Ved at fortsætte med brugen af denne hjemmeside, godkender du brugen af cookies. Du kan læse mere om cookies her

Undersøgelse af det nyfødte barn

Den første undersøgelse af det nyfødte barn

Navlestrengen bliver lukket med en elastik. Derefter klippes den over af jordemoderen eller måske far.

Børn har forskellig mængde fosterfedt. Hos de fleste opsuges det i løbet af de første dage. Fedtet beskytter barnets hud. Det sidder især i alle hudfolder, i armhuler, halsfolder og imellem pigers kønslæber.

For at få en vellykket start på amningen, behøver du og dit barn fred og ro, indtil jeres barn har suttet rigtigt 1. gang. Derfor er det muligt at bede jordemoderen om at vente med at undersøge jeres barn, til det er sket. Vurderer hun, at jeres barn har brug for at blive undersøgt inden, vil hun forklare jer det.

Jordemoderen (eller lægen) undersøger jeres barn i munden og ganen, for at sikre, den er hel, og at barnet kan sutte. Kroppen, øjne, ører, antal fingre og tæer tælles og kigges på.

Barnet vil blive undersøgt for medfødt hofteskred. Det er en tilstand, hvor hofteskålen er for lille, så lårbensknoglen let kan skride ud ad ledskålen. Det kan afsløres ved en undersøgelse, hvor barnets lårben med 90 grader bøjning i hofteleddet drejes udad. Denne bevæ-gelse vil udløse et klik ved medfødt hofteskred. Behandlingen består i en skinne, der fastholder barnets hofte. Hvor længe skinnen sidder på, vurderes i hvert enkelt tilfælde og vil blive fulgt op af en specialist.

Barnets reflekser tjekkes. Hos nyfødte ses forskellige reflekser, som forsvinder/ændrer sig i takt med, at barnet modnes. Endetarmsåbningen vil blive kigget efter. Hos drenge vil man desuden mærke efter, om testiklerne er i pungen og om urinrøret munder ud på spidsen af penis.

Barnet bliver målt og vejet, og det får en indsprøjtning med K-vitamin. Det gives, for at forhindre blødning. K-vitamin har betydning for blodets evne til at størkne. K-vitamin dannes i tarmen, men barnet danner det først efter et stykke tid.

Nogle børn fødes med fødselssvulst. Det er en bule på hovedet som opstår, når barnet gennem et stykke tid under fødslen trykker på livmodermunden. Den er ufarlig og forsvinder i løbet af et par dage.

Barnets øjne

Hvis barnet får eller har lidt betændelse i øjnene, kan det behandles med saltvand.
Man kan også massere øjenkrogen (tårekanalen) let. Det gøres ved at massere med en ren lillefinger i barnets øjenkrog. På den måde kan en tilstoppet tårekanal frigive pudset.

Børns tårekanaler er ikke helt færdigudviklede, før omkring 1-års alderen. Det samme gælder øjenfarven.

Læs mere om hvilken øjenfarve jeres barn får her.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...