w41_1200x480

Uge 41

DIT BARN

Færdigbagt baby

Barnet har det godt derinde i maven, og fostervandet, det er omgivet af, fortsætter med at blive produceret, indtil barnet er født. Barnets hud er helt lyserød, men ikke lige så rynket som tidligere, og det underhudsfedt, der er blevet dannet de seneste uger, er blevet fyldt ud og blevet rundere. Barnet er blødt og smidigt, så det kan smutte igennem fødselskanalen, når tiden er inde. Undtagelsen er hovedet, der – bortset fra fontanellen (det bløde område oven på hovedet) – er hård. Fontanellen skal være blød, og den vokser sammen i løbet af det første år. Det er ikke usædvanligt, at man kan synes, at det føles lidt ubehageligt med et blødt område midt på hovedet – et område, hvor man desuden ofte kan se det lille barns puls pulsere. Men det bløde område har en vigtig funktion, da det gør hovedet – der er den største kropsdel – mere formbart og dermed også nemmere at føde frem. Derudover er kraniet også nødt til at være formbart, så hovedet og hjernen kan vokse.

MOR

Fordele ved at vente

Vi ved, at det er hårdt bare at gå og vente, men der er faktisk fordele ved at være gravid lidt længere. Da når livmodermunden nemlig at modne, og hormonet relaxin blødgør bækkenets falske led endnu mere, så fødslen kan forløbe lidt smidigere. Selvom hindbærbladte, akupunktur og ananas ofte nævnes som måder at fremskynde en fødsel på, så er der ingen beviser for, at det virker. Men det skader heller ikke, så hvis du har lyst til at prøve, så er det bare at prøve. Derimod skal du helt sikkert undgå de der tips om, at hårdt fysisk arbejde eller lavement sætter fødslen i gang – den slags råd skal du bestemt ikke lytte til! En mere sikker metode er hindeløsning. Hvis jordemoderen kan se, at livmodermunden er klar, kan man nogle gange foretage en hindeløsning for at hjælpe veerne med at komme i gang. Det sker via en vaginal undersøgelse og indebærer, at en jordemoder eller læge stimulerer livmodermunden. Når den stimuleres, så frigøres et hormon, der kan bidrage til, at fødslen går i gang. Det er ikke specielt behageligt – nogle gange kan det endda være lidt smertefuldt. Hvis det gør for ondt, så afbryder man behandlingen. Nogle gange får man også en mindre blødning efter en hindeløsning.

Partner

At gå over tiden

Det her med at passere den forventede fødselsdato kan faktisk være temmelig deprimerende for mange – måske især for den, der bærer barnet. Selvom langt de fleste ved, at der kun er en lille chance for, at barnet kommer på den forventede dato, og at man ofte går over tiden, så er det alligevel lige netop den forventede fødselsdato, der har været det konkrete. Og det er der jo ikke noget mærkeligt i – det ligger i menneskets natur at kunne lide at have en tidsramme at forholde sig til, men små børn er ikke specielt interesserede i begrebet ’tid’. Barnet er jo ikke overbåret endnu, men det er alligevel tungt. Både fysisk og psykisk. Den kropslige byrde er ikke en dans på roser, og det kan være utroligt frustrerende at være nødt til at svare på omgivelsernes spørgsmål om, om barnet er kommet endnu. Især når man ikke har en jordisk chance for selv at gøre noget for at få barnet til at ville komme ud. Nogle gange kan man dog få hjælp med en hindeløsning for at hjælpe kroppen med at sætte gang i veerne. Det er noget, man gør via en vaginal undersøgelse, der indebærer, at jordemoderen stimulerer livmodermunden.