måske får du brug for gispevejrtrækningen igen i den sidste del af presseperioden. Her forsøger jordemoderen at styre den kraft, barnet kommer ud med ved at bede dig presse mere forsigtigt eller ved, at du gisper. Samarbejdet mellem dig og jordemoderen er meget vigtigt, for hun hjælper dig til ikke at briste for meget i skeden og mellemkødet. Øv jer f.eks. sammen hjemme nogle gange inden fødslen. 

Øvelser i afspænding

Afspænding kan gøres på forskellige måder. Din jordemoder, fysioterapeut eller afspændingspædagog vil kunne hjælpe dig.
 
Øvelse i afspænding indebærer, at du lærer at kontrollere kroppens muskler for derved at opnå en total afslapning. Prøv at opleve forskellen mellem spænding og afspænding i musklerne. Det lærer du ved først at spænde en muskelgruppe og registrere, hvordan spændingen føles, derefter slapper du musklerne af i, så godt, du kan.
 
Prøv at indøve en afspænding med hver muskelgruppe for sig. På den måde arbejder du med musklerne i fødder, ben, hænder, arme, skuldre og ansigt. Når du har gennemgået en afspænding af hele kroppen, så prøv at fortsætte med at slappe af og mærk, hvordan din krop bliver stadig tungere. Når du laver knibeøvelser, kan du øve dig i at slappe helt af i dine bækkenbundsmuskler mellem knibene.
 
Nogle øvelser i vejrtrækning og afspænding kan være med til at lette fødselsarbejdet for dig og dit barn.

For tidlig fødsel

Det kan ske, at fødselsveerne begynder for tidligt. Sker det 3 uger før beregnet terminsdato, siger man, at veerne er for tidlige, og barnet kan blive for tidlig født, ”præmaturt”.
 
At barnet er født kort før terminsdatoen, behøver ikke at indebære nogen stor risiko for barnet. Men det kan naturligvis have lidt sværere ved at klare omstillingen ved fødslen, jo tidligere det bliver født. Ved fødsel før 34. uge kan man give barnet et lungemodnende stof, for at gøre det parat til den første vejrtrækning. Den gravide kan få et lignende stof som en indsprøjtning.
 
Begynder veerne for tidligt eller får du vandafgang, bør I omgående kontakte jordemoder eller fødested for evt. at blive indlagt. 

Hurtige fødsler

I nogle familier er der tradition for at føde meget hurtigt. Det kan være godt at høre, hvordan din mor har født, for ofte er der ligheder mellem mor og datter. Det er sjældent, førstegangsfødende ikke når at komme til fødestedet. Men er det gået hurtigt første gang, går det ofte væsentlig hurtigere anden gang. Er du i tvivl, kan du altid ringe til den vagthavende jordemoder på det fødested, du er tilknyttet.

Myte
Du kan være med til at sætte fødslen i gang med:
• Krydret mad
• Sex
• Massage af brystvorterne
• Zoneterapi/akupunktur
• Hindeløsning
Sandt eller falskt?
Der er ikke dokumentation for, at disse ting hjælper fødslen i gang. Men det skader ikke.

Vestimulerende drop under fødslen

Kvinder der har været i fødsel gennem længere tid, oplever ofte at veerne på et tidspunkt bliver mindre effektive.
 
Livmoderen tager en pause, der bliver længere mellem veerne, og de varer kortere tid. Kroppen har brug for hvile og tager en tiltrængt pause. Nogle gange bliver pausen for lang, og det er muligt at stimulere veerne.
 
Det er en naturlig del af et fødselsforløb, at der kommer svækkelse af veerne. Kroppen har brug for hvile og tager en tiltrængt pause. Især førstegangsfødende kan opleve, at der bliver behov for at stimulere veerne.
 
Behandling af vesvækkelse sker forskelligt på landets fødesteder.vHvis du skal have hjælp til at få gang i veerne igen, foregår det med et drop, der lægges på din håndryg. En pose med saltvand tilsættes det vefremkaldende stof Syntocinon, der er en kopi af kroppens naturlige ve-hormon, oxytocin.
 
Der skrues stille og roligt op for droppet, indtil der igen kommer veer. Mange fødesteder tilbyder i dag akupunktur til stimulation af veaktivitet. 

Oxytocin

Hormonet dannes i hjernen og er kroppens eget vefremkaldende hormon. Hormonet medfører også, at vi bliver roligere, og vores blodtryk og puls sænkes. Samtidig mindskes mængden af stress-hormoner, vi bliver mindre angste, og vores evne til at knytte os følelsesmæssigt til vores børn og hinanden stiger.
Når det nyfødte barn lægges hud mod hud på dit bryst, stimuleres udskillelsen af oxytocin. Så løber mælken ned til brystvorten. Blodkarrene på dit bryst udvides også, og det betyder, at du bliver varmere på forsiden af brystet, og derved holder du barnet varmt. Hvis I ligger uden at lade jer forstyrre, forstærkes oxytocinproduktionen yderligere.

Når moderkagen løsner sig, stiger oxytocin niveauet og en særlig sensitivitetsperiode opstår i forholdet mellem mor og barn. Uforstyrret hud mod hud kontakt stimulerer morens oxytocinproduktion. Produktionen af oxytocin er selvforstærkende.

Man ved, at flere faktorer påvirker oxytocinniveauet, blandt andet en rygbedøvelse, stress og angst.

Har det været en voldsom fødsel, eller har du haft en rygbedøvelse, så er der en god anledning til netop at udnytte kroppens evne til at berolige sig selv, ved at søge ro og afspænding samt uforstyrret hud mod hud kontakt med dit barn. 

Over tiden

Det normale fødselstidspunkt har vide grænser. Uge 38-39-40-41-42 er lige normalt.

Jo tættere på terminen, jo større utålmodighed. Det er helt naturligt at blive skuffet, hvis ikke fødslen sker omkring det tidspunkt, hvor du er sat til. En af de større stressfaktorer er ofte, at velmenende venner og familie dagligt ringer og spørger, om der er sket noget. For nogle gravide bliver det en plage at skulle svare telefonen. Husk at alle andre er spændte, nysgerrige og utålmodige, som I selv.
 
Når der er gået mere end 14 dage over termin, vil du blive tilbudt at blive sat i gang. Her vil der blive fastsat en dato for, hvornår fødslen skal sættes i gang.
 
Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...