Hvordan kan jeg gøre vores følsomme datter mere modstandsdygtig overfor mobning?

Vi har en datter på 3 år der lige er startet i børnehave, og det er ind imellem rigtig hårdt da specielt en af de andre piger (et år ældre) er meget efter hende, hun vil ikke lege med hende, og bestemmer også om nogle af de andre må og så bliver vores datter holdt udenfor og må ikke være med til at lege i legehuset, må ikke være med på rutsjebanen osv. Vi har selvfølgelig snakket med pædagogerne om det og de er opmærksomme på 'problemet' men fra at den anden pige siger noget til det går op for en af pædagogerne er vores datter jo nået at blive ked af det og har svært ved at give slip på følelsen igen fordi hun netop er meget følsom. Hun er selv en meget empatisk pige, hun var en af de store børn i vuggestuen de satte til at lege med de små fordi hun har et kæmpe omsorgsgen. Problemet er lidt at hun har en veninde der blev flyttet fra vuggestue til børnehave 2 mdr. før, det er en pige hun også leger med privat da min mand kender faderen. Men nu hvor vores datter så er kommet i børnehave, så bestemmer den her 'store' pige at de ikke må lege sammen, hun kender også den anden pige privat - og vil åbenlyst have hende for sig selv. Men hvad kan jeg gøre for at styrke vores datters sind, hvad kan gøre hende mere modstandsdygtig..?

11-08-2015
Chili46
Chili46

Jeg vil lige henlede Jeres opmærksomhed på tråden her; https://www.libero.dk/foraldresnak/amne/147425-ladygentleman-rundbold/ - det er ganske vist for store børn, men så har I den til senere brug.

17-10-2015
Henr83
Henr83
Baby på 3 måneder

Lille update igen.. Heldigvis har vores datter hele ugen leget med andre børn, store som små 😊, hun har også 2 morgener nået at lege med veninden før den 'store' pige er mødt, og 2 gange er veninden lyst helt op da jeg har hentet vores datter og vi er gået forbi og sagt hej til de 3 tøser der går sammen, altså den 'store' pige T, vores datters veninde R og en tredje pige I.. Vores datter har været glad når hun er blevet hentet og afleveringerne er gået okay.. I fredags da vi henter hende ser jeg så I's mor (som jeg 'kender' fra vores datters dagplejetid) snakker med en pædagog, de står midt på stien om til gyngerne hvor vores datter gynger med en større pige, jeg overhører lidt af samtalen da jeg går forbi og min mand overhører det meste da han står og venter med vores den mindste.. Og det går ud på at I's mor beder pædagogerne hjælpe I med at lege med andre end T og R, da I er ked af det når hun kommer hjem fordi T ikke vil lade hende lege med andre og hun må ikke gå i sandkassen hvis T ikke har lyst.. Jeg tænker hold da op og jeg håber virkelig der bliver mere fokus problemet..

23-08-2015
Chili46
Chili46

Vores datter stod netop for nogle uger siden (før ferien hvor hun var ved at blive kørt ind i børnehaven) med en sten og sagde "far spis den eller jeg slår dig" først kiggede vi på hinanden og rystede på hovedet for vi anede ikke hvor hun havde det fra.. Men så blev hun ved og så snakkede vi om at man ikke må komme sten i munden, eller andre ting der ikke er mad og at man selvfølgelig ikke må slå eller true med det.. Om aftenen da hun blev puttet siger hun så til mig, at det må jeg undskylde og jeg spørger hvad hun siger undskyld for.. Så siger hun at det var fordi hun var bange for at T (navnet på den store pige) ville slå R (navnet på veninden) og jeg troede seriøst det var noget hun fandt på så slog det lidt hen ved at sige at så er det godt du ved man ikke må slå.. Og 2 dage efter hentede jeg hende hvor hun var opløst af gråd fordi den store pige havde sagt hun ikke måtte rutsje sammen med de andre.. Og det er først nu brikkerne falder lidt på plads, for jeg havde i min vildeste fantasi ikke set for mig at børn presser hinanden til at spise sten..

16-08-2015
Chili46
Chili46

Åh jeg får så ondt i maven når jeg læser din update... Du er nødt til at finde ud af hvad pokker der foregår og finde ud af hvad pædagogerne har af forslag til en løsning. Det er korrekt at børn selv skal sige fra og løse deres problemer, men det er 3 årige altså ikke i stand til!!! tænk hvis de var, så ville de da i en alder af 10 være i stand til at løse konflikten i mellemøsten ;-) naturligvis er det heller ikke en løsning at mandsopdække ungerne, men hvis de nu lige stiller kaffekoppen fra sig (taler af erfaring fra H's børnehave) og involverer sig i børnenes leg for at vise dem hvordan de allesammen kan lege sammen, så er jeg overbevist om at de ville nå et lillebitte stykke hver dag ;-) børn skal jo lige så vel som de voksne lære at rumme og acceptere de mange forskellige personligheder som de møder i hverdagen, og nogle (heriblandt den store pige) skal måske hjælpes lidt på vej til mere rummelighed! held og lykke med det...

15-08-2015
shanoma
shanoma

Jeg tror desværre det bliver svært at tale med forældrene for moderen gider ikke hilse på mig om morgenen selvom jeg siger godmorgen.. Hun hilser heller ikke på mig hvis hun eksempelvis løber forbi mig på gaden eller jeg møder hende når vi er ude at handle og hun ved udmærket godt hvem jeg er da vi har fælles bekendte.. En lille update, vores datter har idag været omme og lege med sin veninde (hende hun ikke må lege med i børnehaven for den anden).. Da de kom hjem (det er min mand der står for den play date) fortæller min mand (Når vi snakker om det gør vi det på engelsk og nævner forældrene istedet for pigerne for at vores datter ikke forstår/misforstår noget) Men vores datters veninde er åbenbart blevet tvunget til at forsøge at spise sten af den her 'store' pige.. Jeg er dybt chokeret, den sag kan jeg selvfølgelig ikke blande mig i, men nogle af de ting vores datter har sagt giver pludselig mere mening og hvis hun siger mere af den slags må jeg jo snakke med pædagogerne igen..

15-08-2015
Chili46
Chili46

Børn har meget forskellige sind og det må man selvfølgelig respektere. Som uddannet pædagog vil jeg dog dele mine tanker. I alle kontekster i en børne gruppe vil der forekomme dominerende børn - og nogle introverte. Den store pige lyder som den dominerende type - det behøver ikke have noget med hendes selvværd, opvækst, opdragelse eller andet at gøre - dette kan også skyldes hendes behov for struktur og overblik. Dette kan hun nemlig skabe på denne måde. Institutioner indeholder idag mange børn og dagene i institutioner er lange. Derfor kan hun have et behov for at kontrollere for selv at overleve. Din datter bliver påvirket heraf. Du skriver selv hun er sensitiv, men du skal ikke gøre hende modstandsdygtig - respekter hendes type af sind og mød hende. Døm ikke de andre børn eller dit eget - men hjælp din datter med at sætte ord på. Hold dig dog kun til hvad du reelt ser og pas på med at dømme - det kan skabe et forkert billede af den anden pige. Jeg vil stole på at pædagogerne i institutionen har øjne på, og håndterer det som de skal. De kan selvfølgelig og skal heller ikke mandsopdække dem - børn skal også forsøge at løse deres konflikter selv. Det gør dem netop stærkere og klar til fremtiden som kan syne ubarmhjertig til tider. Din datter skal selvfølgelig ikke gå og være ked af det hver dag, men jeg vil opfordre hende til at finde nogle andre at lege med. Jeg tvivler på, at den store pige 'kontrollere' alle børn i institutionen. Der er også den mulighed, at din datters veninde har sagt ja til at lege med den store pige og valgt din datter fra, men fordi din datter måske frygter den store - får hun måske skylden. Jeg ville vente med at indkalde til et møde og drage forhastede konklusioner, men istedet lade pædagogerne observere hvad der sker og de vil helt sikkert formidle det til dig. Dejligt du tager hånd om det og bekymrer dig - det er lige præcis det du skal. Børn har nogle gange et andet billede af virkeligheden - så vent og se hvad de siger ☺️

15-08-2015
sofiemo26
sofiemo26

din datter lyder som en skøn pige med et godt hjerte og en stor retfærdighedssans... det er en gave at have... jeg ville tage fat og få kort problemet, for i mine øjne er det den store sige som har issues -måske hun er usikker på sig selv og har et lavt selvværd som så kommer til udtryk på denne kedelige måde... det bedste du kan gøre, set med mine øjne, er som de andre også skriver enten selv at tage fat i pigens forældre, eller gå gennem børnehaven for at etablere kontakt og komme frem til en løsning. i sidste ende vil du også gøre den store pige en tjeneste... held og lykke og lad os gerne høre hvordan det udvikler sig...

14-08-2015
shanoma
shanoma
Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...