Libero_Brand-launch_Newborn-diaper_Desktop

Alt om den nyfødte baby

Skrøbelig, lidt rynket og så bedårende, at man smelter. Men hvorfor er barnet loddent, og kan det se noget i starten? Her kan du lære mere om lanugohår, hikke, gulsot, barnets syn og meget mere.

Det tager nogle uger for barnet at vænne sig til livet uden for livmoderen, og nogle ting hos barnet er endnu ikke færdigudviklet, fx huden og dele af skelettet. Men langt det meste er faktisk klar, og en nyfødt kan ved fødslen både høre din stemme og byde på et smil – selvom det stadig sker ubevidst.

20 fakta om den nyfødte baby – fra top til tå

  1. En baby elsker at ligge hud mod hud. Ud over at det er utroligt hyggeligt, så styrker det bl.a. barnets immunforsvar og frigør det beroligende hormon oxytocin. Det fine er, at det er mindre vigtigt, hvis hud barnet ligger mod: mødre, fædre eller ældre søskende (der er gamle nok til at forstå, hvor skrøbeligt det lille væsen stadig er) – alle er lige gode. (Dog er ikke alle er lige gode i forhold til at fremme amningen og tilknytningen. Hud mod hud på mor er vigtigst)!
     
  2. Et nyfødt barn har et uproportionalt stort hoved i forhold til kroppen, og det kan ikke holde sit hoved selv. Derfor er en tryg hånd nødt til at støtte barnets hoved, når det skal løftes.
     
  3. Barnet kan smile allerede, når det er født – det er en medfødt egenskab, som udvikles allerede i maven. Men det varer lidt, inden den lille krabat kan styre musklerne og gøre det bevidst.
     
  4. Det er almindeligt, at nyfødte hikker – de gør det rent faktisk allerede i maven. Man ved ikke med sikkerhed, hvad det skyldes, og hvorfor nogle hikker mere end andre. Måske hjælper det små børn med at få luft ud af maven. Hikken kan også komme i forbindelse med, at barnet spiser. Et spædbarns spiserør er lille, og hvis der kommer meget mælk på kort tid, kan der opstå en lille krampe, som resulterer i hikke. Det er ikke farligt og er noget, der går over af sig selv.
     
  5. Når barnet bliver født, er kroppen ofte mere behåret og lodden, end man måske havde forventet. Lanugohår, som det kaldes, har dækket den tynde krop, mens den lå i maven. Det har til formål at hjælpe barnet med at holde kropsvarmen, og det forsvinder inden for et par dage.
     
  6. Lige i starten har barnet et lidt uskarpt syn, men det ser godt på en afstand på 20-25 cm, hvilket er nok for at kunne se det væsentligste – nemlig dig. I begyndelsen kan barnet fiksere blikket på lyspunkter, men det tager et par uger, inden det begynder at følge ting, det ser, med blikket. Hvad farver angår, så ser det først næsten alt i sort-hvid, hvorefter det for det meste opdager farven rød. Den sidste farve plejer at være blå.
     
  7. Nogle børn fødes næsten uden et hår på hovedet, mens andre fødes med en enorm manke, som ofte har en anden farve end forældrenes hår. Man ved ikke rigtigt, hvorfor hårmængden varierer, men det er sandsynligvis genetisk. De fleste børn taber, eller ja, nærmere ”slider” håret, som det er født med, af i løbet af det første år. Når det derefter vokser ud igen, er der stor sandsynlighed for, at det ser helt anderledes ud, både med hensyn til tykkelse, farve og form.
     
  8. En baby, der er ked af det, kan endnu ikke græde med tårer. Den evne får man tidligst tre uger efter fødslen, men for mange tager det meget længere tid end det – nogle gange flere måneder.
     
  9. En nyfødt taber sig som regel de første tre til fire dage efter fødslen. Derefter skal barnet tage på igen, men det kan tage nogle uger, inden det er oppe på sin fødselsvægt igen. Man kan nemt blive bekymret over mad og vægt, men lige netop vægten er noget, som sundhedsplejersken holder godt øje med i den første tid af barnets liv.
     
  10. Barnet har ofte kolde og nogle gange blålige hænder og fødder de første dage. Det skyldes, at blodcirkulationen endnu ikke er færdigudviklet.
     
  11. Allerede ti minutter efter fødslen kan en nyfødt reagere på stemmer og musik, som den kan genkende fra tiden i maven.
     
  12. En nyfødt (op til den er ca. seks måneder gammel) trækker stort set kun vejret gennem næsen, og kan trække vejret og synke samtidigt. Det indebærer, at en stoppet og snottet næse kan blive ekstra besværlig for et spædbarn.
     
  13. Ofte har barnet efter fødslen stadig lidt hvidt fedt, som minder om vaseline, i hudfolderne. Fosterfedt, som det kaldes, er godt for huden men alt for meget kan skabe irritation. Smør det ud med fingrene, hvis det ligger i for tykke lag. Efter et par dage kan du vaske det af med vand.
     
  14. Lige efter fødslen kan babyen have hævede brystvorter og uproportionalt store kønsorganer. Årsagen til, at nogle kropsdele ser hævede ud, er det graviditetshormon, der var i moderens krop. Det er helt normalt, og det går væk inden for et par døgn. Hvis hævelsen ikke fortager sig, kan du tale med sundhedsplejersken.
     
  15. Huden på en nyfødt kan ofte være lidt tør og skælle en smule, især på børn, der har ligget i maven lidt ekstra længe. Det plejer som regel at blive bedre inden for den første uge, når barnet er begyndt at spise fed mælk eller mælkeerstatning, og den naturlige fedtproduktion i kroppen er kommet i gang. Hvis huden føles meget tør, kan du smøre eller massere den lidt med babyolie for at holde huden blød. Her kan du lære alt, du har brug for at vide om barnets hud.
     
  16. Huden har formentlig nogle prikker og pletter. Hormonknopper eller milier (talgknopper) er ikke farlige, og de forsvinder efter et stykke tid.
     
  17. Den nyfødte har ingen følelse i sin lille navlestump, eftersom der ikke er nogen nerver der. Men navlen skal holdes ren, indtil stumpen er faldet af, hvilket den plejer at gøre, når man mindst venter det. Er du i tvivl om, hvordan du skal pleje den lille stump, så spørg din sundhedsplejerske.
     
  18. Piger kan få et hvidligt udflåd fra skeden. Det skyldes hormonpåvirkninger fra tiden i maven, og det forsvinder efter et par dage.
     
  19. Huden og det hvide i øjnene kan nogle gange få en gullig tone. Det kaldes gulsot og skyldes forhøjede niveauer af stoffet bilirubin, som findes i blodet. Let gulsot hos et nyfødt barn er almindeligt og plejer at forsvinde af sig selv inden for et par uger. Det, der gør størst forskel, er, at barnet kommer i gang med maden og begynder at tage på. Da begynder leveren at nedbryde de forhøjede niveauer, og barnet kommer gradvist til at se lidt mindre solbrændt ud. Nogle gange kan det dog være nødvendigt med behandling. Hvis huden og det hvide i øjnene bliver gult, efter I er kommet hjem fra sygehuset, skal du kontakte din sundhedsplejerske.
     
  20. Det lille nyfødte væsen har reflekser som kan virke overraskende. Sugerefleks og griberefleks har du måske styr på. Men vidste du, at der også findes en gangrefleks? Prøv at holde barnet under armene, og lad fødderne strejfe bordet – som regel tager barnet et par skridt rent refleksmæssigt. På fødeafdelingen tester man også den såkaldte Moro-refleks, som man tror er bevaret fra vores tid som primater. Barnet slår ud med armene og laver en omfavnende bevægelse, når det tror, at det falder, som for at klamre sig fast i sin forælder, som i vores urtid nogle gange var nødt til hurtigt at hoppe eller løbe væk fra en potentiel fare. Du kan læse mere om alle de spændende reflekser og spædbørns motoriske udvikling her.

I artiklen om babypleje finder du masser af råd om, hvordan du plejer negle, navle, hår og hud på din nyfødte baby.

Faktatjekket af Vibeke Dueholm Gintberg, læge

Promobox_CapturePocket_touchopen_240x180_1

Libero Touch str. 1 & 2 samt pants str. 3 & 4.

Læs mere her

Del artiklen