190917_libero_CF3_229_Desktop

Børnetøj - størrelser og vaskeråd

Alt ser så nuttet og næsten urealistisk småt ud, når man står der i butikken og skal købe tøj til den lille ny, der snart skal komme. Men det kan være svært at vurdere en babys størrelse. Og det kan også være en god idé at tænke på, at babyer vokser, så det knager – ikke mindst i starten – og derudover slider de ikke deres tøj specielt meget.

At købe babyting er en måde, man kan forberede sig på livet med et lille barn på – for den, der ikke bærer barnet, bliver det frem for alt et konkret bevis på, at der kommer en lille ny. Men det er svært at forestille sig, hvor lille det der lille væsen faktisk er, og hvilke størrelser nyfødte egentlig har. Så her får du en lille liste, du kan se på – og dele ud til gavmilde familiemedlemmer og venner, som måske vil købe noget for at byde barnet velkommen.

Størrelsesguide børnetøj

Størrelse 40 – for tidligt født baby (præmatur)
Størrelse 50 – nyfødt baby
Størrelse 56 – baby 1 måned, eller lidt større nyfødt
Størrelse 62 – baby 3 måneder
Størrelse 68 – baby 6 måneder
Størrelse 74 – baby 9 måneder
Størrelse 80 – børn 1 år
Størrelse 86 – børn 18 måneder
Størrelse 92 – børn 2 år

Størrelsesguide babyhuer

Størrelse 36 – for tidligt født baby (præmatur)
Størrelse 36-38 – nyfødt baby til 1 måned
Størrelse 40-42 – baby 1-4 måneder
Størrelse 44-46 – baby 4-9 måneder
Størrelse 48-50 – baby 9 måneder til børn 2 år
Størrelse 52-54 – børn 2 år og ældre

Naturligvis varierer målene lidt fra barn til barn – de er jo ikke lige store, når de bliver født – så ovenstående tabeller er et gennemsnit. Tøjstørrelserne står for omtrentlig længde på barnet, og huestørrelserne er omkredsen på hovedet i centimeter. Noget, man bør tænke på, er at den nyfødte kommer til at vokse, så det knager. Inden du har set dig om, er det tøj, der for et øjeblik siden føltes rigeligt stort, alt for småt. Det kan være en god idé at se efter brugt babytøj – det er ikke kun godt for tegnebogen og miljøet, det har også fået et par ture i vaskemaskinen og er blevet rigtigt lækkert og blødt.

Vaskeguide for babytøj

Uanset om du køber nyt eller brugt, så føles det rart at vaske nyt babytøj, inden det skal bruges. Det meste babytøj kan vaskes ved 60 grader, men det er en gammel skrøne, at der kræves en så høj temperatur – følg i stedet anvisningerne på vaskemærket i tøjet. Dagens vaskemiddel gør tøjet rent ved lavere temperaturer, hvilket både sparer energi og er godt for miljøet. Men hvornår er det så rigtig beskidt? Ja, man kan sige meget om babytiden, men det er ikke et tidspunkt i livet, hvor pletter kommer til at glimre ved deres fravær – der kommer til at ligge tøj med afføring, gylp eller madpletter i vasketøjskurven, og den bedste måde at fjerne genstridige pletter på er at gnide dem med opvaskemiddel, lidt inden de kommer i vaskemaskinen. Når du vasker babytøj, skal du bruge et mildt vaskemiddel uden parfume og gerne med miljø- og allergimærke. Du skal helst lade være med at bruge skyllemiddel – dels er det overhovedet ikke godt for miljøet, og dels kan det også ødelægge tøj til både store og små.

Hvis du har fået fat i uldtøj – den der tynde slags, der ikke stikker, men som er blødt mod dit barns hud – så skal det vaskes forsigtigt ved lav temperatur på et særligt uldprogram. Tøjet kan ofte bare tørres af med lidt vand, hvis der er kommet en plet mad på – uld er til en vis grad smudsafvisende.

Del artiklen