week16

Uge 16

DIT BARN

Tis i forstervandet

Barnet vokser så det knager og er nu ca. 14-15 cm langt og vejer ca. 100 gram. Muskler og knogler dannes, og det samme gælder neglene, som man kan se nu. Nu kan man også ane ansigtstrækkene. Barnet kan sutte på tommelfingeren og synke, og nogle gange, når det laver vejrtrækningsbevægelser og drikker af fostervandet, så kan det få hikke – det kan måske ikke mærkes endnu, men længere frem kan det mærkes i hele maven. Forstervandet omsættes hele tiden ved at barnet laver vejrtrækningsbevægelser, synker og siden tisser det ud. Det kan måske føles lidt mærkeligt, at nogen tisser inde i ens mave, men det er sterilt fostervand der kommer ud og det er en vigtig del af processen. Mængden af fostervand forøges også for hver dag, hvilket giver barnet mere og mere bevægelsesfrihed. Nervesystemet fungerer nu, barnet kan rynke på panden, og det fine hoved har en diameter på ca. 30 mm. Det lille, og endnu meget umodne barn, bevæger sig hele tiden, og bevægelserne bliver mere og mere koordinerede.

MOR

Tilstoppet næse?

Ligamenterne, der holder livmoderen på plads, strammer nogle gange, hvilket kan føles som en huggende eller stikkende smerte i siderne. Den opstår oftest i forbindelse med voldsomme bevægelser, fx hvis du nyser eller griner. Din mave vokser, og livmodervæggen udvides mere og mere. Lige nu pumper kroppen 20% mere blod rundt end normalt, og det kan i kombination med graviditetshormonerne få dine slimhinder til at hæve. Derfor kan du få mere udflåd, end du er vant til, og du bliver måske nemmere stoppet i næsen. Hævede slimhinder kan også medføre, at man nemmere kommer til at bløde. Det har du måske bemærket, når du har børstet tænderne, og dit tandkød er begyndt at bløde, eller at du ikke er forsigtig, når du pudser næsen, så du får lidt næseblod. Hold ikke op med at børste tænderne, men skift til en blødere børste. Hvis du er stoppet i næsen på grund af de hævede slimhinder, så kan du prøve at sove med hovedet lidt ekstra højt eller at bruge næsedråber eller spray med saltopløsning. Hvis det ikke virker, og det bliver for generende med den stoppede næse, så kan du spørge din jordemoder til råds.

PARTNER

Snart tid til ultralyd

Snart kommer I til at opleve en ofte himmelstormende følelse af at få det lille væsen i livmoderen at se. Den rutinemæssige scanning, man plejer at blive tilbudt omkring uge 18-21, plejer for mange at blive en konkret bekræftelse på, at I virkelig venter et barn. I mange regioner har man mulighed for at vælge, om man vil have at vide, om det er en dreng eller pige, der ligger i maven. Hvis det vel at mærke kan ses under scanningen. En del føler, at det kan være nemmere at knytte sig til barnet, hvis de ved, hvilket køn barnet har, mens andre slet ikke vil have det at vide og hellere vil have, at det skal være en overraskelse. Måske synes du, at det er rart at kunne være helt neutral med hensyn til køn og dit ufødte barn, eller også har du et stort behov for at overveje navne og vil fantasere om en fremtid med en lille purk eller en lille prinsesse på armen. Uanset hvilken holdning du og din partner har til det hele, så kan I nok regne med, at I får spørgsmålet fra jeres omgivelser – hvis I ikke vil afsløre det, så er et enkelt svar, at I venter et barn.