Ved at fortsætte med brugen af denne hjemmeside, godkender du brugen af cookies. Du kan læse mere om cookies her

Tvillinger/trillinger

Siden 1990 er antallet af tvillinge- og trillingefødsler næsten fordoblet. 2-3% af alle graviditeter er tvillinge graviditeter. I 2009 blev der født 16 sæt trillinger. Jo ældre, man er, jo større er chancen for at få tvillinger. Det skyldes, at kvinder med alderen udskiller flere modne æg ved hver ægløsning i takt med, at æggenes kvalitet daler. Samtidig får en større andel af kvinder over 30 hjælp til graviditeten enten ved hormonbehandling eller ved at få sat æg op.

2/3 af alle tvillinger er tveæggede, halvdelen af dem har hvert sit køn. Børnene har hver deres moderkage, og de ligner blot hinanden som almindelige søskende. 1/3 er enæggede. De har oftest samme moderkage, er altid af samme køn og har det samme arvemateriale/gener. De er mere udsatte end tveæggede, fordi de har samme moderkage. Den ene tvilling kan komme til at tage for meget næring i forhold til den anden, som så bliver meget lille.

Mange får mistanke om, at de venter tvillinger, fordi ”maven” tidligt bliver synlig. Ubehag som halsbrand, kvalme, forstoppelse og træthed samt svimmelhed, tætte slimhinder, hævede ben og er ofte kraftigere pga.flere hormoner, og fordi børnene tidligere fylder maven ud/op. Kløe på maveskindet kan være værre, fordi maveskindet strækkes mere. Lokalbedøvende creme kan dulme det lidt. Plukveer kan komme tidligere – det kan hjælpe at stå op og tømme blæren – tal med jordemoderen.

Første- og flergangsgangsgravide reagerer tit med bekymring. Det kan være svært at tage mod de, der lykønsker, fordi det ikke er det, man har forestillet sig, og der er så mange praktiske og følelsesmæssige uafklarede spørgsmål, der dukker op i starten. Behovet for information er stort.

Spørgsmålene kan være:

  • Hvad skal vi forvente os?
  • Hvad er forskellen på at være gravid med et barn og vente tvillinger?
  • Er tvillingerne en eller tveæggede?
  • Hvor mange gange scannes der under en tvillingegraviditet?
  • Hvor store skal børnene være uge for uge?
  • Hvordan klarer min krop denne graviditet?
  • Hvordan kan man føde to børn?
  • Hvor længe kan man blive på barselsafdelingen efter en tvillingefødsel?
  • Hvad med at amme, kan man det – én ad gangen eller kan man amme begge på én gang?

Nogle gange kan det være svært at finde litteratur. Men der findes foreninger for tvillinger og trillinger og se også litteraturlisten eller spørg jordemoderen. Joan Tønder Grønning har skrevet Uge for uge kalender for dig, der venter tvillinger – her kan I læse både Sundhedsstyrelsens anbefalinger og andre tvillingemødres erfaringer.

Venter I tvillinger, får du speciel behandling, bl.a. dobbelt tid hos jordemoderen. Du vil blive tilbudt flere undersøgelser og en sygemelding fra 28. uge, så du kan være hjemme og lade børnene vokse sig store. Tal med det sygehus, du skal føde på, om de har en skriftlig information om dette eller et websted, de kan henvise til, hvis din arbejdsplads ikke er helt forstående overfor det. Tvillinger og ”enlige” børn vokser ens indtil 28. uge. Derefter vokser tvillingerne langsommere pga. pladsmanglen, og fordi moren ikke har så meget næring pr. barn.

Fødsel af tvillinger

De fleste tvillingefødsler foregår normalt, men der er større risiko for at føde for tidligt, når man venter tvillinger. Ofte sættes tvillingefødsler i gang 14 dage før terminen. Men 1/4 af tvillinger fødes før 36. uge. I gennemsnit vejer de et halvt kilo mindre end ”enlige” børn. De fleste tvillinger ligger begge på langs i livmoderen under fødslen. Ofte ligger den første med hovedet nedad og den anden med numsen nedad. Hvis det første barn ligger med numsen nedad, vil man oftest råde kvinden til at få et kejsersnit. Den anden tvilling kommer oftest ud ca. 10-30 minutter efter den første.

Vægt og amning

Det er ikke usædvanligt at tage mellem 20-30 kg på i en tvillingegraviditet. Men når du ammer tvillinger, bruger du også ca. 1800 kalorier i døgnet, noget mere end ved blot ét barn.

Prøv også at klikke ind på: tvillinger.com.

Libero har et trillingesponsorat. Det giver jer bleer mm. i 3 måneder. I kan kontakte Libero via mail på forbrugerservice@essity.com

Indlæggelse under graviditeten

Nogle gange er en aflastende periode på hospitalet med tvillinge/trillinge graviditet nødvendig, lige som en del af de i næste afsnit nævnte sygdomme kan medføre indlæggelse.

Det kan være svært at slappe af, når du tænker på familien derhjemme, især hvis der er større søskende, som savner deres mor og omvendt.

Nogle gange er det muligt at aflaste hjemme hos jer selv afhængig af jeres situation. Snak med personalet om det og fortæl dem om dine tanker.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...