Ved at fortsætte med brugen af denne hjemmeside, godkender du brugen af cookies. Du kan læse mere om cookies her

Graviditet uge for uge

Gravid uge for uge

I praksis regner man den første dag i sidste menstruation som graviditetens første dag. Men i virkeligheden er det først 2 uger senere, når du har ægløsning, at ægget kan befrugtes, og et nyt liv tager sin begyndelse.

Beregning af terminsdato

De første 2 uger af din graviditet er du ikke gravid. Dit barn er altså 2 uger yngre end længden på din graviditet. De fleste kvinder husker, hvornår de havde sidste menstruation, men kun få mærker, når de har ægløsning. Derfor regner man som lige nævnt.

I oversigten kan I følge alle graviditets-ugerne, indtil du skal føde, og I kan se ca., hvor stort barnet er, og hvad det vejer. Begge dele kan variere fra kvinde til kvinde.

Frem til midten af graviditeten vokser de fleste børn næsten ens, derefter begynder der at være forskel. Både barnet, der vejer 3000 g, og barnet, der vejer 4000 g ved fødslen, er normalvægtige.

Der anvendes de størrelses- og vægtangivelser, som Sundhedsstyrelsen bruger. Barnet kaldes et barn gennem hele graviditeten, selv om I vil møde mange, der kalder det et foster langt ind i graviditeten.

Allerede på et tidligt stadium kan man måle barnets størrelse med ultralyd. Op til uge 14 måles jeres barns længde i mm fra hoved til hale (Crown-Rump-Length=CRL). Derefter måles barnets hoveds tværmål + længde i mm (længden mellem hovedet bredeste punkter). Og hvis man tilføjer målet af barnets lårknogle og dets maveomfang, får man et ret nøjagtigt billede af, hvor stort barnet er, samt hvor længe, du har været gravid.

Du kan downloade vores bog ”gravid” som App til iPad og få mere viden om dit barns udvikling. Nedenstående kan du følge udviklingen uge for uge. Du kan også læse mere under vores graviditetskalender

Gravid uge 2

Ægget modnes i en af æggestokkene, og det lægger sig klart i æggelederen og venter på at blive befrugtet. I dette næringsrige miljø kan det ligge i et par døgn. Hvis det ikke bliver befrugtet, fortsætter det ned i livmoderen og udstødes ved næste menstruation.

De fleste kvinder udvikler et befrugtningsdygtigt æg hver måned. Udflåddet får samtidig en sådan konsistens, at det bliver lettere for sædceller at trænge igennem. På samme tid som kvinder udvikler ét æg, kan mænd producere milliarder af sædceller. Hver udløsning kan indeholde op til 500 millioner sædceller. Af disse er det kun hver 10., der har de rigtige forudsætninger for at nå frem til ægget. Sædcellerne beholder deres evne til at befrugte ægget i ca. 48 timer.

Det tager fra en halv time til 2 døgn for sædcellen at nå frem til ægget. Den sædcelle, der når frem først, trænger ind i ægget, og så er befrugtningen sket. Det befrugtede æg er mindre end et knappenålshoved. Sædcellen kaster halen af sig, og snart er den lige så stor som æggets kerne. De to smelter sammen, og processen fører til et nyt liv som begynder – kimen til et menneske er skabt.

Mange kvinder siger, de har en fornemmelse af, hvornår de blev befrugtet – en følelse, der gik gennem kroppen – en flygtig fornemmelse over brysterne. Måske kan du også huske det?

Gravid uge 3

Nu er en sædcelle trængt ind i ægget og bliver nogle døgn i æggelederens ydre del, hvor det befrugtede æg deler sig om og om igen. 4 celler, 8 celler og så videre. På graviditetens 4. døgn ligner det befrugtede æg lidt et blåbær. Det vandrer gennem æggelederen ned til livmoderen, hvor der er betydelig mere plads. Livmoderen har en velforberedt slimhinde, og her sætter det befrugtede æg sig fast. Der, hvor det sætter sig fast, dannes moderkagen. Det er oftest i den øverste del af livmoderen. Allerede da sædcellen trængte ind i ægget, blev det bestemt, om det blev en dreng eller en pige. For det er sædcellen, der afgør barnets køn. Det befrugtede æg deler sig stadig. Fra ægløsningen til dette øjeblik er der gået ca. en uge.

Det befrugtede æg består nu af ca. 100 celler, og det er 0,2 mm i diameter, som et knappenålshoved. De første primitive anlæg til hjerne- og nerveceller dannes. Nogle celler har til opgave at danne selve barnet. Andre skal danne moderkagen, hvis rødder trænger sig dybere ind i den næringsrige slimhinde i livmoderen. Her dannes hormonet progesteron, og koncentrationen stiger hurtigt. Progesteronets opgave er at ”holde på” graviditeten og sikre, at livmoderens slimhinde kan udvikle sig og være egnet til, at ægget bliver siddende fast.

Der sendes signaler til hypofysen og æggestokkene om, at du er gravid, og at der ikke behøves nye ægløsninger. Dermed heller ingen menstruationer. Din morgentemperatur er steget til ca. 37 grader, det skyldes også hormonet progesteron.

Gravid uge 4

De første tegn på, at ægget er befrugtet er, at du måske er mere træt end ellers, og måske har du lidt hovedpine.
Ægget er 0,5 mm stort og kan ses med det blotte øje. Det har sat sig fast i livmoderslimhinden. Nogle kvinder får en lille blødning i forbindelse med, at ægget sætter sig fast – det er uden betydning.

Moderkagen
Moderkagen dannes omkring ægget. Den producerer de hormoner, der behøves for, at graviditeten og barnet udvikles. Barnet får ilt og næringsstoffer gennem moderkagen, som også sørger for at skaffe affaldsstofferne bort ved at rense barnets blod.

Husk på, at ilt og næring, men også nikotin, alkohol og medicin passerer over i barnets blod. Fra moren får barnet værdifulde antistoffer, som passerer over i barnets blod. De beskytter barnet mod visse sygdomme de første måneder efter fødslen. Moderkagen er dækket af hinder, som i løbet af graviditeten kommer til at danne den ballon, barnet svømmer rundt i. Ballonen af fosterhinder er også med til at beskytte barnet mod tryk og sikrer, at det ikke udtørrer. De første 10 uger af graviditeten er det fosterhinderne, der laver fostervandet. Senere hjælper barnet selv til, både når det synker fostervandet og tisser i det igen og igen. Det er jo helt rent.

Mor og barn kan have forskellige blodtyper, og en blanding af deres blod kan være dødelig for barnet. En tynd hinde danner et filter mellem morens og barnets blod. Det sikrer, at blodet ikke blandes. Der er dannet anlæg til tarmkanal, lunger og nervesystem, og visse celler begynder at danne anlæg til hud, muskler og blodkar. Hos de fleste kan man på 20. dag se hjertet slå sine første slag.

Gravid uge 5

Det nye barn måler 4 mm. Du er sikkert begyndt at ane, at du er gravid. Nogle kvinder mærker brystspænding og kvalme nu og skal oftere tisse. Hvis du gør det, er årsagen, at der er en større blodtilstrømning til området omkring livmoderen. Det kan trykke på blæren, så du føler, at du hele tiden skal tisse. Det er helt normalt at føle sig træt og mere sulten. En graviditetstest vil nok være positiv.

Den side af moderkagen, der vender ind mod barnet, er dækket af to hinder, fosterhinderne. De kaldes vand- og læderhinden, som omtalt under 4. uge. Begyndelsen på det, der bliver til arme og ben, stikker ud fra kroppen. Rygraden er ved at blive dannet, og hjerneanlægget er delt i 2 halvdele.

Gravid uge 6

Det lille barn er nu 5 mm i siddehøjde. (Som en æblekerne). Vægten er ca. 1 g. Måske går du allerede og glæder dig over at bære på din graviditet i hemmelighed? Måske føler du dig ét med barnet og ønsker at beskytte det? Måske smager morgenkaffen anderledes, og du har det lidt skidt, når du vågner? Det kan også være, at glæden helt overskygges af ømme bryster, træthed og kvalme. Maven er måske lidt mere træg, end den plejer, for det tager længere tid for maden at passere gennem tarmene, og det betyder også, at du har mere luft i maven. Mere om det og hvordan du kan lindre det, kan du læse om senere. Brug stikordsregistret.

Din livmodermund bliver blålig. Det er et af graviditetstegnene, som din egen læge måske kontrollerer ved den 1. konsultation. Nu kan man skelne barnets øjne, mund og næse. Udviklingen er meget intensiv i disse uger, og følsomheden for negative påvirkninger som f.eks. alkohol er stor. Der er anlæg til lunger.

Gravid uge 7

Barnet måler fra hoved til hale 10 mm. (Som en ært). Af og til kan du føle dig svimmel og meget træt – lyt til kroppen og tag et hvil. Kvalmen kan være overvældende. De små knopper på dine brystvorter kan være tydelige nu. Endnu er der ingen, der kan se på dig, at du er gravid, men de fleste kvinder føler forandringerne i kroppen.

Det lille barn vokser ca. 1 mm hver dag lige nu, og på en uge har det fordoblet sin længde. I slutningen af denne uge er det så stort som en ært. Det lille hjerte slår og pumper blod ud i barnets væv. Knoglerne består i begyndelsen af brusk, men nu begynder forbeningen. Den fortsætter til man er i tyveårsalderen. Man kan se en krop med et hoved, som har små buler, der er begyndelsen til barnets ansigt. Øjet med øjenlinse er dannet, men der er endnu ikke noget øjenlåg. Man kan ane, hvor øret kommer til at sidde. Barnets hud er næsten gennemsigtig. Underhuden er endnu ikke dannet, men bindevævet, som er begyndelsen til hud, er på vej.

Hænderne har samme form som en paddel, og man kan ane, hvad der bliver til fingre. I det, der skal blive til hjernen, er der hektisk aktivitet allerede. Forskellige dele af den primitive hjerne får sine egne specielle funktioner, og der udvikles løbende forbindelser mellem nervecellerne. Med ultralyd kan man blandt andet måle barnets længde og se hjertet arbejde. Man kan også se, om du venter mere end ét barn.

Uge 8

Barnet er ca. 15 mm. (Som et blåbær). Vægten er ca. 2 g. Måske har du lidt øget udflåd fra skeden, det er normalt. Din livmoder vokser, og de bånd, den hænger i, strækkes, og det kan give dig små stik af smerter helt nederst i maven (ligamentsmerter). En lille pletblødning er heller ikke ualmindelig. Men er du usikker og får tiltagende smerter i forbindelse med blødningen, bør du kontakte din læge.

Måske har du sjove spisevaner allerede nu? En del kvinder oplever, at det, som plejer at smage godt ikke længere er til at holde ud. Det kommende barn ligner et lille menneske i miniature. Hovedet er i proportion større end overkroppen og meget større end underkroppen. Kroppen retter sig mere og mere op, og begyndelsen til både over- og underarme, lår, underben og fod anes.

Barnet har nu anlæg til de vigtigste indre organer. Man kan se hjernestammen. Hjertet slår regelmæssigt, og barnet bevæger sig hele tiden og sover blot korte perioder af gangen. Der sendes allerede nu nerveimpulser fra hjernen ud til musklerne i arme og ben om, hvordan de skal bevæge sig, og der går også impulser til hjernen. Det har stor betydning for udvikling af muskler og led.

Uge 9

Barnet er 25 mm fra hoved til hale. (Som et hindbær). Din blodmængde stiger. Dit tandkød bløder måske lidt, og du kan have næseblod. Det skyldes den øgede blodgennemstrømning i alle dine slimhinder. Det kan være, dit humør stadig svinger. Det er helt naturligt, for der er mange følelser og tanker, der skal bearbejdes i din graviditet. Måske er du også træt og utilpas, men hold ud, for hos langt de fleste går det over, når de kommer efter 12. graviditetsuge. Det er heller ikke ualmindeligt, at du har mindre lyst til sex under graviditeten. Men sex skader ikke barnet (se senere).

Barnets hud er mindre gennemsigtig nu, selv om den fortsat er tynd. Man kan se hullerne til næsebor. Papillerne på barnets tunge og den 5. kranienerve kan ses. Nervesystemet udvikles og modnes, og der er mest vækst i de nerveceller, der ligger der, hvor hjernen bliver dannet – hvert minut dannes 100.000 nerveceller. Barnets indre kønsdele dannes, og hovedet er næsten halvt så stort som kroppen.

Moderkagen vokser i takt med barnet. Det er afgørende for barnets vækst, at den fungerer uden problemer, både som mad- og ilttransportør. I navlestrengen løber 3 blodkar, 1 vene og 2 arterier. Moderkagen regulerer hormonniveauet, så der er et konstant niveau af hormonet, progesteron. Det gør, at livmodervæggens muskulatur holdes afslappet og i hvile. Mod slutningen af graviditeten, når det er tid til at føde, falder progesteron produktionen, og det betyder, at livmoderen kan trække sig sammen og lave veer.

Uge 10

Barnet måler fra hoved til hale 35 mm. (Som en oliven). Vægten er ca. 15 g. Barnets vægt er fordoblet siden 7. uge. Hjertet er fuldt udviklet og har slået i en måned. Det er 56 dage efter befrugtningen.

Alle organer er på plads, men de er endnu meget umodne. Barnet danner små mængder urin, der på denne måde bliver en del af fostervandet. En tynd hinde, der har dækket endetarmsåbningen forsvinder. Det indre øre er dannet, men barnet kan først opfatte lyd senere. Anlægget til mælketænderne og smagsløgene dannes. Øjnene er på vej fra siden af hovedet til deres plads. De kan opfatte lys, men kan endnu ikke blinke. På fingre og tæer ses antydning af led og negle.

Det er almindeligt, at du skal op og tisse om natten, og at du har en del luft i maven. Dine bryster tynger mere, end de plejer.

Uge 11

Barnet måler fra hoved til hale 45 mm. (Som en sveske). Barnets hjerte slår hurtigt – ca. 110-160 slag i minuttet. Det er nødvendigt både for at kunne vokse og udvikles og for at transportere nærings- og affaldsstoffer. Leveren er stor og fylder det meste af bughulen. Tarmene er der ikke plads til endnu, derfor ligger de snoet ud i navlesnoren. Barnets testikler eller æggestokke er dannet. Barnet kan åbne munden, og tungen er færdigudviklet med papiller og smagsløg. Næsens nervebaner og lugteceller begynder at blive dannet. Hovedet er lige så stort som resten af kroppen.

Har du haft kvalme, er den måske begyndt at aftage. Mange gravide er mere følsomme, end de plejer at være, og humøret ryger op og ned. Det skyldes, at hormonerne, trætheden og tankerne om fremtiden tager meget energi. Vær opmærksom på, hvordan du lever. Din blodmængde er øget, og det vil fortsætte, indtil du har født.

Uge 12

Barnet vejer ca. 25 g. Fra hoved til hale måler det 55 mm. Barnet bevæger sig meget rundt i livmoderen, endnu uden du mærker det. Det har øjenlåg, og anlægget til blivende tænder er på vej. Den lille hale – et minde om, at vi ligner andre hvirveldyr – skrumper ind og bliver til halebenet. Der er ca. 60 ml fostervand på nuværen-de tidspunkt.

Passer dit tøj stadig? Nogle kan, når de ligger på ryggen, mærke noget, der er lidt hårdt lige over kønsbenet. Det er din livmoder. Nogle kan også mærke, at den vokser og det kan godt gøre ondt. Hvis du skal have foretaget nakkefoldsscanning og moderkagebiopsi, er det nu omkring 11.-12. uge. Undersøgelsen kan nogle gange give svar på, om barnet er en dreng eller en pige, hvis I ønsker at vide det.

Uge 13

Barnet måler fra hoved til hale 70 mm. (Som en blomme). Nu er det et fuldt udviklet, om end et meget lille barn, der vokser i din livmoder. Alle knogler består stadig af brusk, men fortsætter med at blive erstattet af ben. Barnets øjenlåg er stadig lukkede. Selv om barnet ikke kan svede inde i livmoderen, er svedkirtlerne færdigdannede nu. I slutningen af ugen kan man se de linier på fingerspidserne, der senere danner barnets helt eget og specielle fingeraftryk.

Små drenge begynder allerede nu at danne mandligt kønshormon, og hos piger findes der millioner af primitive anlæg til æg i de umodne æggestokke. På ultralydsscanningen kan man se, hvordan hænderne ofte søger henover munden, og hvordan arme og ben begynder at strække sig.

Nu går du ind i den 2. trediedel af graviditeten, 2. trimester. Mange oplever det som en roligere periode. Det meste er faldet på plads, og mange er beroliget over, at den største abortrisiko er overstået. Har du muligheden, så gør det allerede nu til en vane, at du tager et hvil midt på dagen.

Uge 14

Barnet er ca. 85 mm og næsten det samme rundt om maven. (Som en fersken).
Barnet bliver stærkere og bevægelserne, det laver, er mere bevidste. Det kan holde hovedet oppe et øjeblik og bevæge det bagover. Hånden kan gribe, og foden kan sparke et øjeblik. Benene er længere end armene, og barnet har måske lidt hår på hovedet nu. Det bevæger arme og ben, men du kan ikke mærke det endnu.

Det kan være, du er mindre træt nu? Men måske er du en af dem, der tidligt fik ustyrlig lyst til at spise bestemte madvarer – eller måske er det først startet nu? Det kan være lakrids, hotdogs eller mad, du ikke tidligere har brudt dig om. Nogle gravide har allerede nu en mørk streg fra navlen og ned – linea fusca. Den forsvinder, når du har født.

Uge 15

Barnet er ca. 10 cm langt og vægten 70 g. (Som en citron). Hvis barnet har anlæg for mørkt hår, begynder det at producere mørk pigment. Huden dækkes af de farveløse lanugohår, som man mener har betydning for at holde det beskyttende fosterfedt fast på barnets tynde hud. Lanugohåret forsvinder først i slutningen af graviditeten. Øjenbrynene vokser ud. Huden er fortsat gennemsigtig, og man kan se de tynde, små blodkar gennem huden. Barnet har enkelte vejrtrækningsbevægelser af brystkassen. Det øver sig. Lillehjernen og rygmarven er anlagt. Kalcium lagres med det formål, at brusken bliver til ben i knoglerne. Barnet afgiver hele tiden små mængder fosterfedt til fostervandet.

Dit hjerte har øget sin kapacitet, så det slår lidt hurtigere. Enkelte kvinder mærker det som hjertebanken, uden det betyder noget. Måske er den hyppige tissetrang forsvundet for en periode, fordi livmoderen primært vokser opad, og derfor trykker mindre på blæren.

Uge 16

Barnet er ca. 16 cm langt fra isse til fod. (Som en appelsin). Vægten er ca. 90-120 g. Hovedets tværmål ca. 30 mm. Barnet bevæger sig i spjæt og har både aktive og stille perioder. Barnet har fået hår, øjenbryn og tydeligere negle. Gennem resten af graviditeten drikker det af og tisser i fostervandet, og det betyder ikke noget, for urinen er helt ren. Nogle gange får barnet hikke af at drikke fostervandet – det kan du mærke senere i graviditeten. Man kan også se, hvis barnet rynker panden.

Stikkende smerter langs siden af maven er stadig tegn på, at dine livmoderbånd giver sig. Gravide kvinder, oftest med mørk hud, kan få plamager i ansigtet (se s. 43). Allerede fra denne graviditetsuge kan du opleve, at der kommer lidt klar eller gullig mælk ud ad brystet. Det er helt normalt. Læs mere under 21. uge.

Uge 17

Barnet er ca. 18 cm fra hoved til fødder, og vægten er 125 g. (Som en avocado). Barnet vejer nu mere end moderkagen, og det bevæger sig meget rundt i fostervandet. Nogle gange så meget, at der kommer en knude på navlestrengen – det har ingen betydning, fordi den er så elastisk. Barnet kan reagere på lyde, og det gaber. Man kan se barnets køn. Kroppen er tynd, og arme og ben er spinkle. Armene er nu så lange, at de kan nå hinanden over brystkassen. Det meste af skelettet er blødt og bøjeligt. Barnet har næsten ingen underhudsfedt. Øjenlågene dækker øjnene og åbner sig først omkring uge 26. Barnet oplever sine omgivelser og reagerer på det, der sker.

Måske mærker du, at det kan give et spjæt ved en pludselig høj lyd.
Hjernen beskyttes af løst sammensatte knogler. De samler sig senere og vokser sammen, men de to åbninger, såkaldte fontaneller lukker sig først helt, når barnet er 2 år. Du sveder mere og kan være tæt i næsen. Det forsvinder, når du har født. Årsagen er den øgede blodmængde, og det kan gøre det lidt sværere at komme af med en forkølelse, end du er vant til. Hvis du har behov for næsedråber, så brug saltvandsdråber.

Uge 18

Barnet vejer ca. 150 g. Barnets talgkirtler er anlagt tidligere, og det er dem, der producerer den talg, der dækker barnet med fosterfedt.

Som førstegangsgravid mærker du måske liv nu, men det kan også vare et par uger. Det afhænger også af, hvor barnet ligger, og hvor meget tid, du giver dig selv til at lægge mærke til det. Det kan mærkes som boblen eller små spjæt. Når du senere mærker dem tydeligere, vil du vide, at det var barnet, du mærkede – bare blidere før. Nogle dage kan du mærke mange små spjæt, andre dage få. For mange er tiden nu meget harmonisk, og en del oplever, at både deres hud, hår og øjne får en speciel glans.

Uge 19

Barnets længde er ca. 23 cm og vægten ca. 260 g. Barnets anlæg til blivende tænder er dannet. Man mener, at barnet nu kan skelne forskellige smagsstoffer. Mellem uge 15-20 udvikles barnets hørelse, og selv om livet i livmoderen er stille, er det ikke lydløst. Barnet hører blodet strømme, det hører dit hjerte slå, dine tarme boble, og det hører, når du nyser, hoster, bøvser eller ler. Din stemme trænger også ind i barnets tidlige bevidsthed. På barnets fingre og tæer ses neglene.

Måske er du blevet bredere over hofterne, og du bliver mere forpustet og sveder, når du gør gymnastik. Det skyldes stofskifteændringer, hvor skjoldbruskkirtlen er blevet mere aktiv. Ledbåndene strækker sig mere og mere, mens livmoderen vokser. Du mærker det tydeligt og ofte pludseligt, og det kan gøre ondt både i lysken og i siden. Det er ikke farligt. Sæt dig ned og aflast kroppen og læg benene op.

Uge 20

Barnet er nu 25 cm langt og hovedets tværmål ca. 43 mm, og det vejer ca. 400 g. Hjernen er inde i en intensiv udviklingsperiode. Der behøves flere hundrede millioner nerveceller til barnets motorik. Udviklingen af nervebanerne resulterer i, at barnet kan gøre bevidste og koordinerede bevægelser, som at sutte på tommelfingeren og drikke fostervand. Begge er medfødte reflekser, som er vigtige for barnets overlevelse efter fødslen. Barnet øver sig på at die. Nu er der ca. en halv liter fostervand. Man mener, barnet drikker halvdelen af fostervandet i døgnet og fornyer det, når det tisser i det. Barnets hjerteslag kan høres med træstetoskop eller en doptone, som er et lille ultralydsapparat, der gengiver barnets hjertelyd. Det slår ca. 130 slag i minuttet. Der udvikles flere forskellige hudlag, og barnets hud bliver tykkere.

Nu er du halvvejs. Den øverste del af livmoderen når navlen. Din navle vender måske ”vrangen” ud. Er du træt, er det fordi, du har øget væskemængden i dit blod til det dobbelte, og barnets behov for jern stiger – derfor behøver du jern.

Uge 21

Barnet vejer ca. 450 g, og det er næsten halvt så langt, som når det fødes, men vejer ca. 10% af fødselsvægten. Den første afføring er begyndt at dannes i barnets tarm. Barnet er ivrigt efter at bevæge sig. Mange kan mærke det hver dag, og det bliver mere, som graviditeten skrider fremad. Barnet har øjenvipper. Måske har du halsbrand eller sure opstød, fordi livmoderen presser på din mavesæk og indre organer?

Dine mælkekirtler i brysterne har udviklet sig de sidste uger, og blodkarrene er blevet tydeligere på brysterne. Nogle gravide får lidt råmælk nu, som er den første mælk, barnet får, når det lægges til brystet. Det har ingen betydning for din mælkemængde eller evne til at amme, når du har født. Selve brystvorterne bliver lidt større og mørkere endnu pga. graviditetens hormoner.

Uge 22

Barnets hjerte slår omkring dobbelt så mange slag som dit eget hjerte, som slår 15 slag mere i minuttet, end når du ikke er gravid. Barnet er sikkert mest aktivt, mens du hviler. Sådan er det, barnet vugges let i søvn, når du bevæger dig – og måske genkender du denne/barnets egen døgnrytme, når barnet er født. Det mærker med hænderne henover sit ansigt og sin krop. Nakkehvirvlen ses helt tydeligt, og barnet har nu et rigtigt, stadig blødt, øre, som det kan høre med. Dets hud er fortsat meget tynd, og huden er let rødlig pga. de tydelige blodkar.

Din livmoder når op over navlen, og barnets bevægelser kan mærkes udenpå maven. Dit tandkød kan være lidt hævet.

Uge 23

Barnets lårben måler ca. 4 cm, hovedets tværmål er mellem 50 og 60 mm, og barnet vejer ca. 540 g. Selv om lungerne først er helt færdigudviklede lige før fødslen, laver barnet små vejrtrækningsøvelser – de kan ses ved en ultralydsscanning. Det fostervand barnet sluger og som ikke tisses ud, presses ud ad lungerne, når barnet fødes. Hudens pigment dannes.

Nogle gravide mærker de første plukveer omkring dette tidspunkt. Det betyder ikke, at du ikke skal motionere, men lyt til din krop og hold nogle flere pauser. Plukveer i forbindelse med sex og orgasme er ikke farlige, og barnet er godt beskyttet inde i livmoderen.

Uge 24

Barnet er ca. 30 cm langt og vejer ca. 650 g. Barnets livlige bevægelser betyder, at du måske gør dig forestillinger om barnets temperament og begyndende personlighed. Bevægelserne kan medføre, at barnet får fat om navlesnoren, men den er så elastisk, at den ikke kan klemmes af, og barnet har brug for at bevæge sig for at udvikle kroppen. Det indre øre er dannet, og det betyder, at barnet kan kende forskel på, hvad der er op og ned, for det er her i det indre øre, vores balance sidder.

Du kan udenpå din mave føle dele af barnets krop. Barnet reagerer på forskellige sanseindtryk. Af alle lyde, er det din stemme, barnet foretrækker. Vi har alle en helt unik stemme med vores helt egne toner og vores eget stemmeleje. Lyden af din stemme spiller en vigtig rolle for de allerførste bånd mellem dig og dit barn. Måske genkender barnet de sange, du synger nu, når det er født. Det ufødte barn hører også omgivelsernes stemmer, og det kan på denne måde lære hele familien af kende. Forskellene fra de forskellige stemmer stimulerer dannelsen af celler i det område af hjernebarken, hvor vores hørecenter dannes. Hvis du taler et fremmedsprog, som har et andet tonefald, reagerer dit barn, men ved fødslen foretrækker det sit modersmål.

Stryger du med hånden langs barnet uden på maven, kan det være, det svarer dig, ved at stoppe op og falde til ro, hvis det var i bevægelse. Hvis det sover, kan det være, det svarer ved at bevæge sig eller give din hånd et lille spark. Eller måske sover det så godt, at det ikke reagerer, for det bruger størstedelen af sin tid i livmoderen til at sove.

Uge 25

Barnet vejer ca. 800 g og er 32 cm lang. Barnets knogler er begyndt at blive faste. Dets hænder er fuldt funktionsdygtige, og fingrene har negle. Knoglerne fortsætter med at forbene.

Det stof, der sørger for, at lungerne folder sig ud ved fødslen, er ved at blive dannet. Derfor vil barnet stadig have brug for lidt hjælp til at trække vejret, hvis det blev født nu. Hvis man sætter en højttaler på din mave, kan lydene få barnets hjerte til at slå hurtigere, og barnets ben kan bevæge sig i ryk. Vil du have en fornemmelse af, hvad barnet hører, kan du sætte en konkylie til dit øre og høre, hvordan dit blod lyder, eller mærke den rytmiske dunken fra din kærestes bryst, når du lægger hovedet på hans bryst. Lyden ændres naturligvis gennem fostervandet til barnet.

Du har lettere ved at få lægkrampe nu. Mange skal tisse hele tiden. Vær opmærksom på, om det kan være en blærebetændelse.

Uge 26

Barnets længde er ca. 34 cm og vægten ca. 850 g. Barnets hud bliver mindre gennemsigtig. Øjnene kan skelne lys og mørke, og de åbner og lukker sig og ser til siderne – barnet træner øjenmuskulaturen. Det ved man fra kikkertundersøgelser inde i livmoderen i forbindelse med undersøgelse for sjældne sygdomme. Her har man set, at barnet tager hænderne op foran øjnene, når lyset rammer det. Barnet har mere sammenhængende søvnperioder, nogle gange er de som dine egne. Når du påvirkes af forskellige sindstilstande frigives forskellige hormoner. Stress udløser adrenalin, og glæde udløser endorfin. Da hormonerne passerer moderkagen, vil barnet også opleve en påvirkning. Hjernen udvikler sig meget hurtigt nu. Hjernebarken begynder at få sine furer.

Navlestrengen, som transporterer blod til barnet og affaldsstoffer væk fra barnet, er blevet lang og elastisk, og den kan være snoet rundt om barnet, uden at bevægelsesfriheden er påvirket. Nogle gange får barnet fat i den stærke navlestreng, og det er en fin måde til at udvikle følesansen. Barnet kan smage, når moren har spist noget sødt eller surt og genkender duften, når det er nyfødt. Næseborene kan åbnes og barnet kan suge fostervand ind gennem næsen.

Uge 27

Foden måler ca. 4 cm, lårbenet ca. 5 cm, og hovedets tværmål er ca. 7 cm. Barnets hud er rynket og mørkerød. Det er stadig magert, fordi fedtet i underhuden endnu ikke er dannet. Barnet blinker regelmæssigt. Ansigtet bliver rundere i kinderne, og der er meget fosterfedt på. Barnet har, hvad det behøver til et liv uden for livmoderen, men det vil have brug for hjælp til vejrtrækningen, hvis det fødes nu.

Mange kvinder føler omkring dette tidspunkt i graviditeten en del besvær. Det kan gøre ondt i ryggen indimellem, fordi det begynder at blive hårdt at bære barnets vægt og de ekstra kilo, du selv har.

Uge 28

Barnet vejer ca. 1000 g og er 35 cm langt. Den gennemsnitlige vægtstigning er fremover ca. 200 g/uge. Barnet vokser og stiller større krav til din krop. Kontakten bliver mere intensiv. Hvis du puffer til maven, kan barnet sparke igen. Nogle gange oplever du måske også, at barnet reagerer med spark på høje lyde, selv om fostervandet lægger en dæmper på lydens indtrængen.

Undersøgelser viser, at barnet kan drømme, og man mener, det har evnen til at mindes. De sidste tre måneder af graviditeten har barnets tunge udviklet så mange nerveender, at det kan begynde at bruge følesansen – det gør det bla. ved at undersøge fingrenes størrelse og facon.

Lungerne modnes dag for dag, og vejrtrækningsøvelser bliver mere regelmæssige. Fra 7. graviditetsmåned er barnets vækst afhængig af dets evne til at lave hormonet insulin. Insulin stimulerer optagelsen af sukker fra blodet. Inde i cellerne bruges sukkeret til at danne proteiner og fedt. På denne måde hjælper insulin med til med at give barnet lidt fedt på kroppen. Nu kan der sive lidt råmælk (colostrum) ud ad dine bryster, hvis du ikke har haft det tidligere.

Uge 29

Barnet vejer ca. 1300 g og længden er 37 cm. Barnet tisser og drikker fostervand hver dag. Nu kan barnets vægt og størrelse vurderes ved den udvendige undersøgelse af jordemoderen. Hovedet er stadig stort i forhold til kroppen, og den rynkede hud mangler fortsat fedtlaget i underhuden. Næsens nervebaner er fuldt udviklede og barnet sanser duftstoffer i fostervandet. Barnet trykker på dine indvolde, det bevæger sig og strækker sig. Der er stadig så god plads, at der er mange måder at ligge på.

Livmoderen kan trykke en del nedad nu på de store blodkar. Det kan betyde, at dine blodkar ses tydeligere på benene, og nogle gravide får åreknuder af trykket. En del får også væske i kroppen pga. livmoderens tryk på de store blodkar. Det bedste, du kan gøre, er at lægge eller sætte dig med benene oppe på en stol eller lave venepumpeøvelser.

Uge 30

Barnets længde er 38 cm, og vægten er 1500 g. Barnets hjerne udvikles og vokser. For at få plads vikler den sig sammen og får de karakteristiske furer, som den er begyndt at danne lidt tidligere. Nu er barnets lunger næsten helt modne, og barnet øver sig stadig ved at hæve og sænke brystkassen. I kan måske høre hjertelyd ved blot at lægge øret til maven eller ved hjælp af et tomt køkkenrulle paprør, som I lægger øret til, mens enden af det holdes imod maven.

Det kan være, at du mærker plukveer, og at du stadig er meget følsom og har let til tårer – det er helt normalt. Moderkagen er stadig på hårdt arbejde, for at sikre, at barnet kan vokse sig stort. Derfor lyt til kroppen og hvil dig ind imellem, også hvis du er øm i kroppen.

Uge 31

Barnet vejer godt 1600 g og måler 39 cm. Det sover meget af tiden og har stadig stor bevægelsesfrihed. De fleste børn har endnu ikke lagt sig til rette med hovedet nedad. På ultralydsscanninger af børn i denne uge, kan man se, at deres øjenlåg bevæger sig, som voksnes øjenlåg gør, når de drømmer. Derfor mener man, at børn drømmer på dette tidspunkt.

Du begynder måske at føle dig besværet af maven nu og bliver mere forpustet, når du går op ad trapper. Måske er det ubehageligt at ligge på ryggen. Det skyldes, at barnet trykker på din hovedpulsåre. Det aftager for de fleste om nogle uger, når barnet stiller sig ned i fødselskanalen.

Uge 32

Barnet er ca. 40 cm langt, og vægten er ca. 1700 g. Moderkagen vejer ca. 380 g. Fedtlaget vokser, og barnet har nået halvdelen af sin fødselsvægt. Det skal tage ca. 250 g på om ugen resten af graviditeten. Små drenges testikler er nu klar til at lægge sig i pungen. Hos piger er klitoris stor og ikke dækket af kønslæberne endnu. Barnet har aktivitet i hjernen, både når det sover, og når det er vågent.

Nyfødte børn kan huske et bestemt musikstykke, som de har hørt jævnligt fra omkring denne uge. Er det beroligende musik, hvor barnet mærker, at du slapper af, mener man, at barnet også lærer at slappe af. Barnet tynger mere og mere. Får du ondt i ryggen, skal du tænke på at rette dig op, når du sidder og står.

Kommer du til at tisse i bukserne, kan det være, fordi barnet er blevet stærkt og sparker dig lige på blæren, og desuden er der en hormonel påvirkning. Hvis du ikke har trænet dine bækkenbundsmuskler nu, er det en god idé at komme i gang, så det bliver en vane, når du skal til at træne efter fødselen. På dette tidspunkt kan nogle kvinder gå fra til barselsorlov. De fleste kvinder må vente 4 uger endnu.

Uge 33

Barnet vejer ca. 2 kg og er 42 cm lang. Nu kan du måske tage fat på en lille fod eller på numsen engang imellem, hvis du ikke har taget mange ekstra kilo på. Underhudens fedt øges, og musklerne udvikles stadig på barnet. Barnets evne til at regulere sin temperatur modnes yderligere, det kan svede – noget som meget for tidlig fødte børn ikke kan. Nogle gange har dit barn lagt sig med hovedet nedad. Hjertet slår ca. 110-150 slag pr. minut. Barnet hikker ind imellem, måske fordi det sluger fostervand.Din livmoder fylder så meget nu, at den skubber til dine organer, og det kan knibe at få plads til et helt måltid ad gangen. Nogle gravide får strækmærker.

Uge 34

Barnet vejer ca. 2200 g, er ca. 43 cm langt. Foden måler 6 cm. Barnet er lyserødt i huden nu. Sutte-refleksen er tydelig, og en del børn sutter på deres egne fingre. Øjnenes pupiller kan trække sig sammen. Nogle mener, at barnet nu kan fokusere med øjnene. Det kan skelne mellem nat og dag. Barnet øver sig på kravlerefleksen ved at sætte fødderne mod livmoderens faste væg.Der er knapt 1 liter fostervand.

En del kvinder har fået en mørk linie fra navlen, linea fusca, ned til kønsbenet. Den blegner og forsvinder i de fleste tilfælde helt efter fødslen.

Uge 35

Barnet vejer ca. 2500 g og måler 44 cm, lårbenet er ca. 66 mm langt, og foden måler ca. 6,5 cm. Barnet øger sin vægt med 25-30 g hver dag. Det kan stadig svømme rundt. Huden er dækket af et tykt lag fosterfedt, som beskytter dets hud i fostervandet.

Hvis barnet ændrer bevægelsesmønster, kan det skyldes, at det har vendt sig med hovedet nedad. Ellers mærker du liv hver dag. Mange fortæller, at barnet er mest livligt om aftenen. Mange længes efter at føde, at se barnet i virkeligheden og snart få din egen krop tilbage igen?

Uge 36

Barnet er ca. 45 cm langt. Hovedet er ca. 9 cm i tværmål. Barnet er næsten fuldbårent. Det øger sin vægt med 200-250 g pr uge. Dets suttemuskler er blevet stærkere, og det er blevet rundere i ansigtet.

Barnet er trængt dybere ned i bækkenet, din mave synker snart ned, og det så føles det måske lettere at trække vejret. Din livmoder når op til brystbenet. Hvis barnet ligger med numsen nedad, vil man forsøge at vende det.

På dette tidspunkt – 4 uger før forventet fødsel – kan alle kvinder gå fra til barselsorlov. De fleste er til den sidste lægeundersøgelse før fødslen. Det er helt normalt, hvis du bliver lidt rastløs og urolig, sover mere afbrudt, skal op og tisse flere gange og har halsbrand, så du må sove højt med hovedet. Måske kredser dine tanker meget om fødslen.

Uge 37

Barnet vejer ca. 2800 g, og der er godt 1 l fostervand omkring barnet. Barnet regnes for fuldbårent, og dets tarme er fyldt med den første afføring, meconium. Koordinationen er så veludviklet, at barnet kan gribe fat om ting med sin finger. Barnet oplagrer næring til at klare den anstrengelse selve fødslen er.

Barselsorloven er begyndt. Det er en god idé også at bruge den til at hvile dig. Måske får du besøg af din sundhedsplejerske nu, hvis de har det tilbud i den kommune, hvor du bor.

Din jordemoder kan fortælle dig, om barnets hoved står fast og er klar til fødslen. Er du flergangsfødende, står barnets hoved ofte først fast, når fødslen begynder. Hvis barnet bliver født nu, regner man det ikke for for tidligt født.

Uge 38

Vægten er ofte mere end 3 kg. Barnet skal melde sig lige så ofte, som det plejer. Det kan tage 30-40 g på pr dag. Fostervandet fornyes hver 3. time. Barnets hud er nu meget lyserød. Måske mærker du barnets hoved mod din bækkenindgang. Det er barnet, der bestemmer, hvornår det er tid at fødes. Forskning viser, at graviditetslængden er programmeret i arveanlæggene. Det er nedarvet fra dig og barnets far, og det er bestemt efter, hvad der er en normal graviditetslængde i netop jeres tilfælde. Moderkagen er mellem 20-25 cm i diameter. Hos rygende mødre ses der ofte kalkaflejringer og områder, der er døde, i den. Det betyder, at den ikke fungerer helt, som den skal. Det kan medføre, at barnet er mindre og ikke magter fødselsarbejdet lige så godt, som hvis mor ikke var ryger. I Danmark føder 5% af de gravide i denne graviditetsuge.

Uge 39

Barnet vejer i gennemsnit ca. 3200 g, måler ca. 50 cm, og hovedets tværmål er ca. 9 cm. Barnet skal stadig melde sig lige så ofte som det plejer, selv om pladsen er trang.

Du kan føle dig tung og har ofte svært ved at finde ordentlig hvile om natten. Hvil dig i løbet af dagen – for måske er årsagen til, at du sover dårligt, at du skal til at vænne dig til at være vågen om natten, når du skal amme?

Går det lettere at trække vejret frit nu? Så skyldes det formentlig, at barnets hoved er trængt ned i bækkenet, hvis det ikke allerede er sket for et par uger siden.
Din livmoderhals er ved at blive blød – det betyder, at kroppen gør sig klar.

Uge 40

Barnets vægt er ca. 3500-4000 g, længde 50-53 cm. Fødslen nærmer sig. Barnet fylder hele din mave. Dets hoved presser mod din blødgjorte livmoderhals. Navlestrengen er ved fødslen ofte lige så lang, som barnet selv. Nogle kvinder generes af diarre i slutningen af graviditeten. Det skyldes formentlig enten faldende progesteron eller, at hormonet prostaglandin øges og får tarmen til at tømme sig. Det er helt naturligt. Kommer der kraftige plukveer, er de med til at afkorte livmoderhalsen. Alligevel kan det godt være, du skal vente et par uger endnu inden, du bliver mor.

Din krop er klar til at føde. Når fødslen starter bruger du ca. 500 kalorier i timen. Man siger, det kan sammenlignes med et halvt marathonløb at føde et barn, og måske kan det være en hjælp, hvis du forestiller dig et sådant. Hvil dig, spis noget, du får energi af, kulhydrater, så har du flere kræfter. Forbered dig og husk, at din krop er skabt til at føde, når du lader den gøre det. I har noget rigtig stort og overvældende at se frem til.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...