week27

Uge 27

DIT BARN

Prøver sine kræfter

Nu kommer der nogle tal: Barnet er ca. 37 cm langt. Foden er omkring 4 cm lang, lårbenet er ca. 5 cm, og hovedet har en diameter på 7 cm. Hele det lille væsen vejer næsten 1 kg. Huden er stadig rød, tynd og dækket af fosterfedt, men ansigtet er blevet lidt rundere. Nu kan du måske mærke en lille fod, der bliver trykket mod maven – det er barnet, der prøver sine kræfter. Hvis du forsigtigt trykker imod, så kan du måske mærke, at barnet trykker tilbage. Alle bevægelser, både store og små, som barnet laver, træner musklerne, så det bliver stærkere i kroppen. Hvis barnet bliver født nu, så har det mere en 90% chance for at overleve – det har det meste, der er nødvendigt for at leve et liv uden for livmoderen. Lungerne kan trække vejret – selvom barnet højst sandsynligt ville have brug for hjælp i starten – og tarmene kan tage imod mælk. Derimod har det næsten ingen underhudsfedt, så det ville have brug for meget hjælp med at bevare sin kropstemperatur. Jo længere tid barnet bliver inde i maven, desto bedre – den sidste tredjedel af graviditeten, som du snart går ind i, handler lige netop om, at barnet skal samle underhudsfedt og blive helt modent.

MOR

Forkæl dine fødder

Er fødderne blevet forvandlet til et par store klumper for enden af benene? Det er fordi, din krop har kastet sig over en ny hobby: at samle væske! Ofte kan det føles helt okay om morgenen, med derefter blive værre om aftenen, især hvis det har været en hård dag. Det gør ofte underværker at hvile med fødderne oppe og at investere i et par gode sko. Selvfølgelig kan man se gravide kvinder løbe omkring i høje hæle på Instagram, men det hører til sjældenhederne. Det er heller ikke specielt efterstræbelsesværdigt, eftersom trange sko kan få fødderne til at hæve endnu mere. Du jubler måske ikke ligefrem over tanken om et par ”fodformede” sko, men hvis du nogensinde skal lade funktion vinde over form, så er det nok nu. Det er ikke så svært – de fleste sports- eller løbebutikker har ofte sko, der er gode til gå i, og man kan også få såler og indlæg for yderligere støddæmpning. Hvis du satser på et par funktionelle sko, men synes at de mangler det rette look, så kan du altid prøve at skifte snørebåndene ud og vips, så har du forvandlet dem til et par almindelige sneakers. Hvis nu din mave forhindrer dig i at overhovedet være i nærheden af at binde et par sko, så er sandalerne din bedste ven – de kan bruges en stor del af året sammen med et par strømper. Sørg også for at udnytte den gravides ret til at sidde med fødderne oppe, så ofte som muligt – også når du er i byen.

PARTNER

Øv på børnesange

Dit barns hørelse bliver bedre og bedre, og jo mere du synger for og snakker med det i maven, desto mere kan det genkende din stemme, når det kommer til verden. Det kommer til at styrke jeres nærhed til hinanden og give barnet ekstra tryghed. Det eneste, du skal gøre, er at grave i hukommelsen og finde de børnesange frem, du kunne lide som barn, og lære dem igen. Du vil uden tvivl opdage, at børn er vilde med gentagelser. En mental øvelse for dig som forælder kan derfor være at med urokkelig entusiasme synge Lille Peter edderkop ”da capo” i det uendelige. Sang handler ikke bare om hygge, nærhed og tilknytning, det handler også om, at børns kognitive evner rent faktisk styrkes gennem musik. Det siges, at børn, der bliver sunget for, bliver bedre til at lære sprog og matematik. Hukommelsen og motorikken lader også til at blive påvirket i en positiv retning – hvem ved, måske bliver dit lille barn også en ørn til at danse!