Ved at fortsætte med brugen af denne hjemmeside, godkender du brugen af cookies. Du kan læse mere om cookies her

Graviditet og motion

Det er godt for dig og dit barn, at du holder din krop i god form, både før, under og efter din graviditet. Så fortsæt med at motionere og træn på et niveau, hvor du føler dig godt tilpas. Du må gerne blive rigtig godt forpustet og dyrke hård motion, hvis du er vant til det.

Du må gerne træne med vægte og i fitness maskiner, men bedst i siddende stilling, og du skal undgå tung styrketræning for dine ben i slutningen af graviditeten, fordi det øger bugtrykket.

Hvis du ikke plejer at dyrke motion, er det en god idé, at du kommer i gang med lidt træning. Er du i tvivl om, hvor meget du må gøre, kan du altid spørge din egen læge eller din jordemoder til råds. Generelt gælder det, at du må gøre alt det, du kan.

Dyrker du f.eks. kampsport, boldspil eller ridning, må du tænke på, at du ikke kan beskytte dit barn, hvis du pludselig bliver udsat for slag eller fald. Derfor bør du undgå disse sportsgrene, mens du er gravid. Tag cyklen og trapperne, svøm ofte, hvis du kan lide det og lyt til din krops signaler. Mærker du ubehag, så prøv at tage det lidt med ro.

Der er mange fordele ved at være i god form, men nogle af de vigtige grunde til, at du skal træne mindst en halv time dagligt i hele din graviditet er, at:

  • det øger dit velvære, så du får et større overskud og bedre humør 
    mindsker ryg- og bækkensmerter
  • dit barn får bedre vækstbetingelser inde i din mave
  • du forebygger overvægt og nedsætter dermed også risikoen for graviditetssukkersyge
  • du mindsker din risiko for at få svangerskabsforgiftning
  • kvinder, der er i god form, føder nemmere og hurtigere, og de har færre fødselskomplikationer end de, som aldrig træner

Hold dig i form før fødslen

Når man er gravid, er man ofte meget træt og øm over det hele. Man kommer nemt til at lægge sig i sofaen, når man kommer hjem fra arbejde. Hvis benene føles tunge, så lav venepumpeøvelser og udspænd musklerne bag på dine ben bagefter. Er du stiv i ryggen, kan du lave svingøvelser og krumme/svajeøvelser, og hvis du føler dig svag, kan du træne dine bækkenbundsmuskler, mavemusklerne eller musklerne på ydersiden af bækkenet.

Og til sidst kan du lægge dig ned og hvile dig, inden du rejser dig igen. Lav de øvelser, du kan lave. Hvis du mangler tid eller energi, så lav bare én af øvelserne. Hvis du synes, det er ubehageligt at ligge på ryggen, kan du lade være med at lave rygliggende øvelser.

Se også øvelser før fødslen, klik her.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...