Ved at fortsætte med brugen af denne hjemmeside, godkender du brugen af cookies. Du kan læse mere om cookies her

Graviditet uge for uge

Gravid uge for uge

Uge 1

Mor

Den første dag i din sidste menstruation

Det virker måske lidt underligt; men selvom du har menstruation, er du faktisk i svangerskabets første uge. Derfor bruges den første dag i din sidste menstruation til at beregne en forventet dato for, hvornår barnet kommer til verden.


Uge 2

Mor

Tæt på ægløsning

Når en pige kommer i puberteten, er der kun 40.000 af de oprindelige 2 millioner æg tilbage. Og kun 400 af disse, som regel ét om måneden, udvikler sig fuldt ud.  Lige inden ægløsningen vil adskillige æg være i gang med at modnes i æggestokkene, og snart sprænges den mest modne ægfollikel, og ægget vandrer ud i æggelederen. Det tager en sædcelle mellem 30 minutter og 48 timer at nå frem til ægget. I løbet af de næste par dage bliver du måske gravid.


Uge 3

Dit barn

Begyndelsen

Nu er det begyndt. En sædcelle er nået frem til ægget. I det øjeblik, sædcellen trængte ind i ægget, blev det bestemt, om du venter en dreng eller en pige. 12 timer efter befrugtningen er der to celler, efter yderligere 12 timer er der fire og så videre hver 12. time. I slutningen af den første uge, på den sjette eller syvende dag i graviditeten, når en klynge af celler på størrelse med et knappenålshoved frem til livmoderen og sætter sig fast i livmodervæggen, som regel i den øverste del, der betragtes som det bedste sted. Der bliver nu sendt kemiske signaler til din hypofyse om, at du er gravid, og at den godt kan indstille ægløsningscyklussen indtil videre – ikke flere menstruationer foreløbig.

Mor

Gravid eller ej?

Nogle siger, at de vidste, de var gravide, i det øjeblik sædcellen nåede ægget. Men hvis du på trods af dramaet, der foregår i din krop, ikke har nogen anelse, før du ser en positiv graviditetstest, så har du det som de fleste andre. Det skyldes, at de voldsomme hormonelle ændringer i det første trimester, som fører til anderledes opførsel og følelser, først begynder tre til fem dage efter befrugtningen. Der er dog nogle tidlige tegn på graviditet, som du kan holde øje med: metalsmag i munden, hyppig vandladning, kvalme, træthed, forandringer og ømhed i brysterne osv. Hvis du har forsøgt at blive gravid, bliver det en uges nervøs venten, indtil en graviditetstest kan bekræfte, at du er gravid. Hvis du ikke har forsøgt... tja, så kribler det nok også lidt i fingrene af selv samme årsag.


Uge 4

Dit barn

Ind i livmoderen

Cellerne er ikke længere blot celler – nu kaldes den for et embryon (og det bliver den ved med indtil uge 10); men vi kalder det barnet. Barnet, som nu er dækket af en beskyttende membran, har gravet sig ind i livmoderens slimhinde, så dit blod kan levere næring til cellerne fra en moderkage (placenta), der dannes løbende. Det er så lille (0,5 mm); men de første nerveceller er allerede i gang med at blive dannet.  Konturerne til den grundlæggende struktur af det, der senere vil blive fordøjelsessystemet, blodkar og lunger kan nu ses.

Mor

Første trimester

Ud af (cirka) 500 millioner sædceller klarede omkring 50.000 rejsen op gennem æggelederne, hvor de mødte dit æg. Den hurtigste og stærkeste sædcelle vandt kapløbet – og du blev gravid. Tillykke! Du er måske i tvivl. Er jeg virkelig gravid? Det er svært at tro, især hvis du har det, som du plejer...  På den anden side ændrer en positiv graviditetstest alt. Der dukker nye tanker op: Hvad betyder det for mig, for os? Hvilken betydning får det for mit liv, for vores liv? Ingen panik. Det løser sig alt sammen hen ad vejen – du har 40 uger til at vænne dig til tanken, planlægge og forberede dig. Se sådan her på det: Velkommen til dit livs mest fantastiske rejse.


Uge 5

Dit barn

Begyndelsen til hjertet

Se på barnet, selvom det kun er 4 mm, så er der allerede et omrids af en krop med et hoved. Allerede i denne uge dannes begyndelsen til det, der senere bliver til hjertet – en lille klump fedt.  Omkring 22 til 23 dage efter befrugtningen begynder barnets hjerte at slå. I denne uge kan hjerteslaget opfanges ved hjælp af ultralyd. Ud over hjertet og kredsløbet er også centralnervesystemet (hjerne og rygmarv), muskler og knogler begyndt at tage form. Hjernen deles op i to halvdele, og mellem ryghvirvlerne i rygraden dukker nervebundter frem af rygmarven, hvorfra de forgrener sig gennem hele kroppen. Barnet er fastgjort til livmoderen ved hjælp af en tynd stilk. I takt med at barnet vokser, udvikles stilken på samme måde som en sæbeboble, der pustes op – ved at svulme op indefra og blive aflang.

Mor

Allerede hormoner nok

Du producerer allerede nu hormoner nok til hele graviditeten, og disse hormoner, enhver graviditets ukronede helte, påvirker dig på forskellige måder.   Ud over trætheden og kvalmen kan du også føle dig oppustet, have ømme bryster, blive besat af mad og føle dig tissetrængende hele tiden. Men det er kun de fysiske virkninger – du kan svinge mellem at føle dig alt lige fra opstemt, følsom og glad, bekymret og småtosset. Det er helt normalt – og ordene "det er helt normalt", kommer du til at høre mange gange fremover sammen med: Bare rolig, det er en overgang, det går over. Det er tid at begynde at overveje nogle livsstilsændringer, for det lille barn er følsom. Det handler om stress (mindre), mad (sundere), kaffe (mindre), alkohol (ingen), fisk (ofte) og hvile (mere) – du er rent faktisk ved at bygge et barn. Der vokser et barn inde i dig!


Uge 6

Dit barn

100.000 nerveceller i minuttet

I løbet af denne uge tredobler barnet sin størrelse. Hovedet ses nu endnu tydeligere, og hjernen vokser hurtigt for at fylde det voksende hoved. Hvert minut dannes ca. 100.000 nerveceller. Man kan også se begyndelsen til øjnene, konturen af ørerne, en bule, der bliver til munden, og måske tegn på en næse. Udviklingen er intens. Fordøjelses- og respirationssystemet udvikles hele tiden.

Mor

Føler du dig træt?

Du kan godt regne med, at du bliver træt – det er et tegn på, at dit stofskifte tilpasser sig graviditeten. Derudover er produktionen af østrogen og progesteron – hormoner, der er vigtige for graviditeten – begyndte at stige. Især progesteron kan få dig til at føle dig en smule søvnig. Det er som regel umagen værd at gøre noget ved følelsen af træthed – du skal bare sove lidt mere, end du plejer. Trøst dig ved tanken om, at det kun er midlertidigt. Læg dig til rette på sofaen, og forsøg at tage en lur en gang imellem. Det går snart over, så lad være med at bebrejde dig selv noget – bare tag den med ro.


Uge 7

Dit barn

Hjernen tilkobles

Barnet vokser utrolig hurtigt i denne uge – 1 mm om dagen! I løbet af disse syv dage vil barnet mere end fordoble sin længde. Det lille hjerte slår og pumper blod ud i alt vævet. Der er allerede heftig aktivitet i de celler, som hjernen kommer til at bestå af. De forskellige dele af den primitive hjerne påtager sig hver især sin særlige funktion. Så barnets hjerne bliver altså mere og mere kompleks, og der er allerede aktivitet her – der opstår konstant nye forbindelser mellem nervecellerne. Og så kan barnet allerede bevæge sig. Barnets ansigt tager form. Øjnene begynder at udvikle sig, linserne er dannet, og selv farven på iris kan være synlig. Navlestrengen er fuldt udviklet (efter omtrent 40 uger vil den være ca. 55 cm lang og 1-2 cm tyk). Den vil forsyne barnet med ilt, næring og fjerne affaldsstoffer. Tarmene dannes inde i navlestrengen, da der endnu ikke er plads i barnets mave.

Mor

Morgenkvalme

For nogle kvinder er kvalme – med eller uden opkastning – et af de tidlige symptomer på graviditet. Det kaldes ofte "morgenkvalme" (hvilket kan føles som en dårlig vittighed, når man har kvalme hele dagen). Du er ikke alene – 7 ud af 10 kvinder føler sig skidt tilpas i starten af deres graviditet. Der er trods alt godt nyt, fordi kvinder, der har kvalme og kaster op, har mindre risiko for at abortere. Den primære årsag til denne ubehagelige tilstand er de store hormonelle forandringer, der foregår i kroppen. En anden årsag er, at hormonerne stadig transporteres rundt i kroppen, fordi moderkagen endnu ikke har overtaget produktionen. Og så lidt flere gode nyheder... sådan da – hvis du får morgenkvalme, viser det sig inden uge 12. Så kryds fingre, hvis du stadig har det godt (altså bortset fra, at du føler dig træt, øm, oppustet og ikke helt kan finde din talje...!). Nogle gange overskygger kvalmen glæden ved at vente et barn. Det skal du ikke have dårlig samvittighed over. Det vil helt sikkert gå over, når kvalmen fortager sig.


Uge 8

Dit barn

Hjertet tager form

Hjertet, som nu har den korrekte form, slår ca. 150 slag i minuttet, hvilket er det dobbelte af en voksens hjertefrekvens. Det er nødvendigt for barnets vækst og udvikling og for transporten af næringsstoffer og affaldsstoffer.  Funktionen og cirkulationen er nu tættere på at være fuldt udviklet. Prøv at se hovedet – ansigtstrækkene begynder at vise sig. Næsetippen kan anes! Øjnene sidder stadig så langt fra hinanden, at de ser ud, som om de sidder på siden af hovedet. Øjenlågene begynder at blive dannet. Og ørerne udvikler sig både indvendigt og udvendigt. Nu er sanseorganerne for alvor kommet på plads. Nu kan du se de padleformede hænder, og du kan lige ane, hvor fingrene vil udvikle sig, og en fod med tæer. Nervesystemet er nu forbundet, for håndled og albuer kan bøjes, så barnet rører allerede på sig! Men det varer mange uger, før du kan mærke det. Barnets primære indre organers grundlæggende funktioner er nu på plads. Du kan se hjernestammen!

Mor

Har du humørsvingninger?

Bare skyd skylden på de hormonale forandringer. Desuden har du ret til at være i dårligt humør, når du konstant føler dig træt og syg. Ingen tvivl om det. Hvis du er vant til at dyrke regelmæssig motion, så bliv endelig ved med at gøre det under din graviditet.  Men lyt til din krop. Mellem uge 8 og 12 kan du komme til konsultation i et jordemodercenter. Der vil du tale med en jordemoder, fødselslæge eller en læge i almen medicin. Tag endelig din partner med! Husk, at du kan fortælle alt og spørge om alt – der er ikke noget spørgsmål, de ikke har hørt før på jordemodercenteret. Inden graviditeten var din livmoder på størrelse med en knytnæve – efter seks uger er den på størrelse med en appelsin. Du kan rent faktisk mærke den vokse. Det føles som krampe eller måske endda smerter i underlivet eller i siderne, lidt som menstruationssmerter. Der er ikke noget at være bekymret over; men hvis kramperne eller sammentrækningerne ledsages af blødninger, skal du ringe til din jordemoder..


Uge 9

Dit barn

Stor som en rosenknop

Barnets form bliver langt mere menneskelignende, mindre sammenkrummet, og halsen er nu synlig. Det ser mere og mere ud som et lille menneske, og på næsen kan du se bittesmå huller, som vil udvikle sig til næsebor. Hovedet er næsten halvt så stort som kroppen, og barnet retter sig mere og mere ud. Nervesystemet, og i særdeleshed hjernecellerne, udvikles og modnes. Arme og hænder vokser hurtigere end ben og fødder. Barnet bevæger albuer og led, nu hvor dannelsen af muskler er begyndt. Det blev bestemt, om barnet er en dreng eller en pige, i det øjeblik, æg og sædcelle mødtes, og nu begynder dets testikler eller æggestokke at blive dannet.

Mor

Hormonerne topper

I denne uge når det kvalmende HCG-niveau nye højder (det betyder også, at det snart falder igen!). Du kan godt risikere at gå en hård uge i møde – kvalme og humørsvingninger over hele linjen. Føler du dig af og til lidt varm og er ved at besvime? Det er, fordi der nu skal store mængder blod til at forsyne moderkagen med næring. Derfor vil mængden af blod i din krop begynde at stige, og det fortsætter under hele graviditeten. Det kan påvirke din blodprocent, så den falder en smule. Derfor er det vigtigt at spise mad, der indeholder masser af jern. Et tilskud af jern anbefales fra uge 10. Alt i alt betyder det, at det ikke er unormalt, at du af og til føler dig lidt svag. Forsøg at spise sundt, hvile og drikke masser af vand.


Uge 10

Dit barn

Risikoen for at abortere mindskes (for hver dag)

Der er gået 56 dage siden befrugtningen. Nu er alle de indre organer som nyrer, lunger, kønsorganerne, mave og tarme blevet dannet og er begyndt at arbejde sammen; men de er stadig ikke fuldt udviklede. Hjertet er fuldt udviklet og tikker rytmisk. Mange af hjernens og nervesystemets funktioner er nu fuldt udviklet. Barnet udskiller allerede en lille smule urin, som bliver en del af fostervæsken. Huden mellem fingre og tæer forsvinder (man kan ane antydningen af led og negle), og du kan se fosterets skuldre, albuer, hofter og knæ. I denne uge begynder skjoldbruskkirtelen at producere hormoner. Og nu kan barnet få hikke for første gang. I munden dannes anlæggene til barnets første mælketænder. Smagsløgene og de indre ører er på plads (men barnet kan ikke høre endnu). Man kan sige, at skitsen er gjort færdig, og at de næste 30 uger så handler om at forbedre og fremkalde det fulde billede.   Hvis du kunne røre barnet, ville han eller hun kunne mærke det nu.

Mor

Den indre glød

Barnet flyder rundt i fostervandet – temperaturen er perfekt. Alle organer er på plads, så nu skal han eller hun blot udvikle sig færdig. Er det ikke bare fantastisk? Og du gløder! For din vilde hormonrutsjebanetur har også en positiv effekt: Den indre glød!  Hormonerne gør noget ved din hud – de glatter dine rynker ud og får dem til at forsvinde. Den øgede blodmængde får din hud til at rødme og se sund ud. Nogle kvinder føler sig opsvulmede, bukselinningen strammer måske (især efter frokost, og ved firetiden om eftermiddagen bliver det helt uudholdeligt), maven arbejder langsommere end nogensinde, hvilket giver nogle gravide forstoppelse og/eller masser af luft i maven. Så er det da rimeligt, at du i det mindste har en indre glød. Husk: sov, spis og slap af. Det er en god måde at håndtere denne og andre svære uger på.


Uge 11

Dit barn

Tid til 1. ultralydscanning

Nu, hvor alting er på plads, begynder den hastige vækst i uge 11! Barnets længde fra isse til hale fordobles i løbet af de næste tre uger. Frem til uge 20, gennem din graviditet, øges barnets vægt 30 gange. Ved udgangen af denne uge er fosterets hoved og krop omtrent lige lange. Barnet kan åbne munden, og tungen er fuldt udviklet. Leveren optager en stor del af pladsen i bughulen.  Barnets testikler eller æggestokke er dannet, og man kan se de ydre kønsorganer. Han eller hun begynder også på en mere aktiv fase. Der er masser af plads og masser af fostervæske at flyde og strække sig i.

Mor

Første trimester er ved vejs ende

Alt imens barnet har gennemgået store forandringer, er det indtil nu gået lidt langsommere for dig. Men nu har du 10 ugers hastig vækst i vente – ligesom dit barn. Du er lige ved at nå enden af det første trimester – din livmoder er vokset i takt med fosteret. Den er næsten stor nok til at fylde dit bækken. Du befinder dig stadig på det stadium, hvor ingen endnu kan se, om du faktisk er gravid, eller om du bare har fået lidt for mange søde sager den seneste tid. Det kan være frustrerende! Du ser deres blikke – venner og kollegaer, der ikke tør spørge. Måske er du glad for, at de ikke spørger! Det er en ganske personlig sag, hvem man vil sige det til – og hvornår. Uanset hvordan du har det, må du ikke forsøge at tabe dig. Det er aldrig en god ide at tabe sig, når man er gravid; men er du meget overvægtig, anbefales det, at du ikke tager så meget på. I dit kropsfedt er der ophobet en masse giftstoffer, som vil blive frigivet, hvis du taber dig. Det har barnet ikke godt af. Vær i stedet opmærksom på, hvad du spiser, og hvor meget du bevæger dig – hvis du ikke dyrker motion regelmæssigt, kan du måske begynde at gå en tur, eller du kan måske lide at svømme? I øvrigt forbrænder du kalorier på højtryk nu – op til 25 % hurtigere, end før du blev gravid. Et godt råd i denne uge er at drikke masser af vand – du skal bruge det til at producere både blod og fostervæske.


Uge 12

Dit barn

Der er øjenlåg!

Hovedet vokser støt, og det samme gør de ydre dele af ører og øjne. Hjernen gennemgår en periode med meget vigtige forandringer.  Anlæggene til de blivende tænder er nu på vej. Nu kan barnet synke. Tarmene vil langsomt bevæge sig ind i bughulen, efterhånden som der bliver mere og mere plads til dem.

Mor

Halløj, nye bryster!

Ved udgangen af denne uge vil moderkagen og barnet, producere mere progesteron og østrogen end dig selv og dine æggestokke. Det kan betyde, at du vil føle dig bedre tilpas, hvis du har haft kvalme. Eller også er der i det mindste håb om, at du vil få det bedre i løbet af de kommende uger. Din livmoder fylder hele bækkenet og presser sig nu op i din bughule. Kan du stadig passe dit tøj? Brug en sikkerhedsnål, så du får ekstra plads i bukselinningen, eller skift til leggings. Når du trækker vejret ind, indånder du 40 til 50 % mere luft end normalt. Din brystkasse har udvidet sig, hvilket forklarer, hvorfor dine bh'er ikke rigtig passer længere. Og så er der de nye bryster! De er helt sikkert være vokset, og dine brystvorter og området rundt om brystvorterne er blevet lidt mørkere. Dine bryster vil måske også være ømme, og især dine brystvorter er mere følsomme.


Uge 13

Dit barn

Alting er dannet og kan ses

Ude af farezonen! Nu er alle barnets organer, knogler, nerver og muskler dannet, så nu handler det bare om, at de skal færdigudvikles og begynde at fungere sammen, og det er lige netop det, der foregår nu – barnet har travlt med at bevæge sig og udvikle muskler og led. Alle dets knogler består stadig kun af brusk, men de forbenes langsomt – brusken hærdes og bliver til knogler. Selvom barnet ikke kan svede inde i livmoderen, er dets svedkirtler allerede fuldt udviklet. Barnet bevæger sit bryst , som om den trak vejret – den øver sig faktisk, og det vil det blive ved med helt frem til fødslen.

Mor

Ind i andet trimester!

Forhåbentlig har du det bedre og føler dig mindre sløj – andet trimester opleves ofte som mere roligt end første trimester. Men hvis der er smage og lugte, du ikke kan udstå, vil det sandsynligvis fortsætte. Selvom hormonerne falder til ro, og moderkagen overtager mere og mere af hormonproduktionen, er det ikke usædvanligt, at man føler sig sårbar, trist og/eller opstemt. Der sker en hel masse i din krop. Desuden har frygten for at abortere måske også fortaget sig lidt. I denne uge er den altafgørende del af barnets udvikling overstået. Er der noget, du hungrer efter? Det er faktisk et mysterium, hvorfor nogle kvinder hungrer efter bestemte typer mad. Måske er det de hormonelle og følelsesmæssige forandringer, der sætter det i gang. Eller måske er det et levn fra en fjern fortid, hvor vi ikke spiste en så "varieret" kost. Madtrangen varierer meget – mange nævner chokolade og slik, andre citrusfrugter og juice. Madtrangen kan være både god og dårlig – det afhænger helt af, hvad det er, du har lyst til at spise hele tiden. Hvis du ellers spiser en rimelig varieret kost – masser af grøntsager, protein, calcium og vitaminer – kan du roligt sende din partner ud i nattens mulm og mørke efter, hvad det end er, du bare er nødt til at spise! Læs mere om anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen i bogen Graviditet, fødsel og den nye familie. Du har helt sikkert fortjent det.


Uge 14

Dit barn

En smule hår på hovedet

Barnets muskler vokser, de bliver stærkere, og det betyder, at det kan holde og dreje sit hoved, og at dets bevægelser bliver mere mærkbare. Dets hænder kan gribe, og dets fødder kan sparke kortvarigt. Barnets ben er nu længere end dets arme. Det lille ansigt bliver mere og mere menneskelignende, og de individuelle træk, ligheder med dig eller din partner, bliver hele tiden mere tydelige. Den kan sågar have en smule hår på hovedet. Nu er det ved at være tid til, at myelinproduktionen går i gang. Myelin er det stof, der fungerer som isolering (myelinskede) omkring nerverne, der sender kommunikation gennem hjernen. Denne produktion fortsætter i de første år af barnets liv.

Mor

Din mave vokser

Dit tøj er sikkert begyndt at stramme, og du er nødt til at købe graviditetsbukser og måske lidt løsere bluser end normalt. Og det til trods for, at din livmoder ikke er større end en grapefrugt. Mængden af fostervæske, som barnet flyder rundt i, øges nu dramatisk, og det får din mave til at vokse. Er der en mørk stribe ned over din mave? Den kaldes linea alba, og nogle kvinder får den omkring denne tid. Den vil i de fleste tilfælde blegne og forsvinde, efter at barnet er født. Dit hår er ved at komme sig efter den stressende første del af graviditeten og er nu mere blankt og fyldigt end nogensinde. Hvis du stadig er træt, skal du sørge for at få nok jern.  Tag en snak med jordemoderen eller din egen læge. Og husk, at en graviditet er en fuldstændig legitim undskyldning for at melde fra til alt det, du ikke orker. Det er fantastisk. Og ganske praktisk.


Uge 15

Dit barn

Et svagt omrids af øjenbryn

Se på ansigtet – øjnene fortsætter med at bevæge sig mod forsiden af ansigtet, men de er ikke på plads endnu. Nu kan du se øjenbrynene. Hvis barnet har tendens til mørkt hår, vil det begynde at producere mørkt pigment. Ved udgangen af denne uge kan barnet knytte hånden. Lillehjernen og rygmarven er nu dannet. Huden er tynd, og du kan faktisk se blodkarrene igennem den.

Mor

Udskiftning af garderoben

For første gang i dit liv kan du fuldstændig ærligt sige: "Jeg har ikke noget at tage på!" For din talje eksisterer simpelthen ikke længere! Nu har du en lille bule under navlen. Eftersom din livmoder vokser opad og udad, er trangen til konstant at finde et toilet nok blevet lidt mindre. For at kunne kapere den øgede blodmængde og barnets iltbehov har dit hjerte øget sin kapacitet med 20 %. Det kan af og til give dig hjertebanken. Det er ikke noget, du behøver være urolig over.


Uge 16

Dit barn

Masser af plads at brede sig på

Barnet kan ligge i din håndflade – fødderne er 2 cm lange, og hovedets diameter er ca. 3 cm. Han eller hun rynker brynene, sutter på tommelfinger og sluger vand, hvilket kan give hikke, men det mærker du først senere. Barnets hår er begyndt at vokse. Der er øjenbryn og helt synlige negle. Fint, farveløst hår, det såkaldte lanugohår, begynder nu at dække kroppen. Det menes, at formålet med dette er at holde på det hudfedt, som dannes i løbet af de kommende fire uger. Det er en fedtet substans, som dækker barnets tynde hud. Lanugohårene forsvinder først i slutningen af svangerskabet. Lige nu er det skønt at være baby. Der er masser af plads til at sparke og bevæge sig.

Mor

Det første spark

Hvis det er dit andet barn, vil du muligvis kunne mærke sparkene allerede. Mange kvinder beskriver fornemmelsen som "luftbobler" eller "uro". Det vil ofte være noget, du har bemærket i et par dage eller mere, men uden at du har været klar over, hvad det var. Nogle mærker først disse bobler om nogle uger. Man begynder som regel at kunne mærke fosterbevægelser mellem uge 16 og 20. Nogle børn er mere aktive end andre. De har allerede fået sig en personlighed. Har du bemærket, at det ikke er behageligt at ligge på ryggen? Så bare lad være. I denne position vil barnet trykke mod din store hovedpulsåre og afskære blodstrømmen gennem din krop. Det er derfor, du har det, som om du er ved at besvime.


Uge 17

Dit barn

Barnet kan gabe

Barnets krop er tynd, arme og ben er magre, og det meste af skelettet består i højere og højere grad af brusk, som er blødt og fleksibelt. Lanugohårene ligger som fingeraftrykslignende hvirvler over hele kroppen, og huden er stadig gennemsigtig og mangler underhudsfedt. Barnets øjne er dækket af øjenlåg, og åbner sig først omkring uge 27.  Han eller hun er opmærksom på sine omgivelser og reagerer på det, der foregår. Du vil måske mærke, at barnet reagerer på lyde.   De ydre kønsorganer afslører nu, om det er en dreng eller en pige.  Fra og med denne uge vejer barnet mere end moderkagen.

Mor

Andet trimesters store overraskelse!

Dit hjerte pumper nu 20 % mere blod rundt, men det er ikke noget, du skal bekymre dig om. Den øgede blodmængde får kroppens slimhinder til at svulme op. Det betyder, at du vil have lidt mere udflåd end normalt, og at du vil være stoppet i næsen (pas på med ikke at blive afhængig af næsedråber – brug hellere isotonisk saltvand!). Der er slimhinder i skeden, og lige nu er de fyldt med mere blod end nogensinde. Hvis din sexlyst, som sandsynligvis blev overskygget af udmattethed og kvalme i første trimester, begynder at vender tilbage i takt med, at du får det bedre, kan du se frem til noget virkelig skøn sex.  Mange kvinder fortæller, at de aldrig har oplevet bedre sex end den, de dyrker i andet trimester!


Uge 18

Dit barn

Ørerne kommer på plads

Ansigtsmusklerne har udviklet sig nok til at lave en masse ansigtsudtryk, så måske skuler barnet til dig... selvom det ikke er bevidst. Endnu. Barnet udvikler sig og vokser stadig, men nu sker væksten knap så hurtigt. Barnets ører er nået frem til deres endelige placering og stikker nu ud fra hovedet. Øjnene har bevæget sig længere om mod forsiden. Øjnene har øjenbryn og en antydning af øjenvipper. Nethinderne reagerer på lys gennem de lukkede øjenlåg.

Mor

Du vil få tilbudet en ny scanning, en gennemscanning, hvor man tjekker barnet helt igennem

Mange siger, at det er en fantastisk oplevelse at se sit barn for (måske) første gang. For faren eller den partner, som ikke selv er gravid, er det som regel første gang, han eller hun virkelig fatter eller tror på, at der virkelig er et barn på vej. Under ultralydsscanningen føles alting pludselig så virkeligt. Virkelig virkeligt. Ultralydsscanningen er naturligvis valgfri.


Uge 19

Dit barn

Livet i livmoderen

Barnets hørelse udvikles mellem uge 15 og 20. Selvom livet i livmoderen er stille, er det ikke lydløst, og det kan barnet nu få glæde af. Barnet hører dit blod strømme, det hører dine hjerteslag. Det hører, når dine tarme bobler, og når du nyser, hoster, bøvser eller griner.  Barnet bliver på et tidligt tidspunkt bevidst om din stemme. De nerveceller i hjernen, der har med smag, følesans, lugt, syn og hørelse at gøre, bliver mere specialiserede og danner mere komplekse forbindelser. Et lag af fedt, som mest af alt minder om dej, beskytter den voksende hud mod fostervæsken. Det kaldes "hudfedt" og sidder fast i lanugohårene.

Mor

Pigmentpletter

Mange gravide får små blå mærker i ansigtet og på skuldre og arme på grund af bristede blodkar. Nogle har også meget røde håndflader. De pigmentpletter, der kan dukke op i ansigtet og andre steder på kroppen, er mere iøjnefaldende. Disse pletter forsvinder normalt efter fødslen; men du skal være forsigtig, når du er ude i solen. Anvend creme med en høj beskyttelsesfaktor, så du ikke bliver solskoldet, for så kan pigmentpletterne blive permanente. Mere om din hud her.


Uge 20

Dit barn

Et skridt nærmere fingeraftryk

Barnets hud bliver tykkere. Den begynder at danne flere lag. Et af disse lag sørger for overflademønster på fingerspidser, håndflader og fodsåler. Disse mønstre, vores fingeraftryk, er genetisk bestemt. Hjernen gennemgår en intens udvikling. Barnet har brug for flere hundrede millioner nerveceller for at kunne bruge sine muskler. Denne udvikling af nervebanerne betyder, at det allerede nu kan bevæge sig bevidst og koordinere sine bevægelser, f.eks. sutte på tommelfinger og drikke fostervæske. Hovedets diameter er ca. 43 mm. Indtil uge 20 følger alle børn det samme udviklingsmønster. Fra og med denne uge bliver deres vækst mere individuel i forhold til forældrenes vægt og højde.

Mor

Tillykke! Nu er du nået halvvejs!

Din livmoder befinder sig sikkert tæt på din navle. Er du træt igen? Efter et par ugers velbefindende vil mange kvinder føle, at trætheden vende tilbage. Det skyldes, at du har øget væskemængden i dit blod til det dobbelte. Derfor er det en god idé, at du fortsætter med dit jerntilskud. Tag en snak med din jordemoder.


Uge 21

Dit barn

Hovedet vokser

Barnets hoved er vokset 3 mm i diameter siden sidste uge. Håret vokser, og der er øjenbryn! Tarmene har udviklet sig, så barnet kan optage næring fra den fostervæske, det sluger. Selvom det primært er moderkagen, der forsyner barnet med mad, passerer en del af det nu gennem tarmene og ned til tyktarmen.  Barnets første afføring, kaldet mekonium, samles altså allerede i tarmene. Det er en grønsort til lysebrun substans, som barnet udskiller via tarmen før, under eller efter fødslen. Barnet er nu halvt så lang, som det vil være ved fødslen, men vejer kun 10 % af sin fødselsvægt.

Mor

Opsvulmet over hele kroppen

Når du når denne uge, er din talje helt sikkert forsvundet. Nu vil du have svært ved at skjule din graviditet. Måske oplever du, at du tager mest på i de kommende uger. Selvom din krop kræver at blive fodret, skal du forsøge at undgå de fire uimodståelige synder: chokolade, chips, kager og is. Dine brystkirtler har udviklet sig støt, lige siden du blev gravid, og du vil måske allerede opleve, at der siver lidt væske ud af dine bryster. Det kan godt føles lidt underligt. Du bemærker måske, at dine lægge og fødder er opsvulmede, især sidst på dagen – 75 % af alle gravide lider af opsvulmede fingre, ankler og fødder. Et godt råd er at gå med støttestrømper... ja, ligesom gamle damer – men det hjælper virkelig, og det er også en god måde at undgå åreknuder på. Der findes i dag mange, der ligner helt almindelige strømpebukser.


Uge 22

Dit barn

Fornemmelsen af berøring

Barnet ligner en nyfødt i miniatureudgave. Barnet sanser udvikler sig og modnes fra dag til dag, og dets hjerne og nerveender er nu tilstrækkeligt udviklet til at kunne formidle fornemmelsen af berøring. Ved ultralydsscanninger af børn i denne alder kan man se dem røre ved den inderste fosterhinde, røre deres eget ansigt og række ud og gribe fat i navlestrengen. De er allerede små opdagelsesrejsende. Man kan tydeligt se et par læber. Barnets forplantningssystem bliver ved med at udvikle sig.

Mor

Varm og svedig

Har du det varmere, og sveder du mere end normalt? Ligesom så mange andre af kroppens organer bliver skjoldbrugskirtlen også mere aktiv under graviditeten. Det kan betyde, at det føles varmere. Mange kvinder synes på dette tidspunkt, at det er ganske fornøjeligt at være gravid. Du kan stadig bukke dig og sidde behageligt, det burde ikke være noget problem at gå, og morgenkvalmen er som regel forsvundet. Så du har det altså sandsynligvis ret godt.


Uge 23

Dit barn

Åndedrætsbevægelser

Barnets krop er ved at blive mere trind; men huden er stadig rynket, og der er begyndt at blive dannet pigment.  Lårbenet er nu omkring 4 cm langt, og hovedets diameter er mellem 5 og 6 cm. Barnets lunger foretager et kvantespring i denne uge, hvor alveolerne dannes. Barnet fortsætter sine åndedrætsøvelser.

Mor

Humørsvingninger

Nu begynder din mave virkelig at fylde. Du kan stadig opleve humørsvingninger. Måske bekymrer du dig af og til for, om du nogensinde bliver dig selv igen. Den slags følelser er ganske normale på dette tidspunkt af graviditeten. Det er som sædvanlig de hormonale forandringers skyld. Der er ikke så meget at gøre ved det. Det at føle sig følelsesladet er en del af en graviditet. Det er på en måde med til at forberede dig på det, der kommer. Hvis du føler dig fuld af energi, så brug den. Du har store udfordringer i vente. Du bemærker måske, at du af og til kommer til at tisse et par dråber urin, når du hoster, nyser, dyrker motion eller forsøger at løfte noget. Ingen panik! Nå ja, det er nok lettere sagt end gjort. Det kaldes stressinkontinens og helt normalt, fordi din livmoder nu befinder sig over din blære og trykker på den. Lav knibeøvelser, og bliv ved med at lave dem – også efter at du har født. De vil hjælpe dig med at hele og få styrken tilbage i bækkenbundsmusklerne, så du slipper for de små uheld…


Uge 24

Dit barn

Nu kan barnet kende forskel på op og ned

Huden bliver mindre gennemsigtig, efterhånden som pigmentet aflejres, og den ser rynket ud, fordi kroppen producerer hud hurtigere, end den producerer det fedt, der skal udfylde den indefra. Barnet kan sandsynligvis fornemme, om det vender på hovedet eller ej. Det er, fordi det indre øre, som styrer kroppens balance, nu er udviklet. De ydre ører er bløde, men færdigudviklede, og hørelsen fungerer. Barnet kan rigtig godt lide at bevæge sig, og det er der stadig plads til.

Mor

Forkæl dine fødder

Din livmoder bevæger sig opad og når frem til din navle, hvor den skubber dine organer op og væk. Du kan opleve halsbrand, udmattelse, svimmelhed og ømme fødder. Nemlig – det er tid til at forkæle dine fødder! Gå i gode og behagelige sko. Tag fodbad, når dine fødder er ømme. Giv dem opmærksomhed. Dine fødder kommer til at bære en stor del af vægten i de kommende uger. Få fodmassage – måske er der en derhjemme, som er ivrig efter at gøre hvad som helst for dig, når du nu venter jeres barn?


Uge 25

Dit barn

Øjnene er fuldt udviklet

Barnets knogler begynder at blive mere stive. Dets hænder er fuldt funktionsdygtige og har små fingernegle og fingeraftryk. Barnet bruger sine hænder til at udforske forskellige kropsdele, men kun ved at føle sig frem – øjnene er stadig lukkede. Lungerne begynder at producere en substans, som lægger sig på indersiden af alveolerne – den gør dem i stand til nemt at blive pustet op og forhindrer dem i at kollapse og klistre sammen, når de lukker luften ud. Nu er øjnene fuldt udviklet og har øjenvipper, det beskytter dem efter fødslen. Øjenlågene er dog stadig lukkede.

Mor

Din livmoder er nu på størrelse med en fodbold, og toppen af den befinder sig halvvejs mellem din navle og dit brystben (knoglen, hvor dine ribben mødes)

Det er også ugen, hvor mange gravide oplever, at trætheden, svimmelheden og tissetrangen kan vende tilbage. Du kan risikere at vågne om natten med sammentrækninger i læggen – aaaah, krampe! Det er ikke den sjoveste måde at blive vækket på. Massér forsigtigt for at få krampen til at fortage sig, eller stå op og stræk benet ud med helt strakt læg og foden bøjet op ad væggen.


Uge 26

Dit barn

Hjernen forandrer sig

Indtil nu har barnets hjerne set glat ud. Nu danner hjernen de karakteristiske furer og fordybninger på overfladen for at gøre plads til alle nervecellerne. Nu ved man med sikkerhed, at barnet reagerer på lys. Barnet holder faktisk hænderne op foran øjnene, når lyset rammer dem. Barnet vil nu sove i længere, uforstyrrede perioder, og nogle gange endda samtidigt med dig.

Mor

Du deler alt med dit barn

Din livmoder når nu op til den nederste del af din brystkasse.Barnet føler, hvad du føler. Hvis du er ked af det, træt eller stresset, mærker barnet det. Det reagerer på de stresshormoner, som din krop producerer. Hvis noget gør dig bange, reagerer barnet på adrenalinen i dit blod. Det reagerer også på de positive ting, f.eks. når du føler dig glad, godt tilpas og elsket. Alle dine endorfiner strømmer med dit blod via navlestrengen til barnet.  Kan du mærke, at barnet har fået en fast søvn- og aktivitetscyklus? Du vil måske bemærke et mønster. Passer det til dit? Eller er der nogen i din mave, der rumsterer om natten?


Uge 27

Dit barn

Fødderne er 4 cm lange

Nu ligner barnet en tyndere, mindre og rødere udgave af, hvordan det kommer til at se ud ved fødslen. Hvis fødslen skulle finde sted i denne uge, har det store chancer for at overleve. Selvom systemerne ikke er helt færdigudviklede endnu, har barnet, hvad der skal til for at overleve udenfor. Nu åbner barnet sine øjne. Øjnene kan skelne mellem lys og mørke, og de åbnes og lukkes og kigger til hver side – det træner sine øjenmuskler. Foden er 4 cm lang, låret er 5 cm, og hovedets diameter er nu 7 cm.  

Mor

Nu begynder dine ribben, dit mellemgulv og din mave at blive presset sammen

Den tunge mave bliver en belastning for ryggen. Næsten 50 % af alle gravide har ondt i ryggen undervejs, og mange af dem har det på dette tidspunkt. Begynd at lave strækøvelser for ryggen – det hjælper. Er du medlem af Liberoklubben, kan du på Libero.dk hente et program med øvelser mod rygsmerter m.m. Tag et dejligt, varmt bad. Ømme rygmuskler har godt af en smule blid massage – måske er der en derhjemme, der vil være sød at opfylde dette beskedne ønske. Mængden af fostervæske er nu halveret, så det er nemmere at se, hvis der er en albue, en hånd eller en lille fod, der prikker til dig.


Uge 28

Dit barn

Lægger fedt på

Fra syvende måned afhænger barnets vækst af evnen til at udskille insulin. Insulin lader sukker fra blodet trænge ind i fedtcellerne, og når sukkeret er kommet ind i cellerne, stimulerer insulin stofskiftet til at producere protein og sukker. Derved bidrager insulin til opbygningen af en smule kropsfedt. Nu bliver barnets krop altså mere trind og rund. Tænk på, at dit barn har mere end tidoblet sin vægt på 11 uger! Fra nu af øger det sin vægt med 27 gram hver dag. Her er et betryggende faktum – ni ud af ti børn, der bliver født på det her tidspunkt, overlever.

Mor

Mindre plads til dine lunger

Barnet vokser, og det kan du mærke i din krop – du er lidt tungere og sveder mere. Har du desuden bemærket, at du mister pusten lidt hurtigere, end du plejer? Det er helt normalt. Det er, fordi barnet vokser, og så er der mindre plads til din mave og dine lunger. Dit hjerte slår også lidt hurtigere (for at transportere den øgede blodmængde rundt), og derfor ånder du lidt hurtigere end normalt. Men selvom det er begyndt at blive lidt mere krævende, har du måske også opdaget, at du har fået mere kontakt med det lille menneske inden i dig? Hvis du trykker let på din mave, bliver der måske trykket tilbage. Bed din læge eller jordemoder om at hjælpe dig med at genkende barnets forskellige kropsdele. Det er sjovt at vide, om det er en fod eller en hånd, der dasker til dig, eller om du aer et hoved eller en lille numse.


Uge 29

Dit barn

Der kommer mere fedt på

Barnet lægger mere fedt på, udvikler hjernen og bevæger og strækker sig. Der er stadig plads til, at det kan afprøve forskellige stillinger. For hver uge, der går, bliver det mere og mere sandsynlig, at alt nok skal gå godt, hvis barnet skulle blive født for tidligt. Sikke en lettelse.

Mor

Åreknuder

Måske oplever du, at du igen har nemt ved at få forstoppelse. Det skyldes, at din tarme ikke fungerer lige så effektivt, som de plejer – dels på grund af hormoner; men også fordi de har mindre plads at arbejde på. Derudover trykker den voksende livmoder på de store blodkar, hvilket kan forårsage åreknuder. Her er et par gode råd: Lav stående udstrækning af benet, og brug støttestrømper, løst tøj og flade sko. Lad være med at sidde med benene over kors. Lig så vidt muligt på siden eller med løftede ben. Åreknuder kan være arvelige, så kast et blik på din mors ben. Det kan give dig en ide om, hvor vigtige støttestrømper er.


Uge 30

Dit barn

Hikke

Hjernen bliver ved med at udvikle sig og får flere og flere rynker, og lungerne er nu næsten helt færdigudviklede. Når barnet øver sig i at trække vejret, kan det risikere at få hikke, som du vil opleve som små trækninger eller spjæt i livmoderen. Det kommer du til at opleve ofte i de kommende uger. Kroppen vokser, og der dannes mere fedt under huden.  

Mor

Toiletjagten

Velkommen til den sidste del af din graviditet! Hvordan har du det Det her kan godt være en tung tid – både fysisk og mentalt. Mange siger, at de føler sig trætte og oplever af og til "plukveer". Glem nu ikke at tage en pause i løbet af dagen, hvor du sidder med benene oppe. Spis sundt, gå en tur udenfor, så ofte du kan, og lad være med at gå sent i seng. Ja, man skulle tro, du var pensionist, men du er nødt til at være lidt gammelkedelig. Lyt til din krop, vær god mod den – du har stadig ti uger endnu, hvor barnet skal vokse sig stort!Føler du dig konstant tissetrængende? Eller tisser du en lille smule i bukserne, når du griner eller bevæger dig? Det er ikke specielt overraskende, fordi barnet fylder mere og mere og giver dine indre organer mindre og mindre plads. Nu er det din blære, der bliver mast, og den kan ikke rumme så meget, som den kunne før. Lav dine knibeøvelser– det er ikke sjovt, men det gavner dig på mange måder.


Uge 31

Dit barn

En lille drømmer

Ved at overvåge børn over længere perioder ved hjælp af ultralyd har det været muligt at vise, at de drømmer, mens de sover – det er i hvert fald sådan, man tolker det, for børns øjne bevæger sig på samme måde som sovende voksnes øjne, når det er i REM-fasen af søvnen. Læs mere om søvn i bogen Graviditet, fødsel og den nye familie, hvor du også finder oplysninger om, hvordan det lille barn (og I selv) får en god nats søvn efter fødslen. Gad vide, hvad de drømmer... Barnet begynder at udvikle underhudsfedt, og det yderste hudlag er mere lyserødt end rødt. Det har sikkert ikke anbragt sig rigtigt med hovedet nedad endnu; men det er muligt at barnet gør det allerede nu.

Mor

Vand over det hele

Føles dine ben opsvulmede? Kan du ikke længere passe dine ringe? På dette tidspunkt er det ikke usædvanligt, at man begynder at få lidt vand i kroppen. Din krop producerer helt op til 50 % mere blod og kropsvæske under graviditeten for at opfylde barnets behov. Noget af al denne væske siver ind i dit kropsvæv. Når din voksende livmoder skubber mod venerne i bækkenet, bliver blodgennemstrømningen i din underkrop delvist blokeret. Det skubber væske ned i dine ben og fødder, så de bliver opsvulmede. Det er som regel ikke farligt, men for at være på den sikre side måler jordemoderen dit blodtryk, hver gang du ser hende. Hvad skal man stille op? Lad være med at sidde med krydsede ben! Det hindrer gennemstrømningen endnu mere! Sæt dine ringe på en kæde, og bær dem om halsen. Og, ja, drik masser af væske, bevæg dig for at øge cirkulationen, og hvil dig med benene oppe!


Uge 32

Dit barn

Fødderne er ca. 6 cm lange

Barnet øver sig i at trække vejret og bevæge brystet ind og ud. Det tisser og drikker omkring en liter fostervæske i døgnet. Fedtet under huden bliver ved med at udvikle sig, barnet tager 2 kilo på i løbet af de næste 8 uger, og dets ansigt og kinder bliver rundere. Hvis det er en dreng, er testiklerne nu klar til at vandre ned i pungen.

Mor

Bækkenløsning

Du er på vej ind i kæmpemavens fase! Du har brug for hvile, sund mad og masser af væske for at klare dig godt. Lider du af smerte i ryggen, hoften og lysken? Dine sener og muskler er i gang med at blive slappe, så fødselsvejene har lettere ved at udvide sig. Det er leddeløshed (mange kalder det bækkenløsning) og kan variere temmelig meget fra kvinde til kvinde. Nogle kvinder får smerter på et tidligt stadium og kan have problemer under hele graviditeten, hvorimod andre blot oplever en trækkende fornemmelse i lysken og føler sig lidt stive i det. Læs, hvordan du mindsker generne i bogen Graviditet, fødsel og den nye familie.


Uge 33

Dit barn

Tager næsten 250 gram på om ugen!

I løbet af de næste fire uger vokser barnet utrolig meget. Det sover meget, og da det er muligt at se dets åndedræt, selv når det sover, ved vi, at åndedrætscenteret i hjernen er udviklet. Musklerne har udviklet sig, huden er glattet ud, og lanugohårene begynder at falde af, selvom der efter fødslen stadig kan sidde nogle på barnets ryg eller skuldre. På dette tidspunkt har de fleste børn stillet sig med hovedet i bækkenet og er klar til at komme videre. Hvis du er flergangsfødende, stiller barnet sig måske ikke i denne position, før fødslen går i gang. Dets evne til at regulere kropstemperaturen udvikles – det kan nu svede, hvilket for tidligt fødte børn ikke kan.  

Mor

Faldet

Har du bemærket et fald? Måske er det for tidligt, men så ved du i hvert fald, hvad du kan se frem til! Nogle uger inden fødselsveerne begynder eller i forbindelse med fødselsveerne, bemærker du måske, at din mave forandrer sig. Når barnets hoved bevæger sig ned i fødselskanalen, rykker alting nedad. Nogle føler nærmest, at det er et mirakel, fordi det er nemmere at trække vejret. Andre påstår, at de har fået deres talje tilbage... Du skal ikke være bekymret, hvis du ikke bemærker noget fald. Det sker ikke ved alle graviditeter. Det er også helt almindeligt, at faldet først sker lige inden eller under fødslen. Det kan være lidt ubehageligt, når hovedet rører bækkenbundsmuskulaturen – det er en stikkende fornemmelse, som om den sover. Sørg for at ligge på siden – det mindsker trykket på dit bækken og på nerverne, blodkarrene og arterierne i bækkenområdet.


Uge 34

Dit barn

Fødderne er 6-7 cm lange

Barnet er nu fuldt udviklet, og dets krop har de rigtige proportioner. Det er blevet stærkere, og du kan mærke bevægelserne endnu tydeligere end før. Huden er let pigmenteret. Pupillerne er nu veludviklede og kan udvide sig og opfatte lys, så barnet kan se forskel på nat og dag. Nogle mener sågar, at barnet øjne kan fokusere. Barnet kan genkende din og din partners stemme.

Mor

Glem ikke din bækkenbund. Hent programmet på libero.dk

Er navlen begyndt at bule udad? Du begynder måske at blive øm under brystkassen, især når du trækker vejret. Det er, fordi din livmoder er ved at være rigtig stor. Under graviditeten øges livmoderens vægt mindst ti gange og dens volumen mindst halvtreds gange. Du tager stadig ca. et halvt kilo på om ugen. OK, så nåede vi til uge 34, og der er "kun" seks uger tilbage. Det kan virke som en evighed, når du venter og længes efter at få din krop tilbage.  Man fristes nogle gange til at tro, at de kvinder, der siger "nu er der kun seks uger tilbage" aldrig selv har været gravide... Glem ikke at lave bækkenbundsøvelser! Det hjælper dig med din helingsproces og med genopbygningen af dine muskler.


Uge 35

Dit barn

Tager 25 til 30 gram på om dagen

Barnets hjerte slår ca. 120-160 slag i minuttet. Pladsen er begyndt at blive lidt trang, og det er en af årsagerne til, at barnets bevægelser kan føles anderledes. Desuden kan det jo også have vendt sig, så det står med hovedet nedad og er klar til at blive født. Derudover tager barnet 25 til 30 gram på om dagen. Det har ikke så meget plads som før. Lårbenet er ca. 6,5 cm langt.

Mor

Kløende hud og krympende arme

Nogle kvinder oplever en meget voldsom kløe, især på maven, i håndfladerne og under fødderne. Det kan hjælpe at smøre dem med fugtighedscreme eller at børste området med en fin babybørste. Du skal altid fortælle det til din jordemoder eller læge, hvis du lider af kløende hud. Du føler dig helt sikkert tung og klodset. Du bliver sikkert nemt irriteret. Din mave er ofte i vejen, og dine arme føles lidt for korte. Det er svært at finde en komfortabel stilling at sove i. Det eneste, du kan gøre, er at sove på siden. Et par strategisk placerede puder kan hjælpe. Der er ikke noget galt i at skifte snøresko ud med sandaler, sko med spænder eller lign. Gå i flade sko – høje hæle og plateausko er flotte; men lige nu har du brug for stabilitet. Fodmassage er altid en god ide under hele svangerskabet. Bed din partner om at give dig massage. Lige nu.


Uge 36

Dit barn

Præcis som en nyfødt

I denne uge er barnet vokset så meget, at det næsten fylder den før så rynkede hud helt ud – nu er den glat og fin, fordi fedtet under huden er færdigudviklet. Ansigtet er en smule rundere, og hovedets diameter er 90 mm. Barnet kan få hikke af og til – det får det af at øve sig i at trække vejret, dets forberedelse til livet uden for livmoderen. På dette tidspunkt kan barnet gøre alt, hvad en nyfødt kan. Det har flyttet sig længere ned i bækkenet. De fleste børn ligger med hovedet nedad – kun nogle få ligger med numsen først. Hvis det gør det, er det tid til at forsøge at vende det om.

Mor

Kun fire uger tilbage!

Din livmoder befinder sig sikkert under dine ribben. Omkring uge 34 vil din jordemoder mærke på din mave for at afgøre, hvordan barnet ligger inden i dig. Det kan have ændret sig mange gange under graviditeten. I uge 34-36 anbringer barnet sig som regel i den rette position og bliver der. Har du bemærket, om bulen har flyttet sig lidt længere ned? Faldet? Du synes måske, at det er nemmere at trække vejret. Selvom det er nemmere at trække vejret, er det ikke usædvanligt, at man på dette tidspunkt føler sig både ked af det og irriteret. Du sover nok ikke ret meget, har ondt i ryggen, føler dig kæmpestor, bliver forpustet efter den mindste anstrengelse og sveder mere end normalt.  Det er alt sammen normalt, selvom det næppe er nogen trøst. Så lad os tale om noget meget sjovere – hvordan ved man, hvornår det er gået i gang? Du har måske allerede oplevet sammentrækningerne, de såkaldte plukveer. (De rigtige veer er mere regelmæssige og bliver gradvist kraftigere og kraftigere. De rigtige veer kan ikke hviles væk – de forsvinder ikke; men der er en pause imellem dem.) Et af de første tegn er, at du eventuelt udstøder slimproppen, den masse af geleagtigt slim, der har dækket din livmoderhals de seneste ni måneder. Det kan stadig vare et stykke tid, før du føder, men det er et tegn.


Uge 37

Dit barn

Større og store

Barnet er i gang med at suge den næring til sig, som det skal bruge til fødslen. Det trækker fostervæsken ned i lungerne og presser den ud – igen og igen. Det sidste af vandet bliver presset ud under fødslen.

Mor

Tid at fylde sig med kulhydrater

Du mærker sikkert hyppigere og kraftigere sammentrækninger. Det er normalt. Det er tid til at begynde at spise masser af kulhydrater som pasta og brød. Når fødslen går i gang, vil du forbrænde omkring 500 kalorier i timen. Det kan være et rent maraton at føde et barn, og du gør klogt i at forberede dig grundigt. Hvil meget, spis godt, og fyld masser af kulhydrater i tanken, så du bedre kan stå distancen.    


Uge 38

Dit barn

Barnet er færdigudviklet

I adskillige uger har barnet udvikling handlet mere om at forbedre sine organers funktioner end om organernes opbygning. Barnets hjerne og nervesystem fungerer nu bedre dag for dag; men denne udvikling fortsætter gennem hele barndommen og en stor del af teenageårene. Barnet betragtes nu som færdigudviklet. Men hvornår er det tid? Dit barn bestemmer selv, hvornår det er tid at blive født. Forskning viser, at den tid, vi tilbringer i livmoderen, er genetisk bestemt. Barnet har arvet disse gener fra dig og fra sin far. Der er ikke meget andet at gøre end at vente.

Mor

Svært at sove

Når barnets hoved eller numse har stillet sig på plads, bliver det ofte nemmere at trække vejret; men der er mere vægt på den nederste del af din mave. Du kan opleve en snurrende fornemmelse, når hovedet trykker ned mod bækkenbunden.   Det er virkelig svært at finde behagelige stillinger at sove i – det er ærligt talt svært at finde nogen som helst behagelige stillinger at ligge, sidde eller stå i; men nu er du næsten i mål. Prøv at undgå at blive alt for irriteret, når folk spørger, om du er gået over tiden, fordi du er så stor ("Tak, nu har jeg det meget bedre!"), eller hvorfor du ikke har født endnu ("Hvor skulle jeg vide det fra?"). Forsøg at ignorere det. Find på noget at lave hver dag, hvis du orker det – gå i biografen, får ordnet øjenvipper, gå til frisøren, gå en tur, spis middag med dine venner, nyd de sidste dages stilhed.


Uge 39

Dit barn

Hovedstilling

De fleste børn har nu hovedet nedad og ligger med hagen mod brystet i den såkaldte "hovedstilling", som er den mest almindelige fødselsstilling for barnet. På dette tidspunkt er der noget mere ro i din mave. For det første har barnet ikke ret meget plads at bevæge sig på inde i livmoderen – det føles mere som skubben eller puffen. For det andet sover det for at samle kræfter til at vokse og udvikle sig.

Mor

Bare det sker snart

Sover du uroligt, og vågner du ofte? Det gør de fleste kvinder. Det siges, at det er, fordi kroppen forbereder sig til det, du har i vente – et barn, der vil have mad dag og nat. Mange siger, at de ikke føler sig helt på toppen de sidste par dage. Det er helt normalt, hvis du føler dig ustabil og har humørsvingninger. Du kigger måske indad og bliver oftere irriteret og siger, at du ikke kan nå det hele. Andre får pludselig en masse energi. Det er ikke usædvanligt for meget gravide kvinder at begynde at gøre hovedrengøring, kaste sig ud i store bageprojekter eller tilberede enorme måltider. Denne "redebygning" kan være instinktiv – vi sætter skik på hjemmet, inden barnet kommer.


Uge 40

Dit barn

Der ventes

Nu fylder barmet hele din bughule. Dets hoved presser mod livmoderhalsen, som er begyndt at blive blød. På fødselstidspunktet er navlestrengen ofte lige så lang, som barnet selv er. Det venter på at komme i gang med at blive født. Venter på det rette øjeblik. Pladsen er trang. Meget trang. Det venter tålmodigt. Sikkert mere tålmodigt, end du gør…

Mor

Forventet termin

De sidste uger og dage går uendeligt langsomt. Du er spændt på at møde dit barn, nu hvor du næsten er ved vejs ende! Du spekulerer nok mere over fødslen end over at blive forælder. Nogle sidste ord inden fødslen: Stol på din krop – den kan godt føde et barn. Men én ting er at føde et barn – noget andet er at være forælder til et barn. Det er først bagefter, når barnet omsider er hos jer, at det egentlige eventyr begynder. Nu er I blevet mor og far! Tillykke, og held og lykke med det!


Uge 41

Dit barn

Barnet ser bare tiden an...

Nu skal tiden bare gå...

Mor

Det er temmelig frustrerende at gå over tiden, men du er ikke den eneste

Det er ikke usædvanligt at gå over tiden, og 90 % af alle kvinder, der går over uge 40, har født inden udgangen af uge 42...


Uge 42

Dit barn

Og barnet venter...

Vente, vente...

Mor

Det er helt normalt at føde op til to uger før eller efter beregnet termin

Dit første barn vil som regel være lidt længere om at komme ud end det andet eller tredje. Kun 10 % af alle børn bliver født på den beregnede dato for deres termin. Det er nok ikke den store trøst, for disse dage virker ofte, som om de varer lige så længe som hele graviditeten. Ventetiden er anstrengende og kedelig, men det er snart overstået.


Uge 43

Mor

Nu er I sandsynligvis en familie - tillykke! Husk at hygge sammen og lære hinanden at kende!


Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...