Libero_Recruitment_2021_34_mom-cuddling-with-baby-on-nursing-table_Desktop

Hvor ofte skal bleen skiftes?

Nu igen? Det er en ret almindelig følelse, når det handler om bleskift. Men hvor mange bleer bruger en nyfødt om dagen, indebærer lidt tis automatisk bleskift, og skal man skifte ble, selvom barnet sover?

Du har lige skiftet tissebleen, og så hører du den lille lave en ordentlig lorteble … Nogle gange kan man føle, at man ligger i fast rutefart til puslebordet. Jo ældre barnet bliver, desto nemmere plejer det at være at se et mønster for, hvor ofte du skal skifte bleen.

Hvor ofte skal man skifte ble på en nyfødt?

Nyfødte plejer at tisse og lave afføring ofte – man kan faktisk næsten regne med, at der kommer noget, hver gang de spiser. Det er utroligt vigtigt, at det lille barn tisser, eftersom det indebærer, at det får tilstrækkelig væske. En god måde at få en idé om, om barnet tisser, er at have en ble med vådindikator. Alle vores mindste bleer har en i form af en lille streg – hvis babyen har tisset, kan du se, at stregen skifter farve. Så vådindikatoren er altså en god hjælp, så man kan holde øje med at de tisser – hvilket ikke mindst er vigtigt i forbindelse med sygdom og varme, når man skal holde lidt ekstra øje med, at de små får tilstrækkelig væske.

Men det er ikke sådan, at man er nødt til at skifte ble med det samme, når der er kommet lidt tis – vores bleer sørger for, at der er både tørt og luftigt omkring numsen, og så længe du kan mærke, at det ikke er vådt mod barnets hud, eller at bleen ser meget fuld ud, så kan den blive siddende lidt til.

Når barnet har lavet afføring, skal du derimod skifte med det samme for at undgå rød numse eller bleeksem. Fugt og varme (især i kombination med hinanden) kan nemlig resultere i irriteret hud. Det plejer at være nødvendigt at skifte ble på en nyfødt mellem seks og ti gange om dagen. Men det er jo svært at sige helt nøjagtigt, nogle gange bliver det mere – og hvor mange bleer der bliver brugt i døgnet afhænger ofte af, om der kommer afføring ved hvert måltid eller ej. Derudover er alle børn jo forskellige, og det samme gælder deres afføringsvaner, og hvordan deres afføring ser ud – nogle ordner det hele på én gang, andre foretrækker at tisse først og derefter vente på en ny ble, inden de laver afføring.

Skal man skifte ble om natten?

Den generelle regel er, at man kun behøver at skifte ble om natten, når der er kommet afføring, eller hvis du kan mærke, at det lækker tis. Hvis nu bleen skulle gå hen og lække om natten, skyldes det sandsynligvis, at bleen har den forkerte størrelse – babyer vokser hurtigere, end man kan tro, og det påvirker, hvordan bleen sidder, men også hvilken mængde tis, der kommer – ældre børn tisser nemlig mere. En større ble har flere superabsorbenter i sig, altså det materiale, der suger tisset op og indkapsler det. Hvis barnet tisser igennem bleen, kan det også skyldes, at bleen er kommet til at sidde skævt i løbet af natten. Et godt råd er at bruge lidt tid på at læse om, hvordan man kan finde den rigtige ble, og hvordan du sætter bleen rigtigt på.

Sådan skifter du ble

Det tager ikke så lang tid, inden man har lært det der med at skifte ble, og du næsten kan gøre det i søvne, men de første gange kan det føles uvant – især hvis man ikke har tidligere erfaring med små børn i sin nærhed. Der findes også nogle gode kneb, som det er en fordel at kende til, fx at folde lækagebarrierer ud, og hvordan det er mest praktisk at tage en bukseble af. Vi har et lille grundkursus, hvor vi har samlet film og gode råd, der viser, hvordan du sætter buksebleen eller den åbne ble med velcrolukning på eller tager den af på den rigtige måde.

Vaske og lufte

Små babynumser har rigtig godt af at få luft – så husk også at vaske og lufte barnets numse, da det mindsker risikoen for rød numse og irritation. Hvis man har en pige, bør man være omhyggelig med at vaske forfra og bagud, så der ikke kommer snavs og afføring ind i tissekonen. Babynumsen kan du vaske med vand, hvis du har det ved hånden, men drop sæben, eftersom det udtørrer den sarte hud. Hvis du har brug for at fjerne indtørret afføring, eller det der første klistrede mekonium, er det en god idé at bruge uparfumeret olie, eftersom det så løsner lidt nemmere. Hvis du ikke har vand ved hånden, er det praktisk at rengøre med milde og uparfumerede vådservietter, der er skånsomme mod barnets numse. Sørg for, at den lille numse er helt tør, inden du sætter den nye ble på.

Promobox_CapturePocket_touchopen_240x180_1

Libero Touch str. 1 & 2 samt pants str. 3 & 4.

Læs mere her

Del artiklen

Artikler, som måske er interessante for dig