Trimester 1_Desktop

Det første trimester

Hvor langt er det første trimester? Kan man træne? Og hvad sker der i barnets krop? Her finder du information om graviditetens første trimester!

En graviditet er opdelt i tre trimestre, altså tre tidsperioder. Nøjagtigt hvor langt et trimester er, og hvor mange graviditetsuger det består af, kan variere med nogle uger afhængigt af, hvor man læser, men groft sagt kan man sige, at 1., 2. og 3. trimester hver især består af ca. tre måneder. Så det første trimester er de første tre måneder af graviditeten. 

Under graviditeten kaldes barnet i maven egentlig først for embryo og derefter for foster. Men vi har valgt at skrive barn eller baby gennem hele graviditeten.


Hvordan udvikles barnet i løbet af det første trimester?

I løbet af det første trimester dannes de fleste kropsdele hos det, som senere bliver til et lille barn. Hjertet begynder at slå, rygraden dannes og i slutningen af det første trimester sidder næsten alle kroppens indre organer faktisk der, hvor de skal være. Barnet er vokset fra at have været på størrelse med et valmuefrø til at være blevet lige så stor som en blomme i løbet af det første trimester – men det meste af arbejdet er sket inde i kroppen. Fra det tidspunkt, hvor man går ind i det andet trimester, er den største risiko for abort også forbi, hvilket for de fleste føles beroligende.


Hvad sker der i kroppen?

At være gravid i første trimester indebærer ofte træthed, kvalme og lidt middelmådig søvn. Det er fordi, det første trimester først og fremmest er hormonernes tid. Humøret kan svinge meget, og det, der var sjovt i går, føles måske utroligt irriterende i dag. Hormonerne er også årsagen til irritationer som træthed, ømme bryster og konstant tissetrang. Men der er faktisk en grund til, at hormonerne er der – de hjælper nemlig barnet og livmoderen med at udvikle sig og forbereder (blødgør) kroppens muskulatur, så den senere kan føde et barn. Men hvorfor de påvirker velbefindendet på så forskellige måder hos den enkelte, det ved man faktisk ikke. Ydre omstændigheder påvirker naturligvis, men ikke altid. Det er meget almindeligt, at man har kvalme i begyndelsen af graviditeten – det plejer at aftage inden uge 20, og ofte allerede omkring uge 12. Nogle få har det utrolig dårligt med hyppig opkast og vægttab og må have hjælp af lægen.

Mod slutningen af det første trimester får man tilbud om den første ultralydsscanning, og da kan man få et tydeligere billede af den forventede dato for fødslen – nogle gange er man med andre ord nødt til at bakke eller spole tiden frem en uge eller to. Men det er alligevel bare utroligt få, kun ca. 5 %, der rent faktisk føder på den ”rigtige” dag.

Træning det første trimester

Træning kan forbedre velbefindendet lidt, og selvom det ikke får kvalme eller ømme bryster til at fordufte, så kommer man ofte i lidt bedre humør med lidt træning, når man er gravid. Men det er vigtigt at lytte til kroppen og gøre det, der føles godt! Det samme gælder massage det første trimester. At få massage mindsker spændinger i musklerne og virker beroligende og afslappende, og så længe det føles rart, er det fint. Der findes ingen beviser på, at massage i løbet af graviditetens tre første måneder kan forårsage abort.

 

Faktatjekket af Nina Sepstrup uddannet jordemoder

Frontbox_Startsida_Webb_580x380_DK_White_1x

Få en gratis välkomstgåva!

Bli medlem nu!

Del artiklen