Ved at fortsætte med brugen af denne hjemmeside, godkender du brugen af cookies. Du kan læse mere om cookies her

Forældre-/fødselsforberedelse

Det er en meget god idé at følge et forældre-/fødselsforberedelseskursus. En ny undersøgelse viser, at gravide, som har forberedt sig, kommer senere ind på fødeafdelingen, og de har et mindre forbrug af medicinsk smertelindring undervejs.
Se på nettet, hvilke tilbud, der findes i jeres region. Udbuddet er stort, (mindfullness, hypnose, coaching, councelling, profylax) og priserne varierer. Her i bogen er fokus på de mest almindelige former for fødselsforberedelse.

Det kan være meget værdifuldt at møde andre gravide med nogenlunde samme termin, og gruppen kan eventuelt fungere som mødregruppe senere.

Jordemoderen vil tale med jer om jeres forventninger til fødslen, og hvilke tanker I gør jer om at blive en familie. Hun vil også tale med jer om fødslens forløb. I vil se film om fødsler. I vil også få viden om de forskellige former for smertelindring, man kan få tilbudt under fødslen, og I vil tale om amning. På nogle hospitaler er der også mulighed for at gå til fødselsforberedelse hos en fysioterapeut eller en afspændingspædagog. Men pga. nedskæringer på sygehusene er dette mange steder rykket ud til aftenskolerne og lignende steder. Her er der brugerbetaling. Tal om hvad der er jeres behov og find det tilbud, der passer jer bedst.

Et eksempel på et kursus
Vælger du/I et praktisk kursus i fødselsforberedelse, vil der som regel indgå øvelser, så kroppen holdes i form. På de fleste kurser vil I få mulighed for at afprøve vejrtræknings- og afspændingsøvelser, hvile- og fødestillinger, som kan bruges under fødslen. Mange steder er der mulighed for at tage hele eller dele af fødselsforberedelseskurset sammen. På den måde får faren også mulighed for at høre om fødslen og især få viden om, hvad han kan gøre under fødslen.

Angst for at føde
Nogle kvinder oplever en stor angst for den forestående fødsel. Hos dig, som skal føde for første gang, kan det bl.a. være angsten for det ukendte, smerterne og reaktionerne herfra. Hos dig, der har født før, kan det være angst for gentagelse af en voldsom fødsel. Hvis det bliver for overvældende, og du har brug for hjælp til at forberede dig, så er det vigtigt, at du får talt med nogen. På mange hospitaler findes der jordemødre, der specielt tager sig af gravide, der har angst for den forestående fødsel. Der er mange muligheder for at komme godt igennem fødselsforløbet, det kan f.eks. være i form af et notat i din journal f.eks. om ønske om smertelindring. Jo bedre jordemoderen kender til dine ønsker, desto bedre kan hun hjælpe dig.

Yoga for gravide
Yoga tilrettelagt for gravide er en god form for fødselsforberedelse, fordi yoga arbejder hele kroppen igennem på en rolig og kontrolleret måde. For kvinder som aldrig har beskæftiget sig med afspænding og vejrtrækningsøvelser før, er det en god måde at lære kroppen at kende på inden fødslen. Men yoga giver ikke specielt bedre kondition, så du bør samtidig lave konditionstræning. Det kan f.eks. være svømning.

Fødselsforberedelse i vand
Fødselsforberedelse i vand er blevet mere og mere almindelig. Fordelen ved denne form er bl.a., at den gravide krop vægtløst kan bevæge sig meget mere frit uden at belaste hverken ryg eller bækken. Spørg jordemoderen, om der findes sådanne tilbud, hvor I bor. Du kan også låne en DVD, hvor du kan hente inspiration, hvis tilbuddet ikke findes hos jer.

På gigtforeningen.dk kan du også finde et nyt og gratis træningskoncept i vand. Du kan scanne koden her for at se det. 

Praktisk for jer at have med
Det kan være en god idé i forvejen at have de ting pakket ned, som I har brug for på fødestedet. Sæbe, tandpasta, badekåbe, hjemmesko, andre toiletsager I selv have med.

Det kan også være, at tøj til din udskrivning er en god idé – noget du kan være i. Vælg f.eks. at tage en praktisk ammeskjorte med, du nemt kan knappe op.

Medbring altid vandrejournalen ved fødslen. Spørg jordemoderen, hvilke papirer, I skal have med udover jeres fødsels-/dåbsattest og vielsesattest, hvis I har en sådan eller klik ind på: personregistrering.dk.

Gør også en taske klar med tingene til jeres lille nye barn. Bleer (newborn til nyfødte) body, bukser, evt. sparkedragt samt trøje, hue, sokker og et tæppe, (hvor varmt det skal være afhænger af årstiden) er gode ting at medbringe. Måske er proviant til barnets far, noget musik, en mp3-afspiller og noget af læse i også praktisk.

Læs mere under udstyrslisten

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...