Ved at fortsætte med brugen af denne hjemmeside, godkender du brugen af cookies. Du kan læse mere om cookies her

 

Hvorfor skal læge sprog være så kompliceret ?

Jeg sidder og læser min e-jounal fra da jeg i juni fik konstateret fibromyalgi og nogen af ordene mår jeg google mig frem til, men det er ik alt den kan finde ud af den kære google.   Så mon der er en person med læge sprog til stede ? Det drejer sig om: Gennemgang af blodprøver ses der dels lidt forhøjet CRP 25 samt let leukocytose på 12 med overvægt af neutrofile. Ved dagens undersøgelser var der ikke mistanke om pågående infektion.Derudover ses normale TSH, men let forhøjet T3 og T4. Normal D-vitamin status og fra tidligere foreligger negativ reumafaktor ind. MTX-kontrol samt kontrol af reumafaktor, anti-CCP, ANA og TSH     Hvad betyder det ?

06-09-2013
NiCaSoTi
NiCaSoTi

Godt, øv, vsl

Håber du så finder ud af, hvorfor du er søvnig.

07-09-2013
FCKfan
FCKfan

Puha kan ånde lettet op :)

Fik godt nok brev at mine betændelses tal var lidt for høje så jeg sku ha taget en ny prøve. Det har jeg og var ved læge. HUn kunne kun se den første (med betændelses "advarsel") og ikke nr 2. Men kunne så give en side info at mit kolesterol var for højt - men det gav ikke mening med at jeg er meget træt/sløj/søvning/uden energi - sagde hun ....

Men tak fordi I gjorde det forståligt for mig :)

07-09-2013
NiCaSoTi
NiCaSoTi

Det er jo det der tager tid. Det skal nok komme med tiden O)

06-09-2013
FCKfan
FCKfan

Haha :-) Det er nok ikke helt forkert. Tror nu ikke, det er så slemt hos mig. Har i hvert fald set nogle slemme eksempler fra andre afdelinger.

06-09-2013
Fuglsang81
Fuglsang81

Kære kollega

Det er så din afdledelse eller centerledelse, der ikke er med på beatet ;O)

06-09-2013
FCKfan
FCKfan

FCKfan: som lægesekretær kan jeg i hvert fald bevidne, at alt, hvad der bliver skrevet i journalen, er for at dokumentere og overlevere informationer fra fagfolk til fagfolk. Der bliver i praksis ikke tænkt på, at alle har adgang til egen journal, og at patienterne kan blive unødvendigt bekymrede, fordi de ikke forstår, hvad der er skrevet. Personligt synes jeg, det er rigtig ærgerligt, at der ikke bliver tænkt på dette, når def bliver dikteret journaler, for det gør kun patienterne mere forvirrede. I trådstarters eksempel er der dog ikke så mange muligheder, når blodprøverne nu hedder, det de nu hedder. Jeg er selv fortaler for mere forståelige journaler og anvender feks. aldrig selv forkortelser, med mindre de er anerkendte i retskrivningsordbogen. Desværre deler jeg ikke dette synspunkt med så mange af mine kolleger. De tænker i hvert fald heller ikke på, at patienterne fatter minus af deres egen journal, og det er jo ligesom ikke meningen med fri adgang til denne.

06-09-2013
Fuglsang81
Fuglsang81

Fuglsang81; både og er pt. rette modtager. Det er jo ikke for sjov, at man kan læse sin journal online. Det er netop også derfor, at man mere og mere går over til fordanskninger, så alle mere eller mindre kan være med på læsningen.

Det var kun i gamle dage, at en journal var hemmelig.

06-09-2013
FCKfan
FCKfan

Mht. sidste linje, så står MTX for lægemidlet Methotrexat, der bruges til bla. leddegigt og andre autoimmune sygdomme. De andre forkortelser er ordinationer på blodprøvepakker, der skal give et billede af netop den sygdom, du bliver undersøgt for. Du skal ikke hænge dig i præcist, hvad det står for, for det vil nok ikke give mening alligevel. Pointen er, at du skal have taget blodprøvekontrol af din fibromyalgi, infektionsparametre og stofskifte. Og ja, lægesprog er svært, men ikke for en anden læge, som jo er den rette modtager og ikke patienten.

06-09-2013
Fuglsang81
Fuglsang81

Er ikke læge, men kan da godt oversætte til lidt mere "menneskesprog". Du har et let forhøjet infektionstal/betændelsestal (CRP), og også et forhøjet antal af hvide blodlegemer (immunforsvar). Hvilken er udtryk for at der sker en eller anden form for betændelsestilstand i kroppen. TSH, T3 og T4 er stofskiftehormoner. Den sidste sætning er vist en ordination på blodprøver. Hvis du vil have en dybere forklaring på hvad det specifikt betyder for dig, vil jeg råde dig til at spørge din læge. Håber det er til lidt hjælp..

06-09-2013
dkarkov
dkarkov

Dine infektionstal er let forhøjede men ikke noget det skal handles på.

TSH er stofskiftehormoner

Reuma er noget indenfor gigt.

06-09-2013
studymor
studymor

Det af det, som jeg kan forstå uden at Google (hvis ikke en anden melder ind på resten, så skal jeg nok lige Google det sidste), er at du har let forhøjede infektionstal og antal af hvide blodlegemer. De er dog ikke særligt forhøjede!! Der står også, at der ikke er místanke til infektion i dag! Dit D-vitamin niveau er normalt, og der er tidligere taget "gigt-prøver", som har været negativ. Altså ingen gigt!
Den sidste linie tolker jeg som nye prøver, lægen ønsker at tage?

06-09-2013
oscars_mor
oscars_mor
Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...