week28

Uge 28

DIT BARN

Vokser, så det knager

Nu er det ved at være en krævende lille krabat derinde. Barnet vokser – det er ca. 39 cm langt og vejer over 1 kg, og det vokser, så det knager. Det tager ca. 27 gram på om dagen, hvilket måske ikke lyder af så meget, men det stiller ret høje krav til moderens krop. Men det bliver også en mere intensiv kontakt – med små spark og skub gør det opmærksomt på sig selv. Man ved, at barnet nu har udviklet evnen til at huske.

MOR

Mangel på plads til lungerne

Barnet vokser, og du kan uden tvivl mærke det i kroppen – du bliver tungere og sveder sikkert mere, end du plejer. Du kan også blive forpustet af ingenting, hvilket er helt normalt. Det skyldes ikke bare jernmangel (men bed jordemoderen om hjælp med at holde øje med dit jernniveau!), men skyldes også i høj grad, at barnet vokser, og at der er mindre plads til mave og lunger. Samtidig er der nu et større behov for ilt flere steder i kroppen: hos barnet, i livmoderen, i nyrerne og i forskellige muskler. Dit hjerte arbejder hårdt og slår hurtigere (for at transportere den større blodmængde rundt), og derfor trækker du vejret lidt hurtigere end normalt. Vi ved, at det ofte begynder at føles lidt hårdt her, men det er alligevel vigtigt, at du prøver på at blive ved med at bevæge dig. Det forbedrer din blodcirkulation, hvilket er godt for ryggen, men det er også vigtigt, at du prøver på, at holde dig i så god form som muligt inden fødslen.

PARTNER

Hoved eller fod?

Måske begynder forældreskabet at føles mere virkeligt for dig nu, efterhånden som maven vokser. Det er tydeligt, at der er et lille væsen derinde, og du kan sikkert mærke, hvordan barnet bevæger sig, når du holder hånden mod maven. Bed jordemoderen om at vise dig, hvordan du kan kende forskel på barnets forskellige kropsdele. Det kan være en rar fornemmelse at vide, om det er en fod eller en hånd, der giver sig til kende, eller om du aer et hoved eller en lille numse.