week38

Uge 38

DIT BARN

Fuldbårent og klar

Nu vejer de fleste børn over 3 kg. Barnet er fuldbårent, og en del børn bliver født allerede nu. Hvis det er det første barn, så er det derimod almindeligt, at barnet bliver liggende i maven tiden ud og ofte lidt længere endnu. Det kommer ganske enkelt ud, når det bestemmer sig for, at tiden er inde – der er ikke så meget andet at gøre end at vente på, at det er klar. Som regel har det i det mindste anstrengt sig så meget, at det er sunket et stykke ned, så det bliver nemmere for den, der bærer barnet, at spise og trække vejret. En fødsel er krævende selv for barnet, så det har forberedt sig godt ved fx at lagre ekstra næring. Underhudsfedtet fungerer også som et lille energidepot det første stykke tid uden for maven.

MOR

Hvil gør godt for dig

Nu står du sandsynligvis over for et par hårde uger, der er præget af venten og fysiske udfordringer. Det kan være svært at finde behagelige stillinger at sidde og ligge i, eftersom maven nu er både stor og i vejen. Søvnen driller måske også – måske sover du dårligt og vågner ofte – det er kroppen, der er ved at forberede sig på barnets ankomst og dermed sandsynligvis også uregelmæssige sovetider. Selvom du ikke plejer at kunne falde i søvn midt på dagen, så prøv at benytte lejligheden til at hvile dig, så ofte du kan – læg dig på sengen et øjeblik og giv slip på alle pligter. Lige nu er din eneste vigtige pligt at passe godt på dig selv. Barnet bliver ikke irriteret over støv i hjørnerne, eller at du har glemt at vaske håret. Hvis du tilhører de heldige, der har ekstra energi til overs her sidst i graviditeten, så er det bedre, at du bruger den på at gå en tur eller lave noget andet, du ved, får dig til at føle dig godt tilpas! Måske leder du efter det første rigtige tegn på, at fødslen snart går i gang? Der findes en række forskellige tegn på, at det er ved at være op over, men egentlig er der kun to tegn på, at den virkelig er gået i gang: vandafgang eller regelmæssige veer. Når du har haft veer i et par timer, og der er 3-5 minutter imellem dem, så er tiden inde til at ringe til fødegangen. Brug ve-timeren i appen, så slipper du for selv at holde styr på tiden – når du snakker med fødegangen, så spørger de nemlig altid om, hvor lang tid, der er mellem veerne. Starter din fødsel med at vandet går, ring da til fødegangen og hør hvordan du skal forholde dig.

PARTNER

Langsom ventetid

Når man går og venter, så kan det føles, som at tiden bare snegler sig af sted. Et tip – ud over, at man prøver på at holde sig frisk og rask, så du ikke risikerer at smitte din partner, og så du kan være med til fødslen – er at prøve på at finde lidt at lave inden barnets ankomst. Hvis tasken, I skal have med på sygehuset, ikke er pakket endnu, så er det en god idé at få det ordnet nu (i Libero-appen kan I se en pakkeliste) – det er måske det sidste, man har lyst til at tænke på, når veerne virkelig er i gang. Tilhører du de forudseende, der allerede har pakket en taske, som har stået i et hjørne og samlet støv i ti uger? Så tjek den en ekstra gang for at se, hvad der egentlig havnede i den. Måske har du fået lidt større indsigt i tøjstørrelser og ved, at den der supersøde body i størrelse 48 bliver for lille til barnet. Det kan også være en god idé at tage din partner med på en eller anden form for aktivitet, så I begge to bliver lidt distraherede og ikke føler, at dagene bare går med at vente. Vi snakker ikke om bjergbestigning eller et overfyldt shoppingcenter, men mere at gå stille og roligt rundt på et halvtomt museum eller nyde naturen i et lavt tempo – tilpas lange og tilpas krævende aktiviteter, der gør, at hun ikke føler sig fastlåst til hjemmet med blikket rettet mod uret. Et andet tips er at forberede mad og lægge det i fryseren – det er utroligt rart at slippe for at bruge tid og energi på madlavning, når man kan bruge den på bare at sidde og se på sit lille nyfødte barn. Det er en aktivitet, som de fleste forældre kan bruge timevis på, hvis de har mulighed for det. Og så tager det selvfølgelig tid at give barnet mad, skifte ble, trøste, nusse, bære, give barnet mad, skifte ble osv. Inden man står midt i det, har man svært ved at forstå, hvor meget tid det kan tage at passe sådan et lille væsen. Havde I planer om at købe en ny barnevogn og overså den lille detalje, at der var lang leveringstid? Bare tag det roligt – I er bestemt ikke de eneste, og man kan ofte finde utroligt fine brugte barnevogne. Derudover sætter det lillebitte barn ofte pris på at blive båret i et bæreslynge tæt på kroppen i stedet for at ligge i en barnevogn, det første stykke tid. En god autostol – især hvis I har planer om at køre hjem fra sygehuset i bil – er derimod vigtigt at prioritere højt. Hvis panikken kommer snigende, fordi I ikke har købt så mange ting til barnet, så kan du ånde lettet op. De små væsner kræver ofte mindre, end man forestiller sig. Husk også at bruge dit netværk – der er mange, som har fået børn, der tit bare er glade for at kunne låne ting ud eller forære det væk, som deres lille øjesten er vokset fra.