week31

Uge 31

DIT BARN

Sov godt

Ved at overvåge børn i maven i længere perioder ved hjælp af scanninger, har man kunnet vise, at de drømmer, mens de sover – det er i hvert fald sådan, man tolker det, for barnets øjne bevæger sig på samme måde som sovende voksnes øjne, når de befinder sig i REM-fasen af søvnen. Tænk, hvis man vidste, hvad de drømmer om … I langt de fleste tilfælde har barnet ikke vendt sig, så hovedet vender nedad endnu, men der er børn, som er ude i god tid med hensyn til planlægningen af deres udrejse. Så sørger de for at lægge sig med hovedet (eller den lille numse) nedad i bækkenindgangen lige ved starten af fødselskanalen.

MOR

Kroppen forbereder sig

Du kan måske mærke, at det er lidt sværere at trække vejret, og det skyldes, at livmoderen fylder mere. Men lungerne gør sit bedste og har øget sin kapacitet, så du har en rimelig chance for at forsyne dig selv og barnet i maven med tilstrækkelige mængder ilt. Men det er alligevel ikke ualmindeligt, at du kan mærke, at din almindelige gåtur tager utroligt lang tid og indebærer en del prusten og stønnen. En anden konsekvens af den større livmoder er, at den stjæler lidt af mavesækkens plads – det kan med stor sandsynlighed indebære, at du har plads til mindre mad ad gangen og derfor er nødt til at spise lidt oftere. Du kan måske også mærke, at plukveerne kommer oftere, nu hvor maven er blevet større? Det er jo kroppen, som langsomt men sikkert gør sig klar til at føde. Du kommer sandsynligvis også til at kunne mærke, at belastningen på ryg og led bliver større for hver uge. Det er nu, du med god samvittighed kan overlade tunge poser til nogen, der ikke bærer et barn i maven. Hvis der ikke er andre i nærheden, så er det en god idé at fordele vægten mellem begge hænder, så du ikke kommer til at gå skævt med ryggen.

PARTNER

Sovepositioner til gravide kvinder

Det er sikkert ved at være en temmelig stor udfordring for din partner at finde en behagelig sovestilling. Den voksende mave er i vejen, man kan blive svimmel af at ligge på ryggen, eftersom den tunge livmoder kan trykke mod den store vene vena cava. Det lyder måske som noget fra middelalderen, men at sidde halvt op og sove kan være en løsning, eller at hun ligger på siden. Lifehacks, der kan være til hjælp, er at tage en oppustet badering til at hvile maven på eller at have store, faste puder til at lægge under det ene ben for at få en behagelig stilling, når man ligger på siden. Hvis du vil overraske hende med en gave, så drop de fancy stilethæle og gå i stedet efter en såkaldt graviditetspude. Den er designet til at give støtte til nakke, mave og ryg, og den kan være en redning efter lange søvnløse nætter. Efter fødslen er den perfekt til en øm, nyforløst krop – men også som ammepude.