Ved at fortsætte med brugen af denne hjemmeside, godkender du brugen af cookies. Du kan læse mere om cookies her

Indlæggelse og fødsel

Når I kommer til fødeafdelingen, bliver I modtaget af en jordemoder. Hvert fødested har forskellige rutiner.

Jordemoderen vil bl.a. spørge om, hvornår veerne er begyndt, om fostervandet er gået, og om du har haft nogen blødning. Puls, temperatur og blodtryk vil blive kontrolleret.

Jordemoderen vil undersøge dig indvendigt for at mærke, hvor meget livmodermunden har åbnet sig. Hun undersøger, hvordan barnet har det ved at mærke, hvordan det ligger, lytter til dets hjertelyd og noterer veernes styrke og mellemrum. Jordemoderen vil dermed finde ud af, hvor langt fødslen er fremme.
Hvis alt er i orden, må du drikke og spise stort set alt, hvad du har lyst til. Spis gerne noget, der giver dig god energi, noget godt brændstof.

Hvis jordemoderen vurderer, at du ikke er i aktiv fødsel, kan du blive sendt hjem igen.

Hvis du har brug for smertelindring, kan du blive indlagt til det og så blive sendt hjem senere.

Et godt måltid er brændstof til veerne. Sult skaber dårlige veer.

Ønskeseddel

Har I gjort jer nogle tanker eller lavet en ønskeseddel til fødslen, så diskutér den med jordemoderen, hvis det ikke er gjort under konsultationerne. Måske vil du:

• gerne være i bevægelse under veerne?
• have et kar- eller brusebad?
• have en bestemt form for smerte-lindring?
• have at barnet kommer op på maven med det samme?
• have at far klipper navlesnoren over?
• have at barnet bliver hos dig, indtil det har suttet første gang?
• lytte til musik

Fødeplaner

Mange fødesteder er på vej med såkaldte fødeplaner til de fødende. En fødeplan kan være en idé, når det er svært at overskue, hvordan fødslen vil forløbe. Efter en samtale med en jordmoder eller læge udarbejdes en plan for, hvordan netop I ønsker, at fødslen skal være. Det bliver skrevet ind i din journal. Når du så skal føde, arbejder jordemoderen ud fra de ønsker, der er noteret. En fødeplan kan både indeholde ønsket om en så naturlig fødsel som muligt uden brug af smertelindring. Den kan også indeholde en plan for en rygbedøvelse (epiduralblokade), hvis situationen kræver det.

Søg informationer om jeres ønsker forskellige steder, venner, veninder, bøger, på nettet, fødselsforberedelsen eller din jordemoder.

Det er godt at have forventninger, men også vigtigt, at I er klar til at give dem fra jer, hvis situationen kræver det.

Hvis I efter fødslen synes, at ønskerne ikke blev opfyldt, så snak med jordemoderen og få en forklaring på, hvorfor det ikke kunne lade sig gøre.
Under en stor del af fødslen vil jordemoderen være hos jer og støtte og vejlede. Der en altid en klokke til at kalde med, hvis du/I er alene og har brug for assistance. Kald på hende, hvis I savner hende. Under fødslens sidste del, presseperioden, vil jordemoderen altid være hos jer. 

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...