Ved at fortsætte med brugen af denne hjemmeside, godkender du brugen af cookies. Du kan læse mere om cookies her

Hjemme igen

Psykiske reaktioner efter fødslen

I tiden efter fødslen er der mange kvinder, der føler sig meget sårbare, usikre og svingende i humøret, uden at de umiddelbart kan finde årsagen til det. I gamle dage sagde man, at 4. dagen var tudedagen. Det passer ikke, men bliver du ked af det, skal du ikke blive forskrækket – der er mange nye og voldsomme følelser, og det kan virke overvældende.
 
Måske græder du, fordi du enten føler dig meget alene om pasningen, eller fordi ansvaret virker uoverskueligt stort. Det kan også være, du bare bliver ked af det, fordi et enkelt måltid ikke er gået så godt, eller jeres barn er lidt gul i huden.
 
Det er en stor omvæltning at få et barn. Er det jeres første barn, er alting jo nyt og ukendt. Og at du er usikker, er en almindelig reaktion, som går over. Stol på, du kan. Den bedste hjælp er, at du taler om det med din familie og dine venner.
 
Prøv at acceptere, at du kun når at passe barnet, amme det, skifte det og sove i begyndelsen, selv om det er svært. At blive mor forløber måske ikke helt, som du havde tænkt dig i starten.
 

Far

Fædre har ret til barselsorlov (se mere på borger.dk). På den måde kan I være sammen om at lære jeres nye barn at kende fra starten. Nu er centrum med ét forrykket til barnet.

Del ansvaret og i det hele taget, vær hinanden en god støtte og hjælp. Du kan ikke amme, men er på alle måder en del af ”teamet” og kan få lige så nær kontakt til barnet som moren. Du kan lege, ”samtale”, lægge barnet til hos mor, bøvse det af, trøste, gå tur og skifte ble. De fleste fædre nyder barnet alene, og I har begge brug for at finde jer selv i den nye rolle. Lav f.eks. en rollefordeling.
Hvis I begge bliver udmattede af træthed pga. omvæltningen og den afbrudte søvn, giver orloven jo også mulighed for at få en lille lur på skift. Så kan I måske senere den dag få overskud og tid til en lille snak i et hjørne af sofaen, mens barnet tager sig sin lur.
 

At være alene om ansvaret

Det opleves naturligvis meget forskelligt at være enlig mor. Det har stor betydning, om det er kvindens eget valg at blive mor alene, måske med en donor, eller kvinden er blevet forladt under graviditeten eller umiddelbart efter fødslen. Måske kan du, især hvis det er dit eget valg, have glæde af at læse Pia Olsens bog, Mor uden far.
 
Det er en stor omvæltning at blive mor og ikke mindre, når man er alene om ansvaret i døgnets 24 timer, og der er derfor behov for støtte og aflastning fra familie og venner.
 
Mange mødre, der er alene om ansvaret, giver især udtryk for, at de savner en at dele de små dagligdags oplevelser med, f.eks. når barnet er uroligt måske på grund af ondt i maven, og ikke mindst den dag, barnet smiler for første gang.
Tal med sundhedsplejersken om din situation, så hun kan støtte dig og måske formidle kontakt til andre enlige mødre f.eks. i en mødregruppe.
 
I nogle tilfælde vil der også være behov for kontakt til en socialrådgiver eller en psykolog.
 
Mødrehjælpen, som er nævnt i telefonrådgivningen bag i bogen, kan også hjælpe dig. Søger du en håndbog med regler, love og rettigheder, er ”Forældrenes bog” en mulighed (udsolgt fra forlaget, men lån den på biblioteket).
 

Besøg

De fleste synes, det er dejligt at komme på barselsbesøg. Måske har der været mange besøg, mens I lå på barselafdelingen. Men forvent ikke energi til mere end 1-2 besøg pr. dag. Når I er kommet hjem, kan det aflaste jer:
• at I samler nogle af vennerne i grupper og har dem på besøg på én gang
• at I sammen laver aftaler for, hvor mange og hvor længe, I vil have besøg
• at I f.eks. aftaler et tegn hinanden imellem, at nu skal far eller en, du har til at hjælpe dig, ”smide” gæsterne ud
• at sige til både venner og familie, inden de kommer og besøger jer, at I ikke magter mere end 1/2 times besøg
 
For besøg kan være utrolig trættende. Det kan være svært at sige fra. Men: Måske var det en idé at bede dem, der besøger jer tage et måltid mad med?
En anden mulighed er, at I i stedet selv aftaler at komme på besøg hos dem, der gerne vil se barnet – når I er kommet hjem, så kan I også gå, når det passer jer.

 

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...