week22

Uge 22

DIT BARN

Bløde ører og ny frisure

Alle sanser modner og udvikles mere og mere, for hver dag der går. Barnet har godt nok lukkede øjne hele tiden, men det kan alligevel se lys og mørke gennem de tynde øjenlåg. Ørerne har fået deres rigtige form, men de er stadig helt bløde. De kan dog godt høre alligevel, barnet kommer til at kunne huske stemmer og særlige musikstykker, hvis de spilles mange gange under graviditeten. Hænderne føler sig frem hen over ansigtet og kroppen, og smagsløgene på tungen udvikles. Det er også nu, at håret på hovedet begynder at vokse. Det er forskelligt, hvor meget hår et barn har, når det er færdigudviklet – nogle fødes med en ordentlig manke, men andre har lidt dun, der kun er synlige i modlys. Huden er stadig tynd og ser rødlig ud på grund af alle de blodårer, der ligger lige under huden, og at underhudsfedtet ikke rigtig er dannet endnu. Det falder på plads i løbet af de kommende uger.

MOR

Din livmoder træner

Du har måske kunnet mærke, at maven bliver hård et kort øjeblik og derefter bliver blød igen? Det er plukveer, der kan begynde at dukke op nu, men de er som regel mere almindelige hen mod slutningen af graviditeten – fra det tredje trimester. Plukveerne kan du tænke på som livmoderens måde at træne inden fødslen. Selvom det kan føles lidt skræmmende de første par gange, så er det ikke farligt for barnet. Det er mere almindeligt, at de kommer, når du har været lidt aktiv, fx trænet eller har haft sex. Nogle gange er plukveer kroppens måde at sige fra på. Hvis du får plukveer om aftenen, når du endelig slapper af efter dagen, så skal du altså tænke på at prøve på at tage den lidt mere med ro i hverdagen. Men hvis de kommer meget hyppigt, når du slapper af, selvom du ikke er stresset, så skal du kontakte din jordemoder for at udelukke, at det skyldes blærebetændelse. Det vil man jo selvfølgelig altid gerne undgå, men det er ekstra vigtigt at have styr på, når man er gravid. Hvis dette ikke er det første barn, du venter, så kan du forberede dig på, at der er store chancer for, at du kan få plukveer både tidligere og kraftigere end første gang.

PARTNER

Reducér stress

Plukveer er noget, som din partner kan få fra og med nu, men de bliver mere almindelige hen mod slutningen af graviditeten. Det er livmoderens måde at øve sig på inden fødslen, og de kommer ofte, når man har været lidt ekstra aktiv. Hvis livet generelt er lidt ekstra stresset, så kan det også være kroppens måde at påpege, at den gerne vil tage den lidt mere med ro. Det er en god idé, hvis du som partner er klar over det, og at I kan snakke om, hvordan du kan aflaste.