week40

Uge 40

DIT BARN

Denne uge så?

Barnet vejer lige omkring 3,5 kg, men størrelsen på børn varierer, når man er så langt henne i graviditeten. Der er nogen, der er mindre, og nogen, der er større, når de kommer ud. Her i uge 40 bliver de fleste børn faktisk født, selvom det kun er ca. 5 %, der bliver født på den forventede dato. Det er altså helt normalt, at det varer lidt længere end den der dato, man har gået og ventet på, så du skal ikke være bekymret. Ifølge sundhedsvæsenet er man først overbåren, når der er gået to uger efter den forventede fødselsdato. Hvis barnet bliver født vaginalt, kan man se, at det har en lidt spids hovedform, hvilket ikke er så mærkeligt, eftersom det lille hoved lige er blevet presset igennem en trang fødselskanal. Men du kan være helt rolig – inden for et døgn eller to har hovedet fået sin runde form tilbage igen. Mange nyfødte børn er også påvirkede af graviditetshormoner. De kan medføre, at størrelsen på nogle kropsdele er større end ellers, fx så kan brystvorterne være hævede og kønsorganerne se u proportionelt store ud. Det er helt normalt, og hævelsen forsvinder ret hurtigt.

MOR

Klar til at føde

Vi ved, at man kan føle, at hver dag, der går, er en dag for meget at vente på barnet. Men hvis det føles håbløst at passere den forventede fødselsdato, så kan det være en trøst at vide, at 90% af alle, der har passeret uge 40 af sig selvkommer til at føde deres barn, inden uge 42 er omme. Selvom hver eneste morgen uden det mindste tegn på, at barnet har lyst til at komme ud, er belastende, så er der ikke andet at gøre end at fortsætte med at kæmpe. Du har måske hørt nogen sige, at det at føde et barn er som at løbe et maraton. For en, der ikke er løber, er det måske ikke nogen særlig god reference, men man kan måske alligevel fornemme, hvor stor en belastning det er for kroppen, og at det med stor sandsynlighed fortsætter i temmelig mange timer. Det er altså en temmelig god idé at lade batterierne lidt op inden fødslen. Men hvordan skal man kunne gøre det, når det eneste man vil have er, at barnet skal komme? Det handler fx om at hvile sig og spise meget langsomme kulhydrater. Det er også en god idé at øve sig i at trække vejret dybt, eftersom det forbedrer ilttilførslen og giver mere energi. Eftersom du ikke kan vide, hvornår barnet starter løbet, så er det en god idé ikke at udskyde afslapningen og tænke, at i morgen så begynder du med det. Husk også, at din krop – uanset hvordan den ser ud – rent faktisk er skabt til at føde børn. Den har været genial og har brugt ikke mindre end 40 uger på at forberede sig. Selvfølgelig gør det rigtig ondt at føde børn – det kan man lige så godt indse – men til forskel fra de fleste andre smerter, så signalerer fødselssmerte ikke, at der er noget galt i kroppen. Det kan være en god ting at have i tankerne, når det gør allermest ondt. Prøv at tage imod den første ve med fuld tillid til, at din krop kommer til at fortælle dig, nøjagtig hvad du skal gøre. Og tag også imod smertelindring, hvis du kan mærke, at du har brug for det, for der er ingen prestige i at føde uden.

PARTNER

Snart en baby at kramme

Er det onsdag i dag? Så er der lidt større chance for, at barnet kommer. For ifølge statistikken, så bliver der født flest børn lige netop om onsdagen. Søndage er derimod den dag, hvor der er færrest børn, som vil komme ud. Hvis barnet stadig ligger i maven, så fortsætter I med at besøge jordemoderen med jævne mellemrum, hvor man foretager de almindelige kontroller som fx at måle livmoderen, lytte til barnets hjerte og se, hvordan det ligger i maven. Langt de fleste fødsler går i gang af sig selv, når barnet synes, at tiden er inde. I Danmark tilbydes alle gravide igangsættelse af fødslen når man er cirka 41+3-5. Ved igangsættelse bruger man forskellige metoder: vestimulerende piller, ballonmetoden, prikke hul på forstervandet eller at give vestimulerende drop. Det er forskelligt, hvilken metode man vælger at bruge – det afhænger af omstændighederne, og hvor moden livmodermunden er. Det kan måske være rart at vide, at en igangsat fødsel ikke behøver være så meget anderledes end en, der er gået i gang af sig selv, og at jordemoderen begynder at diskutere og planlægge en eventuel igangsættelse, når I har passeret uge 40. Selvom barnet stadig ligger inde i maven og lader til at ville blive der lige nu, så er der størst sandsynlighed for, at fødslen ikke kommer til at behøve nogen hjælp for at komme i gang.