week26

Uge 26

DIT BARN

Små eller store kolbøtter

Barnets små øjne åbner og lukker sig. Vi ved jo, at barnet har reageret på lys og mørke et stykke tid nu, men man har kunnet se, hvordan børn i uge 26 løfter hænderne for at beskytte øjnene, når man har rettet et stærkt lys mod maven. Den store udvikling sker nu i barnets hjerne. Her indledes nu fase to af den store udvikling: Hjernebarken får sine furer og vindinger, så alle nerveceller får plads. Der er mange ting, der skal gøres rigtigt, for næste gang, der bliver koblet om i hjernen, er når barnet kommer ind i puberteten – det er en svimlende tanke, at der kommer en pubertet, nu hvor barnet ligger trygt derinde i maven. Barnet har styr på, hvad der er opad og nedad. Eftersom balanceorganerne i det indre øre nu er udviklet, så kan det mærke forskellen. Og barnet har rig mulighed for at teste, da det bevæger sig meget med kolbøtter og små saltomortaler. Du behøver ikke være bange for, at det skal blive viklet ind i navlestrengen, for dens proptrækkerlignende udseende gør, at den er temmelig fleksibel. Den består af en tyk, geléagtig substans, som effektivt beskytter de tre blodkar, der transporterer blodet mellem barnet og moderkagen.

MOR

Job og graviditet

Vidste du, at du har ret til at stille ekstra store krav til din arbejdsgiver under graviditeten? Ifølge den danske arbejdsret skal dit arbejdsmiljø nemlig være sikkert for både dig og dit barn. Det kan altså være nødvendigt at tilpasse dit arbejde: tunge eller anstrengende arbejdsopgaver, skal du ikke være tvunget til at udføre, og det samme gælder for fx farlige stoffer som opløsningsmidler eller smitte. Hvis din arbejdsgiver ikke kan garantere et trygt arbejdsmiljø, kan du blive fraværsmeldt med fuld løn. Tal med din A-kasse hvis du har brug for hjælp. Hvis du er en af dem, der er blevet ramt af mange fysiske skavanker, så kan det også indebære, at du er nødt til at blive sygemeldt. ”Normale” graviditetsproblemer betragtes som regel ikke som en sygdom, men hvis du har problemer med dårlig ryg, har kvalme, der aldrig går over, eller du bare har brug for at tage den med ro, for at barnet skal have det godt, så kan en læge skrive en lægeerklæring. Der kan også være mulighed for at blive sygemeldt delvist eller du kan prøve at tale med din arbejdsgiver om muligheder for at blive aflastet.

PARTNER

Hjælp til at passe på ryggen!

Nu bliver maven større og større. Du har måske lagt mærke til, at din partner er blevet lidt klodset? Det skyldes, at tyngdepunktet i kroppen drastisk forandres, hvilket faktisk kan være lidt svært at vænne sig til. Den voksende mave kan også give problemer med smerter i lænden og bækkenet – jo længere henne i graviditeten, din partner er, desto værre plejer det at blive. Men en graviditet kan indebære forskellige former for rygproblemer, fx ischias og bækkenløsning, så inden I styrter hen til den nærmeste kiropraktor, bør I tale med jordemoderen, som kan hjælpe jer med at finde frem til, hvilken type behandling der er brug for. Det kan være en fysioterapeut og øvelser, akupunktur eller et aflastende bælte. Der er et par ting, det altid er en god idé at huske på: Selvom din partner synes, at ryggen har det nogenlunde lige nu, så er det rart, hvis det bliver ved med at være sådan, og at I er lidt forsigtige med den. En gravid kvindes ryg er lidt mere skrøbelig end normalt, så sørg for, at du tager dig af de tunge løft i så stor udstrækning som muligt. Derudover er det vigtigt, at man bevæger sig hver dag. Hvis det gør ondt, så kan du foreslå, at hun tager korte skridt og ikke går så langt, har en rank holdning, undgår trapper og har gode sko – en fantastisk gaveidé, hvis du er modig. Og så var der det her med at slappe af! Det er supervigtigt at slappe af, og det gælder hele vejen frem til fødslen – det kræver energi at skabe et barn.