Ved at fortsætte med brugen af denne hjemmeside, godkender du brugen af cookies. Du kan læse mere om cookies her

Gravid og barn på vej igen

Positiv graviditetstest

Graviditetstesten bliver positiv, når det befrugtede æg sætter sig fast i livmoderens slimhinde. Herved udvikles efterhånden en moderkage. I den dannes nogle hormoner, som kommer ud i blodet og derfra via nyrerne til urinen. Ved at tilsætte urinprøven antistoffer mod disse hormoner, kan det afgøres, om du er gravid.

Graviditetstesten bliver positiv allerede et par dage efter, at din menstruation ikke er kommet.

Hvis graviditetstesten er negativ, og du stadig har mistanke om, at du er gravid, eller din menstruation har været meget uregelmæssig, er det en god idé, at prøven gentages efter en uge. Netop fordi prøven tages så tidligt, kan det i sjældne tilfælde ske, at den enten kan være falsk positiv (prøven er positiv, uden du er gravid) eller falsk negativ (prøven er negativ, selv om du er gravid). En graviditet kan også konstateres ved en gynækologisk undersøgelse. Hvis det drejer sig om en kvinde, der ikke tidligere har født, kan lægen sjældent give besked om graviditet før i slutningen af 2. graviditetsmåned eller i begyndelsen af 3. Hos flergangsfødende noget tidligere. Ved den gynækologiske undersøgelse ser lægen blandt andet efter, om slimhinden i skeden og på livmoderhalsen er forandret på en bestemt måde (ændrer farve).

Når du er sikker på, at du er gravid, så kontakt din læge, så I kan aftale de videre undersøgelser hos lægen, jordemoderen og på fødestedet.

Sundhedsstyrelsens retningslinier

Sundhedsstyrelsens anbefalinger for ”svangreomsorg” giver jer ret til:

• 3 gratis forebyggende helbredsundersøgelser hos jeres egen læge
• 4-7 hos jordemoderen
• 2 ultralydsundersøgelser
• Evt. graviditetsbesøg af sundhedsplejersken

Svangreomsorgen

Svangreomsorgen er retningslinier for undersøgelser fra Sundhedsstyrelsen. Formålet med undersøgelserne er, at I kan være trygge, at du kan bevare din sundhed under graviditeten, og at jeres barn fødes sundt og levedygtigt. Det er en god idé, at I inden undersøgelsen skriver ned, hvad I vil spørge om – det er så ærgerligt at gå hjem med ubesvarede spørgsmål.

Der er forskel fra region til region på, hvornår helbredsundersøgelserne tilbydes. Nogle kommuner tilbyder, at sundhedsplejersken kan besøge jer inden fødslen. I kan ringe til sundhedsplejen i kommunen og spørge, hvilke tilbud jeres kommune har.

Se Sundhedsstyrelsens vejledende oversigt for graviditetsundersøgelser i skemaet her:

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...